Terug naar Afghanistan...

Het is op zichzelf terecht dat het kabinet-Rutte een einde wil maken aan de Nederlandse afzijdigheid in Afghanistan.

Paul Brill

Laten we er geen doekjes om winden: de NAVO-missie in Afghanistan is een taai ongerief. De gehoopte snelle uitschakeling van de Taliban heeft zich niet voltrokken. Militaire successen worden vaak tenietgedaan doordat guerrillastrijders zich kunnen hergroeperen en herbewapenen in Pakistan. Ten opzichte van een paar jaar geleden is de veiligheidssituatie eerder verslechterd dan verbeterd. Het kost de grootste moeite een enigszins deugdelijk bestuur op te bouwen.

Omdat de zaken niet naar wens verliepen, heeft de NAVO op initiatief van de regering-Obama een jaar geleden een nieuwe strategie uitgestippeld. Met een tijdelijke troepenversterking, de surge, wordt gepoogd het overwicht van de NAVO en het regeringsleger te herstellen. Tegelijk wordt een extra inspanning geleverd om de weerbaarheid van het Afghaanse veiligheidsapparaat zodanig op te voeren dat de NAVO op afzienbare termijn kan beginnen met het terugschroeven van haar aanwezigheid en met het overhevelen van militaire en politionele taken.

De gehele NAVO heeft zich gecommitteerd aan deze strategie en het overgrote merendeel van de lidstaten levert er een bijdrage aan. Met name het trainen van Afghaanse militairen en politiemensen heeft een sterke impuls gekregen - maar niet van Nederlandse zijde: sinds het vertrek uit Uruzgan levert ons land geen bijdrage van betekenis meer aan de missie in Afghanistan (die nog altijd wordt gedekt door een VN-mandaat).

Het is begrijpelijk en op zichzelf terecht dat het kabinet-Rutte aan deze uitzonderingspositie een einde wil maken. In de eerste plaats omdat het strategisch doel van de missie - voorkomen dat Afghanistan opnieuw ten prooi valt aan een bewind dat het land tot een uitvalsbasis van het moslimextremisme kan maken - van vitaal belang blijft. In de tweede plaats omdat een nieuwe taak een logische component is van een buitenlandse politiek die bondgenootschappelijke solidariteit tot hoeksteen heeft. Zeker als het gaat om een - overigens bescheiden - rol die goed bij Nederland past, en om de toekomst van een land waarvoor Nederlanders zich al zo veel opofferingen hebben getroost.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden