CommentaarRobert Giebels

Terecht dat horecaondernemers meer steun krijgen, want ze zijn extra de dupe van coronamaatregelen

Gesloten terrassen in het centrum van Almelo.Beeld ANP

Horecabedrijven die in strijd met de regels open willen verdienen begrip, al is hun protest illegaal. Goed dat het kabinet nu extra geld uittrekt. 

Honderden horecaondernemers dreigen zondag 17 januari open te gaan, ook als dat dan nog niet mag. Het dreigement is vooral een noodkreet van restaurants en cafés die hun financiële wanhoop over willen brengen bij publiek en politiek. Horecabedrijven moeten zich aan de wet houden, maar die noodkreet is om verschillende redenen alleszins begrijpelijk.

Wat de bedrijven logischerwijs steekt, is de terloopsheid waarmee minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid meedeelt dat de horeca waarschijnlijk dicht moet blijven tot half januari, vandaar de timing van de protestactie.

Dat de horecaondernemers zich oneerlijk behandeld voelen als ze de overvolle winkelstraten in kijken, is terecht. Temeer omdat de meeste eigenaren van restaurants en cafés hebben aangetoond in staat te zijn een omgeving te creëren die ‘coronaproof’ is, wat weer een reden was om open te mogen, al dan niet met restricties.

Het kabinet leek daarnaast niet geheel te beseffen hoe ingrijpend de opgelegde horecasluiting is, die medio volgende maand dan drie maanden aan een stuk heeft geduurd. Waar de meeste kabinetsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, indirect leiden tot inkomensdaling van bedrijven, zelfstandigen en werknemers, komen de horecamaatregelen neer op een gedwongen bedrijfssluiting van eet- en drinkgelegenheden. Toch kregen zowel de indirect als direct geraakte bedrijven onder dezelfde voorwaarden overheidssteun.

Het kabinet heeft ingezien dat die steun onvoldoende is voor restaurant- en café-eigenaren, die met leningen en spaargeld bedoeld voor kinderen of pensioen de dag van hun heropening proberen te halen. Hun perspectief is immers dat er een voorzienbaar eind aan hun situatie komt, zeker nu massale vaccinatie binnen handbereik ligt.

Datzelfde perspectief heeft het kabinet nu bij het met terugwerkende kracht voor honderden miljoenen schadeloos stellen van onder meer de direct door kabinetsbeleid gesloten horecabedrijven. Met die sluiting zijn restaurants en cafés als schepen die een voltreffer van de overheid hebben gehad. Het is goed dat het kabinet probeert te voorkomen dat ze in het zicht van de haven zinken.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden