ColumnBert Wagendorp

Tap Jezus Trump een paar liter bloed af en hoppakee, je hebt je coronavaccin

Donald Trump heeft het opgenomen tegen het virus, opdat het Amerikaanse volk niet meer bang hoeft te zijn. Dat zei Trump tegen zijn advocaat Giuliani, want al is hij de Verlosser, zonder goede advocaat is zelfs de Messias nergens. Heeft alleen het Amerikaanse volk niets meer te vrezen? Nee, er hoeft op de hele wereld niemand meer bang te zijn, want Donald Trump heeft voor álle mensen geleden, is nedergedaald in de corona-hel en ten vierde dage weer opgestaan – hier ging de analogie met Trumps grote voorganger even de mist in. Maar zelfs Trumps lijfarts Conley, een ware gelovige, achtte het niet verantwoord de nieuwe Jezus op Paaszondag alweer naar huis te sturen.

Het zwakke punt in Trumps Messias-streven is nog dat hij uit de corona is opgestaan, en niet uit de dood. Dat is toch weer andere koek. Ik reken erop dat Conley binnenkort op bevel van Trump zal verklaren dat de president het afgelopen weekend wel degelijk is overleden, maar miraculeus genoeg herrees uit het mortuarium en naar huis ging om zijn volk te redden.

Als onze Ellen de Visser Conley zou vragen wie zíjn Die ene patiënt was, hoefde hij niet lang na te denken. Dat zou Donald Trump hem ook niet toestaan. Volgens Donald Trump is er op de hele wereld maar één patiënt, die heeft het coronavirus erop gelegd en hij heet Donald Trump. Tap Trump een paar liter bloed af en hoppakee, je hebt je vaccin tegen corona, ook al is het voorlopig alleen nog maar getest op Donald Trump.

Donald Trump is bejaard en veel te dik. Maar toch gaf hij de afgelopen dagen alle coronalijders een lesje in moed en volharding. Het is, verklaarde hij, alleen maar een kwestie van je niet laten domineren door het virus en je zeker niet de schrik op het lijf te laten jagen. Zo eenvoudig is het.

‘Ik begrijp het nu’, zei Trump bescheiden. Amerika heeft er een groot viroloog bij, Fauci kan wel inpakken. Ik had de indruk dat de president nog een beetje kortademig is, maar Jezus Christus kwam ook niet in topconditie van het kruis, moeten we maar denken.

Trumps rechterwijsvinger was de strijd tegen het virus in elk geval ongehavend doorgekomen, want hij sloeg meteen weer fanatiek aan het twitteren en riep zijn 87 miljoen volgers op om op 3 november op hem te stemmen.

Gezien de reacties zullen de meesten dat ook wel gaan doen. Je mág het niet zeggen, maar áls de besmetting van Donald Trump een pr-stunt was – ik zeg áls – dan was het een zeer geslaagde. Als de ‘October Surprise’ die op het laatste moment zijn presidentschap moet redden was het misschien nog onvoldoende, maar opgeteld bij een paar bommen op Teheran kan het net de doorslag geven.

Wie het coronavirus knock-out heeft geslagen, kan de hele wereld aan, dus China mag ook wel oppassen. Donald Trump is in de winning mood en die laat hij niet verpesten door Sleepy Joe Biden met z’n mondkapjesfetisj en die laffe nul besmettingen in z’n campagnestaf. Joe weet niet wat het is, corona, Donald wel. Het tweede debat tussen de kandidaten gaat volgende week door en daar zal Trump laten zien dat zijn geestelijke vermogens door corona niet zijn aangetast, althans niet verder.

De achterstand van Trump op Biden bedraagt momenteel bijna tien punten – in elke voorgaande presidentsverkiezing zou dat, 25 dagen voor verkiezingsdag, onoverbrugbaar zijn genoemd. Maar Trump worden magische krachten toegedicht en een wederopstanding is niet uitgesloten. Daar kan het coronavirus over meepraten!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden