Commentaar

Teevendeal: alleen berouw kan Rutte redden

Alleen met berouwvolle deemoed kan premier Rutte woensdag het vertrouwen van de oppositie behouden.

Premier Mark Rutte na afloop van het debat over het aftreden van minister Opstelten en staatsecretaris vanwege de Teevendeal. Beeld anp

Met een mengeling van verbazing en verongelijktheid ondergaat de VVD alle opwinding die de oude deal van Fred Teeven met hasjbaron Cees H. nu alsnog veroorzaakt. Het is twintig jaar geleden!, klinkt het bij de liberalen, een totaal andere tijd. Was Fred Teeven soms niet bezig om grote drugsbazen achter de tralies te krijgen? Ja, misschien gebeurde dat op wat onconventionele wijze, maar om daar nu alsnog zo'n groot punt van te maken...

Daarmee miskennen de betrokkenen in het liberale kamp de kern van de zaak: het gaat allang niet meer om de deal zelf, het gaat om de krampachtig verhullende manier waarop opeenvolgende bewindslieden plus premier Rutte en Kamervoorzitter Van Miltenburg in de afgelopen twee jaar met de feiten zijn omgegaan. 'Het is ook een kwestie van vertrouwen', zei toenmalig minister Opstelten in 2014 toen hij de sceptische Kamer vroeg hem blindelings te volgen in zijn beweringen over de Teevendeal. Het zijn met terugwerkende kracht pijnlijke beelden, nu zeker is dat de Kamer allesbehalve optimaal is geïnformeerd.

Opstelten, Teeven en Van Miltenburg hebben daar inmiddels de politieke prijs voor betaald, maar nog niet alle vragen zijn beantwoord. Waarom openbaarde Rutte een cruciaal gespreksverslag niet gewoon zodra hij er kennis van had genomen? Waarom liet Opstelten een vijftien jaar oud negatief advies over de deal alleen vertrouwelijk aan de Kamer zien, met de cruciale passages zwartgelakt?

Oud-minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Beeld anp

Ook Opsteltens opvolger Van der Steur ligt alweer onder vuur. Stemde hij, toen nog als Kamerlid, in met het verdoezelen van de feiten? Er is veel dat daarop wijst. Een Kamerlid dat andere Kamerleden opzettelijk om de tuin leidt - het is begrijpelijk dat alleen al de suggestie de oppositie in de hoogste boom jaagt.

Van der Steurs schriftelijke antwoorden op alle vragen van de Kamer konden dinsdag de indruk niet wegnemen dat veel VVD'ers meer wisten dan zij de Kamer wilden vertellen. Woensdag, in het debat, zal Rutte alleen met berouwvolle deemoed kunnen voorkomen dat de oppositie de zaak echt hoog gaat opspelen en er nieuwe politieke slachtoffers gaan vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden