Column Aaf Brandt Corstius

Te pas en nog veel vaker te onpas gebruik ik het woord ‘huts’

Er is weinig zo erg als een oud mens dat jongemensentaal gebruikt, en toch ben ik het afgelopen jaar zo gecharmeerd geraakt van het woord ‘huts’ dat ik het vaak gebruik. Ik gebruik het zelfs zo vaak dat ik vermoed dat het onder jonge mensen al helemaal niet meer gebruikt wordt, want zo gaat dat. Zij voelen dat oude mensen hun woord gaan gebruiken, en willen er dan zo snel mogelijk van af. Sowieso houden ze het zelden langer dan één seizoen vol met een nieuw woord.

Huts had een klassiek, tijdloos aspect dat me aansprak. Ik durfde huts te gaan gebruiken omdat het eigenlijk al een heel oud woord is. Het werd namelijk voor het eerst gebruikt door Pippi Langkous, en die is mijn leeftijd, of nee, ouder. Langkous is inmiddels een vrouw van 74, ongetwijfeld nog steeds levendig en stout en in staat om een paard op te tillen met één hand. Maar jong, nee, dat is ze niet meer.

Pippi Langkous gebruikte huts (denk er haar schrille Nederlandse nasynchronisatiestem bij) in de zin van ‘hopla!’ Er staat een filmpje op YouTube waarin Pippi in één vloeiende beweging een grote witte hoed uit een kastje haalt en op een hoge plank gooit. En dan zegt ze huts. Voor dit soort situaties (grote witte hoed op plank gooien) is huts heel geschikt.

Op de een of andere manier kreeg huts in Pippi’s hoogtijdagen in Nederland totaal niet de aandacht die het verdiende, het ging helemaal niet viral, maar goed, dat kon toen ook nog niet. Het bleef decennialang onopgemerkt, tot een paar rappers het ineens gingen gebruiken, en toen was er geen houden meer aan. Het was huts hier en huts daar, het bleek een ontzettend fijn, multi-inzetbaar woord. Het is lekker lomp en kort, en makkelijk te roepen. Een beetje zoals kut, maar dan leuker. Langkouseriger.

Dus ik huts gebruiken. Te pas en, ongetwijfeld, nog vaker te onpas. Ik gebruik huts bijvoorbeeld vaak in de zin van ‘Huh?!’ en ook een beetje verontwaardigd, als in: ‘Hola, wat krijgen we nu?’ Huts is zo fijn om te gebruiken dat ik het ook gewoon weleens zomaar roep. De Nederlandse rappers die huts terugbrachten (bejaarde vrouw googlet wat rappers met huts bedoelen) zeggen dat huts geen betekenis heeft. Zo mooi kan een woord zijn.

Ik begon, zoals ik al zei, te vermoeden dat ik inmiddels de enige was die het nog gebruikte. Die rappers zijn natuurlijk alweer bezig met andere woorden, maar dat kan mij niet schelen.

Maar gisteren zag ik op straat een heel jong iemand (onder de 40) in zwarte kledij. Op zijn trui stond huts. En op zijn muts stond óók huts. Hij had een hutsmuts.

Die wil ik nu, maar ik vrees dat dat te ver gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden