Column Sylvia Witteman

Super stoer, cool en stoer

Bij de sigarenboer trof ik twee jonge­tjes in verrukking gehurkt bij de kindertijdschriften. Ze waren een jaar of 8. ‘Deze is heel cool’, zei de kleinste opgetogen. In zijn groezelige handjes hield hij een kleurige glossy, blijkens de grote, knalrode stripletters STOER geheten. ‘4 euro…’, sprak zijn iets grotere makker verlangend. Ze konden er niet in bladeren, de stakkers, omdat het tijdschrift schofterig was verzegeld in cellofaan. De situatie was niet zo schrijnend als die van Kruimeltje, Remi, Ciske of andere literaire verschoppelingen, maar in Amsterdam-Zuid moet je zoiets in perspectief zien. ‘Ik koop hem voor jullie’, zei ik. Ze waren overstelpend dankbaar, waarbij ze helaas wel telkens ‘u’ tegen me zeiden zodat ik me héél on-cool voelde.

Uit nieuwsgierigheid kocht ik ook een exemplaar van STOER voor mezelf. Ik wilde óók weleens weten wat 8-jarige jongetjes zoal cool vinden. Ach ja, Fortnite natuurlijk. Een grote Fortnite-poster. Fortnite tips & tricks. De ‘bekende Fortnite YouTuber Royalistiq’ als gasthoofdredacteur. Zijn hoofd verschijnt her en der met stripballonnetjes ernaast waarin teksten staan als ‘Er zijn veel coole Fortnite spullen te koop! Bijvoorbeeld mijn eigen royalistiq hoodie, met #royalarmy erop!’ Een ‘top 5 coolste Sint Kado’s’: ‘Drone supernova met 9 super coole trucjes’, ‘Nerf ­laser ops; als je iemand raakt zie je lampjes oplichten op de armband. Cool!’ ‘Gravitax. Een knikkerbaan, maar wel een erg coole!’

Dan, na een stripverhaal waarin de pointe is dat Sint en (roetveeg)

Piet samen Fortnite zitten te spelen, de beloofde Fortnite-tips & tricks. Over een ‘Deep Freeze Bundle’, een ‘weerwolf-skin’, ‘Fatal Fields’, ‘corrupte paarse grond’, een ‘shadow stone’ en ‘je pakt wel 30 damage van de schokgolf’. Ook daar verschijnt die Royalistiq weer in beeld, en zegt: ‘Fortnite heeft er voor gezorgd dat mijn kanaal 10 x zo groot is geworden!’ Dat klinkt als een medisch noodgeval, maar zelf leek hij er nogal mee in zijn nopjes.

Een stripverhaal over ‘miljonair John D. Rokkenveller’, die met zijn (verrassend stoere) dochter ­Melissa door een heleboel boze ­dinosauriërs naar het leven wordt gestaan. Twee pagina’s over Pokémon. ‘Is ie niet cool? Deze vreemde, onbekende Pokémon heet Meltan en is niet te vangen. Hij verandert zomaar in een Ditto als je het probeert…’

Een ingezonden brief: ‘Het leukste aan STOER vind ik de coole posters. De Fortnite special vond ik ook cool! Stoere groetjes van Thies.’ Een ‘magisch proefje’ met een hardgekookt ei, een fles, drie brandende lucifers en ‘een volwassene die meekijkt’. Rechts­onder in beeld die Royalistiq weer, die vol trots betoogt: ‘Op school haalde ik altijd een voldoende met handenarbeid!’ Zijn énige, ongetwijfeld.

Tot slot: een supercoole pagina ‘Waarom pesters pesten’, met wijsheden als ‘Ze zullen het zelf niet toegeven, maar als pesters zichzelf in de spiegel bekijken, zijn zij niet gelukkig’ en ‘Wat als de klasgenoot die je altijd op school pestte, jaren later de enige dokter zou zijn die jouw ­leven kon redden?’ Tamelijk opzichtig uit het Engels vertaald, maar toch: zo goeiig!

Ik ging naar de keuken en deed het proefje met de fles, de lucifers en het ei. Het lukte! Wat cool! Alleen, hoe kreeg ik dat ei er nu weer uit? Vruchteloos stond ik een tijdje met die fles te schudden. Wat zou een 8-jarig jongetje doen? Die fles plus ei in de glasbak flikkeren. Dus dat deed ik toen óók maar.

Cool!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.