Tegenreactie #MeToo maakt belang duidelijk dat iedereen zich schaart achter feministische 'duivelinnen'

In het Trump-tijdperk worden weer dingen over feministen gezegd die daarvoor not done waren, stelt Nicolas Kristof. Maar de wereld is gebaat bij een versterking van de positie van vrouwen.

Nicolas Kristof
Volgens Courtland Sykes, kandidaat voor de Senaat, hebben feministen 'gemene, met slangen gevulde hoofden'. Beeld RV
Volgens Courtland Sykes, kandidaat voor de Senaat, hebben feministen 'gemene, met slangen gevulde hoofden'.Beeld RV

In Missouri haalt een aanhanger van Trump die kandidaat is voor de Senaat uit naar 'manophobic hell-bent feminist she-devils' - mannenhatende feministische duivelinnen. De kandidaat is Courtland Sykes, een conservatieve Republikein, die een gematigde Democraat, Claire McCaskill eruit probeert te werken.

Sykes' aanval is de moeite van het citeren waard omdat hij een blik biedt op de tegenreactie op #MeToo: 'Ik geloof niet in de door radicale feministen gehanteerde onzinnige definitie van moderne vrouwelijkheid. Ze hebben die verzonnen om hun eigen gemene, met slangen gevulde hoofden te plezieren. Ik geloof niet in de onophoudelijke feminiseringscampagne tegen mannelijkheid. Ik wil elke avond thuiskomen om te genieten van een door mijn verloofde bereide maaltijd - iets wat ik op een dag ook van mijn dochters verwacht.'

Sykes, die niet de goedkeuring van Trump heeft en waarschijnlijk niet wordt verkozen, zegt dat jonge vrouwen zich tegen het feminisme keren uit afkeer van Hillary Clinton. 'Ze kijken naar de brokstukken van haar persoonlijke leven en willen niet worden zoals zij.'

Echt waar? Sykes ziet blijkbaar niet de brokstukken van zijn idool, de president, een serie-echtbreker die zijn drie echtgenotes lijkt te hebben bedrogen. Sykes staat niet alleen in zijn bijziendheid: volgens een opiniepeiling vindt 72 procent van de Republikeinen Trump een goed rolmodel voor kinderen.

Met vrouwenrechten is enorme vooruitgang geboekt sinds ik een kind was. Nog in 1987 vond slechts de helft van de Amerikanen het fout als een man zijn vrouw sloeg met een riem of een stok.

In de afgelopen jaren leek het soms alsof die vooruitgang stokte - tot Trump het feminisme opnieuw de wind in de zeilen blies. Veel vrouwen, en sommige mannen, waren geschokt dat een man die opschepte over seksueel geweld tot president kon worden verkozen. Een verbazingwekkend aantal van 390 vrouwen heeft zich nu kandidaat gesteld voor het Congres.

Mannen als Sykes vertegenwoordigen de andere dimensie, de sterke tegenstroom die wordt voortgedreven door een combinatie van mannelijk rancune, angst voor sociale veranderingen en een in het tijdperk van Trump hervonden vrijheid om dingen te zeggen die daarvoor echt niet konden.

Dit soort reacties is niet nieuw. Nadat Mary Wollstonecraft in 1792 haar Vindication of the Rights of Woman had gepubliceerd en daarmee het fundament legde voor discussies over seksegelijkheid, bespotte Horace Walpole haar als een 'hyena in petticoat'.

Spoel vooruit en Breitbart ademt dezelfde geest met een artikel dat stelt: 'Geboortebeperking maakt vrouwen onaantrekkelijk en gek.' Maar dit is niet simpelweg een oorlog tussen de seksen. Een goede reden om hoop te houden is dat jeugd en onderwijs soms betere voorspellers zijn van de houding jegens vrouwenrechten dan sekse. Vorig jaar peilde Gallup voor het eerst dat het een meerderheid van Amerikanen niet uitmaakt of hun baas een man of een vrouw is; Amerikanen onder de 35 hebben liever een vrouw dan een man als baas. De belangrijkste ontwikkeling in de wereld is, denk ik, de versterking van de positie van vrouwen. Dit verandert de maatschappij en het verandert de mondiale economie.

Waarom schrijft een man deze column? Eerlijk gezegd, omdat vrouwenrechten niet 'alleen een vrouwenzaak' zijn, net zomin als burgerrechten alleen zwarten aangingen. We hebben allemaal belang bij een eerlijker maatschappij.

Vooral van belang is beleid. Dat betekent: makkelijker vrij kunnen nemen in het belang van het gezin, betere kinderopvang, meer vrouwen in raden van bestuur en een harde aanpak van mensenhandel en huiselijk geweld. Het betekent tienermeisjes helpen zwangerschap te voorkomen, plaatsen op de werkplek creëren voor moeders om te kolven en de algemene tendens aanpakken om mannelijke zelfverzekerdheid te laten prevaleren boven vrouwelijke expertise. Het betekent een serieuze inspanning doen om seksuele roofdieren verantwoordelijk te houden - zelfs als het geen Hollywoodbonzen zijn maar gewone bedrijfsopzichters of managers bij McDonald's.

Natuurlijk zullen er meningsverschillen zijn over maatregelen of over waar de grens moet worden getrokken - maar die zijn van ondergeschikt belang. De fundamentele breuklijn in deze tijd loopt tussen degenen die werken aan meer mogelijkheden en degenen die smachten naar een mythisch verleden, een tijd voordat feministen 'gemene, met slangen gevulde hoofden' ontwikkelden. Om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan, zouden we allemaal, mannen en vrouwen, aan de kant van de duivelinnen moeten staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden