Sylvana's zwart-witte wereld werkt verlammend én verblindend

Beeld Robin De Puy

Het wereldbeeld van Sylvana Simons is zozeer opgedeeld in twee werelden, dat ze voedt wat zij bestrijdt. Aan de ene kant heerst volgens haar de witte wereld, aan de andere kant volgt de zwarte wereld, blijkt uit het interview. Een dergelijk wereldbeeld kan verlammend én verblindend werken.

Ongelijkheid komt voor en dat kan ongelooflijk pijnlijk zijn. Dat is zeker zo wanneer ongelijkheid aangeboren is. Als je zwart geboren wordt en dat mede de basis is voor de positie waarin je gaat verkeren in de wereld, dan is dat meer dan kwalijk. Maar we leven in een wereld waar ongelijkheid gevoed wordt door ontelbaar veel factoren. Je ras, je sociaal-economische positie en zelfs je knapheid dragen bij aan de kansen die je geboden worden. Het is in de psychologie aangenomen dat baby's al fysiek knappe mensen prefereren. Het is ook aangenomen dat knappe mensen gemiddeld sneller aan een baan komen, een betere sociaal-economische positie genieten en dus meer kansen krijgen. Ongelijkheid op basis van knapheid ligt dus reeds besloten in ons diepe, foetale onderbewuste.

Verlammende hokjes

Moeten we dan een dichotomisch wereldbeeld creëren waarin knappe mensen de wereld vormgeven en lelijke dociel moeten volgen om nog enigszins een kans de maken in de wereld der schonen? Nee. Zo eenzijdig (of tweezijdig) is het niet.

Het is zo dat 'hokjes' verlammend kunnen werken. Wanneer we met ons allen bedenken dat lelijke mensen geen kansen hebben, dan wordt dat beeld wellicht dwingend en lijdend in het handelen van sommige mensen. Daarnaast legt het te veel focus op één bron van ongelijkheid, waar er duidelijk meer zijn.

Natuurlijk moeten we bewust zijn van onze onbewuste preferenties, dat is de enige manier om daar op een redelijke manier mee om te gaan. We moeten ons bewust zijn van het feit dat we in onze wereld over het algemeen minder kansen toedichten aan zwarte mensen én lelijke mensen én sociaal-economisch minder begiftigde mensen. Alleen zo kunnen we strijden tegen een veelzijdig probleem dat zich diepgeworteld in ons allen afspeelt.

Simons heeft minder kansen gehad omdat ze zwart is. Maar Simons heeft méér kansen gehad omdat ze knap is. Daar hoor ik haar nooit over spreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden