Studenten protesteren aan het verkeerde adres

Dit zijn de ingezonden brieven over het studentenprotest in Amsterdam uit de Volkskrant van zaterdag 28 februari.

Studenten tijdens een persconferentie in universiteitsgebouw het Maagdenhuis. Beeld ANP

Herwaardeer intellectueel

Sinds de bezetting van twee gebouwen van de Universiteit van Amsterdam heeft iedereen er zijn mond van vol: het rendementsdenken in het hoger onderwijs moet worden gestopt. Terecht, want het idee van zelfontplooiing is totaal verdwenen, in zowel het onderwijs als in de maatschappij. Studenten gaan tegenwoordig studeren omdat ze later een mooie baan willen. Naar de universiteit gaan is daardoor geen doel an sich meer.

Dit idee is ontstaan sinds de massa naar de universiteit kan. Waar het in de tijd dat mijn hoogleraren studeerden normaal was dat zij met zeventien studenten aan een studie begonnen, is de gemiddelde werkgroep tegenwoordig groter dan dat.

Het valt te prijzen dat het hoger onderwijs voor meer mensen bereikbaar is geworden, maar het is problematisch dat de kwaliteit van het onderwijs niet is meegegroeid. Met een beetje geluk kun je in het derde jaar van de bachelor een college volgen met een tiental anderen, in de eerste twee jaren van je studie ben je verdoemd tot colleges met driehonderd studiegenoten.

Je gaat niet naar de universiteit om jezelf daadwerkelijk te ontplooien, maar om later een goedbetaalde baan te vinden in de maatschappij. Universiteiten draaien op hun beurt op rendement. Kwantiteit staat voorop. Intellectuelen worden tegenwoordig ondergewaardeerd, gesjeesde zakenmannen ten onrechte overgewaardeerd. Zolang er vanuit de maatschappij geen vraag is naar intellectuelen, is de universiteit zoals deze was bedoeld ten dode opgeschreven.

Victor Pak, tweedejaarsstudent politiciologie, Leiden

'Intellectuelen worden tegenwoordig ondergewaardeerd, gesjeesde zakenmannen ten onrechte overgewaardeerd.' Beeld ANP

Het juiste adres

Het is toe te juichen dat studenten een einde willen maken aan het rendementsdenken in het hoger onderwijs. In het Bungehuis en het Maagdenhuis zijn ze alleen wel aan het verkeerde adres.

Het juiste adres is: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag.

Daniel Janssen, Zaltbommel

Studenten informeren pers en betrokkenen over de laatste stand van zaken in universiteitsgebouw het Maagdenhuis. Beeld ANP

Ontruim Maagdenhuis

Zoals veel studenten aan de Universiteit van Amsterdam ben ik het niet eens met de bezetting van het Maagdenhuis en de ondoordachte en tegenstrijdige punten die de bezetters naar voren brengen. Natuurlijk zijn er zaken die om verbetering vragen, maar die moeten samen met het College van Bestuur worden gerealiseerd en niet door panden te kraken en te eisen dat een hardwerkend college aftreedt.

De Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) zou zich als algemene studentenvereniging voor alle studenten moeten inzetten en die rare Rudolf Valkhoff zou zich moeten schamen dat hij als UvA- docent op een dusdanig laag niveau argumenteert.

Wat was ik blij dat burgemeester Eberhard van der Laan in Jip en Janneketaal aan de bezetters kwam uitleggen wat democratie nu eigenlijk inhoudt. Democratie is niet dat een kleine groep studenten de hele universiteit in gijzeling houdt. Democratie is dat er naar elke student wordt geluisterd.

Ik en vele andere studenten vinden het terecht dat collegevoorzitter Louise Gunning niet toegeeft aan de eisen van een kleine groep beroepsdemonstranten, maar eerst naar instemming zoekt binnen alle organen van de universiteit, waaronder de democratisch gekozen studentenraad.

Als student aan de UvA vraag ik burgemeester Van der Laan: ontruim het Maagdenhuis alsjeblieft met behulp van de ME, zodat alle hardwerkende studenten niet langer last hebben van een kleine groep bezetters en we vervolgens met z'n allen op een volwassen manier in discussie kunnen gaan over de toekomst van het onderwijs.

Jesse Beek, tevreden student aan de UvA, Amsterdam

Een student ligt in de hal van universiteitsgebouw het Maagdenhuis. Beeld ANP

Specialiseer

Het wordt tijd dat universiteiten elkaar niet langer na-apen met hun aanbod, maar zich specialiseren. Een universiteit voor de Scandinavische talen, een voor de Romaanse talen, etcetera. Dan zijn kunstgrepen met het aanbieden van 'nieuwe' studies als Europese cultuur en talen niet meer nodig om genoeg studenten te werven. En kan kwaliteit behouden blijven.

Marleen Diepeveen, Briltil

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden