Subsidies op eigen huis gaan er langzaam maar zeker aan, en terecht

.

null Beeld
Beeld

In tijden van alternatieve feiten, nepnieuws, hackende Russen (en veel gevaarlijkere Chinezen, maar daar hoor je nu gek genoeg niemand over) alsook politici die de Brexit verkopen met het argument dat 'mensen genoeg hebben van experts', is het hartroerend om te zien hoe de Tweede Kamer nog steeds ijverig hoorzittingen belegt.

Voor zo'n hoorzitting nodigt het parlement deskundigen uit, vertegenwoordigers van belangenclubs en 'andere personen' om zich te laten bijpraten over een onderwerp. Daar komt geen Rus aan te pas, althans niet openlijk, wel stapels 'position papers' en andere documentatie. In Den Haag wordt zelden over één nacht ijs gegaan.

Nog hartverwarmender is het wanneer een partij die zich doorgaans graag distantieert van de gebruikelijke deskundigen om een hoorzitting vraagt. Een partij met boegbeelden die dingen zegt als 'Het Centraal Bureau voor de Statistiek sjoemelt op verzoek van de regering leuk met cijfers' (Henk Krol in Nieuwe Revu) en 'Het Centraal Planbureau liegt, dat durf ik zelfs keihard te zeggen' (Henk Krol in Reformatorisch Dagblad). Een partij die, lang voordat Donald Trump aan zijn triomftocht begon door het woud van mystificatie en onzinverspreiding, al had besloten om elk feit dat haar boodschap kan ondermijnen verdacht te maken.

En zo kwam het dat zich gisteren een stoet fiscaal experts, belastingadviseurs, algemeen economen, lobbyisten en andere belangenbehartigers in de Tweede Kamer meldde voor een hoorzitting op verzoek van 50Plus over een kwestie die in sommige gelederen de gemoederen enorm bezighoudt: woningeigenaren zonder hypotheek, of met een hele lage hypotheek, moeten voortaan (iets meer) belasting betalen. Tot dusver waren ze vrijgesteld van de extra belasting die normale gewone woningbezitters mét een hypotheekschuld wel over hun huis moeten betalen.

Afschaffing van dit privilege is volslagen logisch. Alle subsidies op het eigen huis gaan er langzaam maar zeker aan. Te langzaam wellicht, en het gebeurt niet allemaal even evenwichtig wellicht, maar terecht want de subsidies op het eigen woningbezit verstoren de woningmarkt en kost hopen belastinggeld dat prima aan nuttiger zaken kan worden besteed.

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat mensen met een afgelost huis aan de bedelstaf zullen raken omdat hun woonlasten stijgen van heel weinig naar een beetje meer - ING rekende al voor dat het tientjeswerk is. 50Plus krijt niettemin 'aflosboete' en is in eendrachtige samenwerking met De Telegraaf een vermoedelijk kansloze maar daardoor niet minder enthousiaste kruistocht tegen dit kabinetsplan begonnen. En met Hans Wiegel, erelid van de VVD en koene ridder van de bezittende kaste die tot zijn dolle vreugde gisteren mocht spreken in de Tweede Kamer.

De getroffenen vormen een belangrijke doelgroep voor 50Plus, want afbetaalde villa's en grachtenpanden zijn vooral te vinden onder oudere mensen. En die moeten nu gaan bezuinigen op concertgebouwkaartjes en krantenabonnementen en reisjes en we hebben het hier wel over de mensen die ons land hebben opgebouwd. Met hun blote handen.

Een van de opgeroepen deskundigen, Johan Conijn van de Universiteit van Amsterdam, sprak in zijn position paper consequent van de Hillen-subsidie om enig tegenwicht te bieden aan de malligheid van 50Plus die het bestaat een verdwijnend privilege 'een boete' te noemen. Hij had gezocht naar het maatschappelijk belang van de subsidie, maar die niet gevonden.

Henk Krol zal wel zeggen dat de man liegt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden