De bewuste digibete burgerOlaf Tempelman

Talrijk zijn de plekken waar we tegenwoordig kunnen horen dat ‘het systeem eruit ligt’

De meesten van ons zien het scherm meerdere malen in hun leven. Het is blauw en er staat in kleine witte lettertjes: ‘A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer’. Precies dat fraaie windowsblauw zagen flink wat reizigers onder wie ikzelf op een fraai treinstation op een scherm waarop vertrektijden hadden moeten staan. Dat veel wachtenden goed met dat windowsblauw bekend waren, bleek wel uit het feit dat ze onmiddellijk scheldwoorden richting het scherm riepen. Een soort collectief unheimisch gevoel maakte zich van de menigte meester: mooi dat windows is afgesloten om verdere schade aan de computer van de NS te voorkomen, minder mooi dat wij naar dit scherm kijken.

Ik heb vroeger in Oost-Europa nog stationschefs vertrektijden handmatig zien veranderen. Was zo’n kerel aan het roken of bezig aan een buitenechtelijke affaire, dan lag het bord met de treintijden stil. Toch maakte zich zelden wanhoop van de reizigers meester: die wisten dat er niets ergs aan de hand was. Wie een blauw windowsscherm ziet, weet doorgaans dat er wél iets ergs aan de hand is.

 Op dezelfde overrompelende wijze waarmee het digitale tijdperk onze mogelijkheden verruimt, beperkt het die als er ‘iets’ misgaat, en dat is vaker dan digi-utopisten van de daken schreeuwen. Het gemeentehuis, de kantoorboekhandel, de tandarts – talrijk zijn de plekken waar we tegenwoordig kunnen horen dat ‘het systeem eruit ligt’. U zegt: wat maakt dat uit, even wat langer wachten op het gemeentehuis. Ik zeg: wat maakt het uit, even wat langer wachten op de uitslagen van de Democratische voorkiezingen in Iowa. Die ontaardden in chaos door toedoen van een programmeerfout in een nieuwe app waarmee de uitslagen moesten worden doorgegeven. Trump grijnsde van oor tot oor. Maar als straks Twitter eruit ligt, zal ook de geföhnde aap bovenop op de rots scheldwoorden roepen richting een beeldscherm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden