OpinieOpleiding verpleging

Terug naar de oude VU-opleiding voor de verpleging, weg met BIG II

Een verpleegkundige in een ziekenhuis in Utrecht.Beeld ANP

In april 1964 begon ik aan de drie jaar eerder opgerichte Verpleegstersschool in Amsterdam. De bedoeling was om leerling-verpleegsters (toen nog) klaar te stomen voor het in aanbouw zijnde VU-ziekenhuis in Amsterdam. De opleiding was eigenlijk een soort hbo-V avant la lettre. Zoiets zou een uitweg kunnen bieden in de huidige controverse over de Wet BIG II.

Eerst was er een vooropleiding, daarna volgden steeds een aantal ­weken lessen op school en een stage in de praktijk, meestal gedurende drie maanden, met werkzaamheden precies waarover het in de lessen was gegaan. Alles kwam aan bod: eenvoudige bedverpleging, kinderen, kraam, langdurig zieken, revalidatie, psychiatrie, wijkverpleging, kleine specialismen, inwendige geneeskunde, heelkunde, noem maar op. Na drieëneenhalf jaar volgde het eindexamen.

Inmiddels was het VU- ziekenhuis zo goed als klaar om bemand en bevrouwd te worden.

Zo’n tien jaar later startte de eerste officiële hbo-V-opleiding. De prachtige VU-methode stierf een langzame dood. De inservice-opleidingen bleven bestaan.

Begin jaren negentig werd de huidige opleiding bedacht met de ­niveaus, waardoor de vreemde constructie van een niveau 4 en 5 kwam. Wat een onzin, want in de praktijk was en is het nauwelijks mogelijk goed onderscheid te maken.

De oplossing die ik voor het huidige conflict (Wet BIG II) heb bedacht is deze: ga een nieuwe hbo-opleiding in elkaar zetten door de verschillende opleidingen in elkaar te schuiven. De huidige hbo-opleiding wordt praktischer, de mbo-variant verdwijnt, exit de niveaus 4 en 5.

Basis-verpleegkundige

Na de opleiding heb je nog maar één verpleegkundige, de basisverpleegkundige. Daarna kun je je gaan specialiseren. Eigenlijk net als bij de huidige artsenopleiding: basisarts en specialist.

En natuurlijk komen er verpleeg- en zorgassistenten, dus weg met ­niveau 3 en 2. Assistenten zoals er nu dokters-, tandarts-, dierenarts- en ­andere assistenten overal werkzaam zijn.

Maar het verpleeghuis dan, zult u vragen? Ziet u daar lager opgeleide artsen rondlopen? Integendeel, het zijn specialisten ouderengeneeskunde. Dat gaat dus ook gelden voor de verpleging.

En wat moeten we met de mensen die nu zo veel werk verrichten? Alles bij het oude laten, geen gedoe, doorgaan en ze vooral waarderen.

Hooguit is het misschien een goed idee nog betere specialisaties te ontwikkelen die aansluiten bij de opleiding van de basisverpleegkundige van de toekomst. Als we over twee jaar kunnen beginnen met de nieuwe hbo-opleiding, dan vinden we het over twintig jaar allemaal heel normaal.

Eigenlijk moeten we terug naar de vroegere VU-opleiding. Er is vast nog wel ergens iets van terug te vinden, wat kan worden aangepast aan de huidige maatstaven.

Ria van Hes is verpleegkundige en historicus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden