Ter Horst weet raad

Niemand in de Kamer bracht in herinnering dat minister Ter Horst van BZK helemaal niet de andere kant op kijkt, zoals Geert Wilders beweerde.

Hans Wansink

Op Prinsjesdag, vorige week dinsdag dus, publiceerde Het Parool een belangwekkend interview met Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) namens de PvdA. Onderwerpen van gesprek: het bedreigen van ambulancepersoneel en baliemedewerkers van de Sociale Dienst en het terroriseren van buurten door jonge Marokkanen. Plus de maatregelen die ertegen genomen kunnen worden: dubbele straffen, samenscholingsverboden, een avondklok en – nu nog niet mogelijk - etnische registratie van de daders.

Ter Horst laat er er geen misverstand over bestaan dat het ‘schandalig’ is wanneer ‘mensen met een publieke taak die hun werk doen voor jou, voor mij en voor iedereen in Nederland’ worden belaagd en beledigd. ‘Het is hoognodig om duidelijk te maken dat dit gedrag niet geaccepteerd wordt.’

Straffen

Ze wijst op de afspraak met het Openbaar Ministerie dat dit in deze gevallen dubbele straffen eist. De bedreigden zelf zijn vaak huiverig om aangifte te doen. Ter Horst wil dat deze werknemers niet per se zelf naar het politiebureau hoeven te gaan, maar dat hun werkgever dat voor ze doet. De politie zal altijd proces-verbaal opmaken. Ter Horst komt zeer binnenkort samen met minister van Justitie Hirsch Ballin met een voorstel om de mogelijkheid anoniem aangifte te doen, uit te breiden.

Maar liefst 89 procent van de ambulancemensen heeft weleens te maken gehad met agressie of beledigingen. Ter Horst: ‘Dus ook in gemeenten waar weinig tot geen Marokkanen wonen.’

Marokkanen

Toch is deze terechte relativering voor Ter Horst geen belemmering om te pleiten voor het registreren van de etnische achtergrond van de dader. Ter Horst: ‘Als je een probleem wilt oplossen, moet je goed weten wie dat veroorzaakt. En als dat in Amsterdam vooral Marokkanen zijn, dan moet je dat benoemen. Anders verlies je informatie. Bovendien kun je dan ook de Marokkaanse gemeenschap erbij betrekken.’

Ter Horst heeft geen boodschap aan argumenten in de sfeer van discriminatie en stigmatisering. Ze draait de zaak om: om discriminatie tegen te gaan, bepaalde groepen te helpen of meer ambtenaren uit etnische groepen te benoemen, moet je hun culturele achtergrond kennen. Ter Horst werkte zelf in de jaren zeventig als onderzoeker bij tandheelkunde. ‘We signaleerden toen dat Turkse en Marokkaanse kinderen veel meer gaatjes hadden. Toen hadden we een vragenlijst bedacht. Nou, dacht mocht niet. Dat was discriminatie, want teveel op één groep gericht. Vreselijk, toch.’

Maatregelen

Als wethouder van Amsterdam en burgemeester van Nijmegen (1994-2007) snakte Ter Horst al naar maatregelen als samenscholingsverbod, avondklok of huisuitzetting van asociale gezinnen. Als minister wil ze deze maatregelen niet aan gemeenten opleggen, maar wel mogelijk maken.

Het was een duidelijk antwoord van Ter Horst, namens het kabinet, op een urgent vraagstuk: het garanderen van de veiligheid van publieke dienstverleners en de leefbaarheid van de buurten. Maar de volgende dag, tijdens de Algemene Beschouwingen, ontbrak de follow up bij de coalitiepartijen PvdA, CDA en ChristenUnie. Ook Kant van de SP en Rutte van de VVD lieten het onderwerp lopen. Zodat Geert Wilders, de fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid die na de grote partijen aan het woord kwam, met het thema aan de haal kon gaan.

Wilders

Wilders riep: ‘Waar zijn de ministers van BZK en Justitie? Waarom kijken al die laffe bestuurders de andere kant op? Waarom laten zij Nederlanders in de steek? In heel Nederland neemt het straatterrorisme toe. Het zijn al lang geen incidenten meer. Het is een islamitische intifada tegen alles waar wij in Nederland voor staan.’ Niemand in de Kamer bracht in herinnering dat minister Ter Horst van BZK helemaal niet de andere kant op kijkt.

Wel ging het debat, vooral op instigatie van Halsema (GroenLinks) en Pechtold (D66) over de – op zichzelf ook belangrijke -– vraag of Wilders het had over alle moslims, respectievelijk alle Marokkanen. Wilders ontkende weliswaar (‘ik heb het over de Marokkanen die de boel verzieken’), maar dat stond haaks op een van de maatregelen die hij wil nemen: een immigratiestop voor alle mensen uit moslimlanden.

Afghanistan

De vreemdste uitspraak van Wilders vond ik dat hij het ‘echt niet meer kan uitleggen dat wij wel meer dan duizend militairen inzetten om Afghanistan veiliger te maken, terwijl Nederland zelf steeds onveiliger wordt. Als het niet lukt om de politie harder in te zetten op het straatterrorisme, haal dan de militairen terug uit Afghanistan (…) een veilig Oosterwei, een veilig Rotterdam, een veilig Gouda zijn belangrijker dan een veilig Uruzgan.’

Een verbijsterende uitspraak voor een partij die bestrijding van de ‘islamitische intifada’ als handelsmerk heeft. Hoe kan Wilders nog serieus genomen worden, als hij het belangrijkste front van de strijd tegen het moslimterrorisme wil prijsgeven, juist op het moment dat de Taliban oprukken naar Kabul en Pakistan door moordaanslagen wordt gedestabiliseerd? Wederom lieten de andere fractievoorzitters Wilders hiermee wegkomen.

Deze week probeerden de coalitiepartijen, de SP en de VVD de gemiste kansen van vorige week te repareren. Ze kwamen alsnog met voorstellen om raddraaiers in de publieke ruimte aan te pakken. Donderdag overschreeuwden de Kamerleden in een spoeddebat elkaar in hun ijver voor een ‘keiharde aanpak’. Veel kiezers zullen denken dat ze daarmee achter Wilders (die omhoog schiet in de peilingen) aanlopen. Dat beeld is onjuist, maar had voorkomen kunnen worden door tijdens de Algemene Beschouwingen alerter te opereren en aan te sluiten bij het Parool-verhaal van Ter Horst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden