Opinie

Stuur jongeren op excursie naar Auschwitz

Zeker in de 'jihadsteden' Den Haag en Amsterdam kunnen excursies naar voormalige vernietigingskampen jongeren genezen van hun antisemitisme.

De ingang van concentratiekamp Auschwitz-Birkenau met het beruchte Arbeit Macht Frei-bord. Beeld AFP

Nadat afgelopen weekend werd gevierd dat zeven decennia geleden voormalig doorvoerkamp Westerbork werd bevrijd, is het vandaag precies zeventig jaar geleden dat de Britten een einde maakten aan de ontberingen in concentratiekamp Bergen Belsen, waar Anne Frank, wereldberoemd vanwege haar dagboek, één van de circa 70 duizend te betreuren slachtoffers was.

Ondanks dat de Tweede Wereldoorlog door alle 'zeventig jaar na dato herdenkingen' dichterbij lijkt dan ooit tevoren, steekt antisemitisme opnieuw de kop op en wordt het voor veel leraren, vanwege felle reacties vanuit de klas, steeds moeilijker om lessen over de Holocaust te geven.

Onaanvaardbaar

Onaanvaardbaar, stellen de Partij van de Ouderen Amsterdam en de lijstsamenvoeging Groep de Mos / Ouderen Partij Den Haag. Stuur jongeren op excursie naar Auschwitz, te beginnen met die jongeren die antisemitisch gedrag vertonen.

Onlangs kwam het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) met het alarmerende bericht dat het aantal geregistreerde antisemitische incidenten vorig jaar met maar liefst 71 procent is gestegen en zowel Amsterdam als Den Haag zijn door de National Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de veiligheidsdienst AIVD aangewezen als zogeheten jihadsteden.

Tegelijkertijd voelen leraren zich steeds minder vrij om in de klas over de moord op ruim zes miljoen Joden te spreken, terwijl juist het onderwijs de plaats is om vooroordelen tegen Joden, die veelal op jonge leeftijd worden aangeleerd, te ontmantelen.

Daarom wordt het hoog tijd om leraren beter terzijde te staan bij het geven van Holocaust-lessen door in te zetten op het principe 'zien is geloven', waarbij leerlingen op excursie gaan naar de plekken des onheils.

Excursie

Een bezoek dat het meest indruk maakt is zonder twijfel een excursie naar het massavernietigingskamp Auschwitz, waar de moord op circa één miljoen mensen nog steeds beklemmend voelbaar is. Het zou, in het kader van het vroegtijdig bestrijden van antisemitisme en wellicht zelfs het voorkomen van radicalisering, goed zijn om in de eindexamenklassen van het middelbaar onderwijs zo'n excursie in te bouwen in het onderwijscurriculum. Kostenoverwegingen mogen daarbij geen rol spelen, omdat je er als maatschappij immers veel voor terug krijgt. Antisemitisme en radicalisering in de kiem smoren zou het devies moeten zijn.

Daarom pleiten wij in de twee gemeenten waar wij vertegenwoordigd zijn voor zo'n confronterende excursie naar de voormalige hel op aarde. Excursies naar gedenkwaardige plekken dichter bij huis, zoals het Anne Frank Huis en het voormalig doorvoerkamp Westerbork, zijn natuurlijk een eerste goede stap.

Daarnaast willen wij dat de colleges in de jihadsteden Den Haag en Amsterdam, waar Joodse instellingen anno 2015 beveiligd moeten worden, het voortouw nemen bij het opvolgen van de aanbevelingen zoals die door het CIDI zijn gedaan.

Reacties

Als op een school lessen over de Holocaust verkeerd uitpakken door reacties van leerlingen, dan moet de leerkracht dat melden aan de leiding. Zo kan het via de inspectie bij de politiek terecht komen en ontstaat een helder beeld van wat er verkeerd gaat en in welke mate.

En als dat beeld eenmaal helder is, moeten de burgemeesters Van der Laan en Van Aartsen ook vroegtijdig durven doorpakken, onder meer door op te treden tegen leerlingen, en indien nodig hun ouders, die antisemitisch en radicaal gedrag vertonen door hen tot een confronterende excursie richting Auschwitz te verplichten. Alleen dan zal binnenkomen waar haat jegens andere bevolkingsgroepen toe kan leiden.

Richard de Mos is fractievoorzitter van Groep De Mos/Ouderenpartij Den Haag. Wil van Soest is fractievoorzitter van Partij van de Ouderen Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden