Commentaar

Terugdraaien verzelfstandiging ProRail niet meer nodig

Vier jaar geleden was het nog logisch dat het kabinet de teugels van ProRail aantrok. Nu niet meer.

Omchecken in Arnhem.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Omchecken in Arnhem.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het kabinet wil controle krijgen over spoorbeheerder ProRail door er een publieke organisatie van te maken. De Raad van State raadt dit het kabinet dringend af. De omvorming van een privaat bedrijf naar een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) kent louter lasten en nihil lusten, vindt de regeringsadviseur. De Raad van State deelt daarmee het standpunt van alle bij het spoor betrokken organisaties, en dat zijn er veel.

Vier jaar geleden leek het nog een goed idee om het ooit van de Nederlandse Spoorwegen afgesplitste ProRail, een bv, weer rechtstreeks onder het gezag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te plaatsen. Ook op deze plek werd dat toegejuicht. Miljardenbedrijf ProRail had grote financiële problemen over zichzelf afgeroepen. Vooral in de winter zorgde gebrekkig spooronderhoud voor storingen aan rails, wissels en bovenleidingen, goed voor 40 procent van de treinuitval. En met voormalig moederbedrijf NS leek ProRail voortdurend in oorlog.

Telkens riep de Tweede Kamer de voor het spoor verantwoordelijke bewindslieden op het matje, maar zij claimden niet bij ProRail in te kunnen grijpen zolang de bv geen zbo was. De wet die deze omvorming mogelijk moest maken, stuurde de huidige minister van Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven (D66) naar de Raad van State. Die maakte er gehakt van en raadt de bewindsvrouw aan hem in te trekken. Maandag zond ze de wet naar de Kamer.

De omvorming is in de vier voorbije jaren overbodig geworden. ProRail functioneert met 4.400 werknemers nu naar behoren. De inmiddels opgestapte topman Pier Eringa zette de kritiek op het bedrijf en de dreigende ingreep om in nieuwe energie waarmee hij ProRail tot betere prestaties aanzette.

Een transformatie kost geld, leidt af van de kerntaak en heeft deels onbekende juridische gevolgen. En om het toezicht van het ministerie te versterken is het terugdraaien van de verzelfstandiging niet nodig. Daarvoor staan de minister al andere instrumenten ter beschikking.

Opeenvolgende kabinetten slaan de adviezen van de Raad van State steeds vaker in de wind. Dat zou in dit geval onverstandig zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden