Opinie

Telstar verkwist niet, het levert een bijdrage

Staatssteun in de voetballerij? Gebeurt en is schandalig, weten we sinds de uitzending van Nieuwsuur woensdag j.l. Hoezo? Telstar is er juist trots op. Trots dat we de staat steunen met onze club. We houden veertig werknemers van de straat en we betalen ieder van hen een normaal salaris.

Tientallen parttimers verdienen bij ons iets extra's. Een paar honderd vrijwilligers kunnen bij ons iets heel zinvols doen. Wij hebben collega's in alle kleuren, mannen en vrouwen, recht van lijf en leden of met een defect. 'Quota' voor werknemers-met-afstand-tot-de-arbeidsmarkt zoals dat heet, halen we fluitend.

Met onze maatschappelijke activiteiten zoals Techniek Experience, School's cool en Playing for Success helpen wij per seizoen een kleine duizend voornamelijk jonge mensen. Met onze projecten behoeden we tientallen van hen voor een mogelijk vervelend leven en we behoeden daarmee de gemeenschap voor toekomstige torenhoge kosten. De honderden die overblijven, inspireren we om te (blijven) sporten, te dromen en zichzelf gezond te houden. Telstar is meer dan voetbal.

Onze gemeente Velsen verhuurt onroerend goed aan het bedrijfsleven, maatschappelijke en culturele instellingen en sportclubs. Ook wij huren van de gemeente Velsen en wij betalen de gemeente Velsen een huur die ook volgens daartoe door de gemeente geraadpleegde onafhankelijke experts marktconform is. Dus zeker niet gesubsidieerd!

Los daarvan betalen wij belasting, leges en aanverwante taksen. Dit seizoen dragen wij een goeie 800 duizend euro bij aan de staatskas.

Telstar is een kleine speler in het voetballandschap, maar als wij de betekenis van het totale betaald voetbal voor de staat en omgeving beschouwen, dan leveren we met zijn allen 2,3 miljard euro per seizoen op (onderzoek PwC, 7 januari 2015, De kracht van voetbal - Sturen op de maatschappelijke impact van voetbal).

Wij zijn een relevante organisatie, wij leveren een enorme bijdrage aan de maatschappij en ik weiger ons te laten wegzetten als een stelletje potverteerders die gemeenschapsgeld verbranden. Dat verdienen wij niet, onze aanhangers niet en onze gemeente al helemaal niet.

Telstarrrrrrrrrrrrrr.

Pieter de Waard, IJmuiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.