CommentaarSyrië

Tegenover kinderen met Nederlandse nationaliteit die in het voormalig kalifaat opgroeiden heeft Nederland verplichtingen

Nederland kan zelfs IS-vrouwen niet helemaal aan hun lot overlaten.

Een moeder loopt met haar kind door het kamp Ain Issa, in het noorden van Syrië.Beeld AFP

De terugkeer van Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen uit Noord-Syrië geniet geen prioriteit bij het kabinet. Ook niet na de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam dat het zich hier meer voor moet inspannen. Premier Rutte liet blijken niet van harte aan de uitspraak gevolg te zullen geven. Minister Grapperhaus (Justitie) zei slechts de mogelijkheden voor repatriëring met de Koerdische autoriteiten te zullen onderzoeken.

Anders dan bij het kinderpardon staat het kabinet in dit geval niet bloot aan maatschappelijke druk. Verreweg de meeste mensen zullen menen dat Nederland geen morele verplichting heeft tegenover vrouwen die zich welbewust bij een terroristische organisatie hebben aangesloten. En hun kinderen? Die zouden zo door IS zijn gesocialiseerd dat Nederland hun terugkeer niet zou moeten nastreven.

Verandering

Onder invloed van recente ontwikkelingen komt in dit standpunt verandering. De aangekondigde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië heeft mogelijk tot gevolg dat de IS-vrouwen en hun kinderen de wraak van Assad zullen moeten ondervinden. Mede om die reden zijn meerdere Europese landen – waaronder Frankrijk en Duitsland – zich voor de terugkeer van onderdanen uit voormalig IS-gebied gaan beijveren. Van de dood van een Nederlandse IS-vrouw, Karenia S., gaat mogelijk een aansporing op Nederland uit om dit voorbeeld te volgen.

Koerdisch Syrië is echter geen soevereine staat met reguliere communicatiekanalen. Het heeft weliswaar een ‘diplomatieke post’ in Den Haag gevestigd, maar verzoeken om aanhouding van de IS-vrouwen die het OM hier heeft gedeponeerd, zouden nooit zijn terechtgekomen bij de ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van Syrisch Koerdistan, de man die over de repatriëring van de vrouwen beschikt.

Voor Nederland zou dit geen reden moeten zijn om te volstaan met pogingen die tot dusverre vruchteloos zijn gebleven. Tegenover kinderen met de Nederlandse nationaliteit die in het voormalige kalifaat zijn geboren of opgegroeid, heeft het zekere verplichtingen. En hun moeders kunnen beter hier worden berecht dan in Syrië. De vraag is of Nederland medeverantwoordelijk zou willen zijn voor de gevolgen van zijn passiviteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden