Bericht uitLonden

Sussex heeft een geheim wapen om mateloos populair te worden: manden

null Beeld
Patrick van IJzendoorn

Het graafschap Kent staat bekend als ‘de tuin van Engeland’, maar de tuinen in het belendende Sussex zijn minstens zo fraai. Daar ligt natuurlijk Charleston, het buiten van de Bloomsbury-intellectuelen, met de sprookjesachtige tuin waar lang geleden zelfs econoom John Maynard Keynes, gekleed in driedelig pak, groene vingers kreeg. Minstens zo bijzonder zijn de botanische tuinen van Wakehurst Place, waar ik onlangs was voor een gezinsuitje. Een extra attractie daar bleek de zaadbank te zijn, de koele bunkers waar zaden liggen van ’s werelds ernstigst bedreigde wilde planten.

Geïnspireerd door de flora volgde een bezoek aan een tuincentrum waar ik de trug ontdekte, de houten plukmand waar Sussex om bekendstaat. Er komen in dit graafschap veel schietwilgen en tamme kastanjes voor, precies de bomen die de vereiste twijgen leveren. Het stadje Hertmonceux is het hart van de truggery, het ambacht van mandenmakerij. De manden worden gebruikt bij het rooien van aardappelen of het plukken van appels. Bij de wereldtentoonstelling van 1851 was het een van de tentoongestelde objecten. Kroonprins Charles, tevens hobbyboer, schijnt er een te hebben.

Het maken van trugs zal volgende week vast een activiteit zijn op Sussex Day, de geboortedag van beschermheer Sint-Richard van Chichester. Dat vieren van graafschapsdagen is iets van de laatste jaren en sluit aan bij het streven van de Conservatieve politicus Jake Berry om de 39 graafschappen nieuw leven in te blazen. ‘Met de Brexit in het vooruitzicht’, meldde hij, ‘is er geen betere tijd om de historische graafschappen als een belangrijk bezit te zien, een middel om gemeenschapszin te versterken, het toerisme te bevorderen en de plaatselijke economie te laten groeien.’

De overheid pleegt de nadruk te leggen op de grote stedelijke agglomeraties, daardoor zijn de graafschappen, ook wel shires genoemd, de laatste decennia in de vergetelheid geraakt. De cricketcompetitie tussen de graafschappen is een van de weinige momenten dat deze eeuwenoude bestuurslaag nog goed zichtbaar is. Tot 2012 was het zelfs niet toegestaan zonder toestemming een graafschapsvlag te laten wapperen. Alleen leden van de British Counties Campaign hielden de gewoonte in stand graafschappen op brieven te vermelden.

In graafschap Sussex wordt nog op traditionele wijze manden gemaakt, de zogenaamde ‘truggery’.  Beeld Alamy
In graafschap Sussex wordt nog op traditionele wijze manden gemaakt, de zogenaamde ‘truggery’.Beeld Alamy

De Londenaren hebben helemaal geen graafschap meer. Hun stad heeft het graafschap Middlesex opgegeten, met als toetje randen van home counties als Kent, Essex en Surrey. Eind jaren zestig verloor Middlesex zijn laatste, ceremoniële functie. ‘Lief Middlesex, lieve verdwenen landelijke deelgenoot’, dichtte John Betjeman. ‘Jouw buurman, Londen, heeft je uiteindelijk gedood.’ Maar Middlesex Day blijkt nog te bestaan. De enige plek waar het gevierd wordt, is Lord’s, de thuishaven van cricketteam Middlesex. Driewerf hoera, klinkt het daar op 16 mei. Of beter: tik tok!

De graafschappen hebben elk hun eigen geschiedenis en kenmerken: van het trotse Yorkshire tot de graanschuur Norfolk, van het ‘Brexitland’ Lincolnshire tot Cheshire, het graafschap van de grijnzende kat uit Alice in Wonderland. En Suffolk natuurlijk, het graafschap van de excentriekelingen.

Sussex heeft Brighton met zijn pier, het idyllische operahuis Glyndebourne, het Honderd Bunderbos van Winnie de Poeh, de Seven Sisters-kliffen en Hastings, de stad waar de Normandiërs in 1066 binnenvielen. In het midden ligt de tweede luchthaven van het land, Gatwick.

Sussex beschikt bovendien over een geheim wapen: Harry en Meghan. Sinds hun bruiloft dragen ze de titel hertog en hertogin van Sussex. Zij zorgen er zodoende voor dat de naam Sussex wereldberoemd aan het worden is, een merk zelfs. Met de trug heeft het al een uniek product.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden