Opinie Koerden Noord-Syrië

Terugtrekken van Amerikaanse troepen is een dolksteek in de rug

De Amerikaanse president Trump geeft Turkije de vrije hand in Noord-Syrië. De Koerden zullen daarvoor de prijs betalen, schrijft journalist Naz Taha.

President Donald Trump tijdens een bespreking over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië. Beeld Getty Images

Nog maar kort geleden leken Koerden de grootste winnaars te worden van het gevecht tegen Islamitische Staat. Maar nu zet de Turkse president Erdogan opnieuw een aanval in tegen Koerden in Syrië en blijft het overal in het westen oorverdovend stil. De Amerikaanse president Trump geeft Turkije zelfs de vrije hand: Amerikaanse troepen trekken zich terug uit het noordoosten van Syrië waardoor Turkije alle ruimte heeft om Koerden aan te vallen. De abrupte beslissing van Trump om de troepen terug te trekken, kwam hard bij mij aan.

Anti-Amerikanisme

Toen ik twee zomers geleden een bezoek bracht aan mijn geboortestad Suleimaniya in Iraaks Koerdistan merkte ik hoezeer er hoop in de lucht hing dat het historische onrecht eindelijk zou worden hersteld. De strijd tegen de terreurgroep had weliswaar diepe sporen getrokken in de samenleving, maar iedereen was ervan overtuigd dat het allemaal goed zou komen. De Koerdische regio leek een van de weinige uithoeken van de wereld waar het anti-Amerikanisme op een laag pitje stond. Ik herinner me bijvoorbeeld een gesprek met een oude kameraad van mijn vader, Ferhad, die al 22 jaar peshmerga-strijder was en in de strijd tegen het kalifaat zijn schoonzoon is verloren.

Ik vroeg hoe het kon dat Ferhad ondanks alles zo strijdlustig bleef. ‘Mijn hele leven staat in het teken van mijn Koerdische identiteit’, vertelde hij toen. Ferhad was ervan overtuigd dat de Koerdische steun in de strijd tegen IS zich later zou uitbetalen. Dat zijn kameraden niet voor niets waren gestorven.

Jaren van oorlog en gevangenschap in Irak hadden hun sporen nagelaten in de verschijning van Ferhad, maar hij geloofde dat het lot van Koerden in de handen van de westerse grootmachten lag. Volgens hem koesterden ook andere peshmerga-strijders de hoop dat in de nabije toekomst een oplossing zou worden gevonden voor de Koerdische kwestie.

Naz Taha.

Verraad

Het nieuws dat Trump uit Syrië vertrekt is daarom extra wrang. Want wat heeft dat zogenaamde bondgenootschap de Koerden opgeleverd nu ze overgeleverd zijn aan de grillen van dictator Erdogan? De overwinnaars van de strijd tegen IS blijken nu tragisch genoeg haar grootste verliezers: de Koerden van Syrië en Irak.

Het kenmerkt een geschiedenis van verraad. Eerst gaven de Verenigde Staten geen steun aan het referendum over de onafhankelijkheid van Iraaks Koerdistan, vervolgens hielden ze zich afzijdig toen Iraakse regeringstroepen betwiste gebieden veroverden op de peshmerga, later weigerden ze in te grijpen bij de aanval op Afrin en nu geeft president Trump Noord-Syrië aan Turkije weg. Doofstommetje spelen ten aanzien van de Koerdische kwestie – het is inmiddels tot traditie verheven. Erdogan is bezig het Koerdische volk, dat hij in eigen land al onderdrukt en vermoordt, ook buiten de grenzen van Turkije te verpletteren. En wie Erdogan niet steunt, die wordt gepromoveerd tot een handlanger van ‘terroristen’.

Weet u nog, toen duizenden Koerdische strijders hun leven opofferden bij de strijd tegen Islamitische Staat? De peshmerga waren in deze strijd de belangrijkste bondgenoten van westerse troepen. Soldaten die het overleefden krijgen nu van hun ‘westerse bondgenoten’ een dolksteek in de rug. Het is de taak van alle westerse grootmachten om de zoveelste aanval op Koerden te veroordelen. Niet in de laatste plaats omdat we zonder de onverschrokken Koerdische peshmerga IS nooit hadden kunnen verslaan.

Naz Taha is journalist en researcher.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden