Terug die honderd miljoen

Het vierde kabinet-Balkenende draagt de publieke omroep een warm hart toe.

De PvdA kan zich herkennen in VARA, in Llink en een beetje in BNN, CDA en ChristenUnie zien graag hun broeders opereren bij de KRO, de NCRV en natuurlijk de EO. Voor het eerst in jaren besloten de partijen in het coalitie-akkoord extra geld uit te trekken voor de omroep – 100 miljoen per jaar om precies te zijn.

Je zou verwachten dat zoveel Haagse liefde beantwoord zou worden vanuit Hilversum. Maar niets is minder waar. De omroepen zetten als verwende pubers alles op alles om hun geldschieters het leven zuur te maken. Wie herinnert zich nog De Grote Donorshow, waarin BNN een donornier de inzet van een spelshow maakte? Het bleek uiteindelijk om een grote hoax te gaan, met als bedoeling de aandacht te vragen voor het gebrek aan donororganen. Maar toen had CDA-Kamerlid Atsma de verantwoordelijke minister Plasterk (PvdA) al verzocht om het programma te verbieden. Allemaal leuk en aardig, die pluriformiteit van de omroep, maar het moet wel een beetje binnen de fatsoensnormen blijven natuurlijk.

Een paar maanden later was de ChristenUnie aan de beurt. BNN had bedacht dat het wel een aardig idee zou zijn om de jaren '70 pornofilm Deep Throat uit te gaan zenden. Dat vonden de christenvoormannen Arie Slob en André Rouvoet helemaal geen goed idee, en staken dat ook niet onder stoelen of banken. Maar BNN liet zich daar niets aan gelegen liggen, en scoorde hoge kijkcijfers met de film.

De laatste dagen krijgt ook suikeroom PvdA zijn trekken thuis. De sociaal-democraten hebben de aanpak van topinkomens tot een speerpunt van hun beleid gemaakt. Financiënminister Wouter Bos heeft er zelfs al een wet over ingediend. Dan staat het niet zo goed als de omroepen – gefinancierd met belastinggeld – met de regelmaat van de klok bakken met geld aan omroepbazen en (voormalige) presentatoren blijken te geven. TROS-baas Van de Doodewaard toucheerde 6 euroton, AVRO-coryfee Karel van de Graaf 544 duizend euro, en KRO-directeur Ton Verlind krijgt 647 duizend euro voor bankzitten tot 2011. SP, PVV, VVD en GroenLinks hebben een spoeddebat over de zaak aangevraagd.

Zouden de omroepvrienden van CDA, PvdA en ChristenUnie inmiddels al spijt hebben van hun gulle gebaar in Beetsterzwaag? Misschien een goed idee om de onderhandelingen over de miljoenennota deze zomer te beginnen met het schrappen van die 100 miljoen.

Douwe Douwes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden