ColumnBert Wagendorp

Tegenover de Haagse labbekakkers staan de burgemeesters, die wél voor een vuurwerkverbod zijn

Bert Wagendorp artikel columnBeeld .

Voor het betere zelf uitgevoerde knal- en vuurpijlwerk moet je komende jaarwisseling naar het platteland, in de steden ben je niet meer welkom. Rotterdam en Amsterdam hebben tegen die tijd allang ingestemd met een totaal vuurwerkverbod en ongetwijfeld zijn andere steden gevolgd met strenge – of iets minder strenge – maatregelen. De kloof tussen stad en platteland wordt almaar breder.

Vrijdagmiddag neemt het kabinet een besluit over het vuurwerk. In Den Haag zijn politici al jarenlang ten prooi aan diepe besluiteloosheid, ingegeven door plotselinge oprispingen van partij-ideologie (‘Wij van de VVD willen zo weinig mogelijk verbieden’), angst voor de woede van het naar populisten neigende volk en zorgen over ‘de handhaving’. Dat laatste is een fake-argument. We moeten terug naar de ouderwetse opvatting dat, als we het erover eens zijn dat iets verboden is, we dat verbod ook handhaven. Dat klinkt superrevolutionair, maar is het niet.

De vuurwerkkwestie is het zoveelste bewijs van Haagse slappe knieën en indolentie – ze kunnen daar nog niet eens de nieuwbouw van hun eigen vergaderzaaltje organiseren. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff had er woensdag een lang stuk op zijn Facebookpagina voor nodig om duidelijk te maken dat zowel hijzelf als zijn partij door de vuurwerkcrisis in staat van totale verwarring verkeren. Ten einde raad gooide hij er het argument tegenaan dat je ook altijd hoort langskomen uit de mond van wapenlobbyisten wanneer in de VS een scholier zijn klas heeft uitgeroeid en er stemmen opgaan voor een wapenverbod. ‘Uiteindelijk steekt het vuurwerk zichzelf niet af.’ Wat een pleidooi is het voor het toestaan van handgranaten, want die trekken ook hun eigen pin er niet uit.

Tegenover de Haagse labbekakken en kiezerspleasers staan de burgemeesters van grote en middelgrote steden. Die zijn bijna allemaal voor een geheel of gedeeltelijk verbod. De VVD-burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, is voor, Johan Remkes (VVD)van Den Haag eveneens, net als Koen Schuiling (VVD) in Groningen en Lucas Bolsius (CDA) in Amersfoort – en met hen vele anderen.

Dat is ook niet zo gek: die mannen hebben de afgelopen jaarwisseling weer geen oog dichtgedaan, vanwege de vuurwerkveldslagen in hun gemeenten en de belaagde agenten en brandweerlieden die ze moesten bijstaan. Misschien zijn ze zelfs even bij de Eerste Hulp geweest en hebben ze met eigen ogen de afgerukte ledematen gezien.

If Mayors Ruled the World luidde de titel van een boek van de inmiddels overleden Amerikaanse politicoloog Benjamin Barber uit 2013. Daarin pleitte Barber ervoor steden en hun burgemeesters veel meer macht te geven. Steden zijn, anders dan ideologisch bestuurde naties, pragmatisch, was Barbers overtuiging. Het gaat er de stad en haar bestuurders om dingen voor elkaar te krijgen, zoals een veiliger jaarwisseling. Dat willen landelijke politici ook wel, alleen is het voor hen kennelijk veel moeilijker overeenstemming te bereiken over de manier waarop.

Maar nu is een kleine meerderheid van de Tweede Kamer voor een strengere vuurwerkwet. Zestig procent van de bevolking wil een verbod. Alleen de Belangenvereniging Pyrotechniek en wat notoire knallers zijn nog voor.

Door de maatregelen van de steden ontstaat overigens een nieuwe gedoogsituatie: vuurwerk verkopen is straks nog toegestaan, het afsteken niet. Moeten we dát weer gaan uitleggen in het buitenland. Behalve wanneer het kabinet vanmiddag eindelijk een keer ballen toont.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden