Tegenslag

Een ingenieur legt in het televisienieuws uit op welke tegenslag de Noord-Zuidlijn nu weer is gestuit.

Amsterdam die grote stad is gebouwd op palen. De palen zitten twee keer zo diep dan gedacht. Om veilig te kunnen boren, moet de grond onder het Damrak nu worden ingevroren. Vertraging: 2 jaar.

Vervelend, maar hup, niet bij de pakken neerzitten, samen de schouders eronder.
Thuisklussers als ondergetekende vrezen echter dat het invriezen met tegenslag te kampen krijgt. Grond met oude palen en resten van 13-de-eeuwse leerlooierijen invriezen is een karweitje dat smeekt om tegenslag. Er komt daar gegarandeerd lekkage in de buizen die de vorst naar de ondergrondse bouwput moeten geleiden.

Met de Amsterdamse bodemexperts loop je trouwens ook een behoorlijk risico dat ze in een iets te sterke vlaag van tegenslag Almere 50 graden gaan bevriezen. Of Buikslotermeer opwarmen, dat kan natuurlijk ook.

Zou het wel tegenslag zijn geweest? Een ingenieur moet met de moderne apparatuur toch op de centimeter nauwkeurig kunnen berekenen hoe diep wat zit? Het is toch geen pech wanneer je er een enorme hoop zand naast zit met je schattingen?

‘De extra kosten bedragen 86,5 miljoen euro.’

Merk je niet bij een totaalplaatje van 2 miljard. Maar de Amsterdammer vraagt zich met angst en beven af: hoe komen ze bij die halve? Van de exacte kant hebben de ontwerpers van de Noord-Zuidlijn zich niet al te vaak laten zien, ligt een ronde 86 miljoen dan niet meer voor de hand? Zelfs die 86 ziet er bespottelijk precies uit. Zeg nou maar meteen 100, dan kom je in de buurt van reële extra kosten (200, 300 miljoen?).

Behalve dat ze geen paal van een oude stadsmuur kunnen onderscheiden, zijn de makers van de metro zó laconiek in het strooien met bedragen, dat hun houding grenst aan giechelen om belastinggeld - en uiteindelijk is het pure arrogantie.

Verantwoordelijk wethouder Herrema: ‘We moeten realistisch zijn. We hebben de afgelopen jaren dit complexe bouwproject te vaak onderschat. De financiële prognose laat een veel negatiever beeld zien, vervelend maar noodzakelijk. Het optimisme moet eruit.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.