LezersbrievenDinsdag 21 augustus

Tentamen doen is geen roulette: ‘Tentamens haal je door colleges te volgen en te studeren; niet door een je-weet-maar-nooit-benadering’

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 21 augustus.

Studenten van Maastricht University. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Studenten van Maastricht University.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Noem tentamens geen ‘kansen’

In de discussie over studiestress en de zesjescultuur speelt het volgende fenomeen volgens mij een belangrijke rol (O&D, 17 augustus). Op universiteiten en hogescholen worden kennis en vaardigheden vaak getoetst via tentamens en is het gebruikelijk om al bij een score van 5,5 de gerelateerde studiepunten toe te kennen (bij vaardigheden als ‘landen’ of ‘boren’ ligt de lat hoger).

Er zijn in principe twee gelegenheden per jaar om een tentamen af te leggen en die worden veelal aangeduid als ‘kansen’ (soms is er aan het eind van het jaar nog een extra kans). Het gebruik van de term ‘kans’ is volgens mij een niet onbelangrijke oorzaak van veel ellende.

Door deze term zijn veel studenten ‘tentamen doen’ onbewust echt gaan zien als een soort loterij. Iedere gelegenheid is een kans. Met wat geluk haal je misschien net die felbegeerde voldoende en zo niet, dan is er altijd weer een volgende kans!

Maar zoals de roulette na zeven keer achter elkaar rood, ook de achtste en negende keer weleens opnieuw rood wil geven, zo kan deze benadering van tentamen doen, resulteren in een hele rij scores tussen de 4 en de 5. En net als de gokker die z’n stapel fiches in hoog tempo ziet slinken (‘@#%&*! Weer rood!’), kan ook de student die weer een onvoldoende heeft gehaald, makkelijk last krijgen van psychische problemen.

Ik pleit ervoor om niet meer van ‘kansen’, maar consequent van ‘gelegenheden’ te spreken. Tentamens haal je door colleges te volgen en te studeren; niet door een je-weet-maar-nooit-benadering. Succes verzekerd.

Jan Brilman, docent aan de School of Engineering, Hanze University Groningen

Geestig

Recruiter Agterhuis van het bedrijf Finalist wijst in het artikel ‘Iedereen aast nu op personeel’ (Economie, 18 augustus) op het belang van helpen van buitenlanders bij het leren van onze taal want: ‘Zij moeten het Nederlands masteren.’

Geestige kerel, die Agterhuis.

Kees van Spanje, Oldenzaal

Jammer

Het was een lange, warme, droge zomer en de eerste sinds jaren zonder VK-Zomerquiz.

Nu de zomers allemaal lang, warm en droog beloven te gaan worden, zullen we ons de zomer van 2018 gaan herinneren als ‘De Eerste Zonder VK Zomerquiz’. Jammer…

Gerard Vrinte, Nieuw Bergen

Elfstedenzwemtocht

Maarten van der Weijden heeft net niet de eindstreep gehaald. Dat neemt niet weg dat het een prestatie van formaat is, ook op maatschappelijk vlak.

Hopelijk inspireert het de NOS om naast Sportvrouw en Sportman van het jaar de titel Sportmens van het jaar in het leven te roepen, voor sporters die hun sport en bekendheid gebruiken om iets extra’s te doen voor de samenleving. Wie dan de eerste Sportmens van het jaar moet worden lijkt mij wel duidelijk.

Maarten bedankt!

Peter de Kort, Nijmegen

Terugkomst Jezus

Wat zou het mooi zijn als Jezus morgen zou verschijnen op aarde en de priesters die zich schuldig maken aan seksueel misbruik de ‘kerk’ uit zou jagen, zoals Hij destijds heeft gedaan met de wisselaars in de tempel.

Marinus te Lindert, Heerhugowaard

Moreel faillissement

In zijn column (O&D, 20 augustus) spreekt René Cuperus van het moreel faillissement van de katholieke kerk in verband met de affaire rond het seksueel misbruik. Seksueel misbruik komt voor in alle beroepsgroepen en instellingen, en waar het kinderen betreft, is het vastgesteld in kerken, de padvinderij, sportclubs, scholen, internaten, liefdadigheids- en humanitaire organisaties et cetera.

Ook daar heerste de zwijgcultuur onder slachtoffers en besturen. Ook daar vormden de daders een minderheid. En net als die organisaties, doet de katholieke kerk meer goed dan kwaad op het gebied van onderwijs, normen- en waardenbesef, zingeving, ontwikkelingssamenwerking, solidariteit, vrede, mensenrechten, sociale rechtvaardigheid, cultureel erfgoed et cetera.

Misschien is dat de reden waarom die kerk (en de andere organisaties) moreel niet failliet zijn gegaan.

A. van Daal, Overloon

Weg met celibaat

De katholieke kerk hoeft maar één goede beslissing te nemen ten aanzien van het misbruik binnen haar gelederen: schaf het celibaat af.

Rond het jaar 1075 is het verplicht gesteld voor de geestelijkheid binnen de kerk. De leiding van de kerk kan nu op grond van de periode ervoor en erna inzicht krijgen in wat het celibaat binnen de kerk heeft opgeleverd.

Als belijdend katholiek herhaal ik nogmaals: schaf het verplichte celibaat af en wel zo snel mogelijk.

Rien Couwenbergh (80 jaar), Oudenbosch

Weg die Blok

Stef Blok wordt door Rutte-III gesteund, zo hoorden we de premier zeggen. Hij heeft een soort excuses aangeboden voor zijn woorden waar, let op, sommigen aanstoot aan genomen hebben. Dat vindt Rutte genoeg.

Maar het zijn niet de woorden, het zijn de achterliggende opvattingen van de minister die zijn positie onhoudbaar maken in ons land en als vertegenwoordiger in het buitenland.

Blok moet weg, en anders dit kabinet!

Ubbo van Dijk, Leiden

Ben ik naïef?

Terwijl Erdogan een beroep doet op hardwerkende Turken teneinde zijn financiële wanbeleid het hoofd boven water te houden, zullen Rutte en Buma een deel van de door hen zo hooggeachte hardwerkende Nederlanders moeten vragen meer belasting te betalen vanwege een zelfbedacht douceurtje voor buitenlandse beleggers in multinationals.

Dat gezond verstand bij iemand als Erdogan ver te zoeken is, lijkt me duidelijk, maar van vooraanstaande Nederlandse politici verbaast het me toch. Of ben ik nu naïef?

Koos Tiemersma, Drachten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden