Als je het mij vraagtAkram Alsaud

Student Akram Alsaud: ‘Syriëgangers kunnen wél heel goed in hun land van herkomst worden berecht’

Hasna El Maroudi
 Akram Alsaud: ‘Europese landen moeten zich committeren aan de mensenrechten.’ Beeld Katja Poelwijk
Akram Alsaud: ‘Europese landen moeten zich committeren aan de mensenrechten.’Beeld Katja Poelwijk

Wie:

Akram Alsaud (Deir ez-Zor, Syrië), 29 jaar, is gevlucht uit Syrië en studeert bouwkunde aan de TU in Delft

Probleem:

Wat te doen met jihadistische uitreizigers die willen terugkeren naar Nederland?

Oplossing:

Nederland moet hen terughalen en berechten, om zo recht te doen aan de slachtoffers

‘In 2011 studeerde ik in Aleppo en kwam ik voor het eerst in opstand. Eerst tegen Assad, maar later ook tegen andere groeperingen. Mijn medestanders en ik wilden dat Syrië een seculiere democratische staat werd, met ruimte voor alle etniciteiten en religies. We wilden dat mensenrechten er in ons land toe doen. Daar heb je ook eerlijke rechtspraak voor nodig. Het Westen was hierbij ons grote voorbeeld.

‘De afgelopen weken is er in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland veel te doen geweest om Shamima B., een 19-jarige Britse vrouw die is uitgereisd naar Syrië en daar is getrouwd met de Nederlandse jihadist Yago R. Haar echtgenoot wil terug naar Nederland, al staat men hier niet te juichen om hem op te nemen. B. zelf kan niet terug naar haar thuisland: het Verenigd Koninkrijk heeft haar de Britse nationaliteit afgenomen.

‘Binnen de Syrische gemeenschap, in Facebookgroepen en op andere socialemediakanalen staan we er eigenlijk van te kijken dat dit is gebeurd. Asma al-Assad, de vrouw van Bashar, heeft naast het Syrische staatsburgerschap namelijk ook een Brits paspoort. Zij maakt actief onderdeel uit van het Syrische regime, dat meer dan een half miljoen mensen heeft vermoord en tienduizenden mensen in gevangenissen heeft gemarteld. Dat wordt niet gezien als terrorisme en dus trekt het Verenigd Koninkrijk Asma’s paspoort niet in.

‘De vraag is natuurlijk wat er dan wel met Syriëgangers zou moet gebeuren. Velen van ons zijn slachtoffer: eerst van het regime van Assad en later van IS. Onze steden zijn compleet verwoest. Ik ben vrienden en familieleden kwijtgeraakt; sommigen zijn vermoord, anderen zijn spoorloos verdwenen. IS maakte daarnaast slachtoffers in Irak en Europa.

‘Wat de internationale gemeenschap vaak vergeet, is dat Syriëgangers, uitzonderingen daargelaten, niet in Syrië zijn geradicaliseerd, maar in hun land van herkomst. In Frankrijk, in het Verenigd Koninkrijk, in de VS, in Duitsland en ja, ook in Nederland. De internationale gemeenschap moet ervan doordrongen raken dat deze mensen geen Syrische nationaliteit hebben, maar de Britse, Franse of Nederlandse.

‘Waarom zou Syrië de verantwoordelijkheid voor deze mensen op zich moeten nemen? Door hen nu af te wijzen zeggen de Europese landen: jullie hadden gelijk, jullie horen niet bij deze maatschappij. In Syrië en in de regio is er bovendien helemaal geen infrastructuur voor eerlijke rechtspraak. Kijk alleen al naar de honderden vermeende IS-strijders die volgens Human Rights Watch zijn geëxecuteerd door Koerdische strijders, of de honderden kinderen die zijn gemarteld om ze te laten bekennen dat ze inderdaad bij IS hebben gezeten. Kinderen! Tegelijkertijd is de kans levensgroot dat zware oorlogsmisdadigers op vrije voeten komen en nieuwe misdaden kunnen plegen, in Syrië of in Europa. Zonder enige vorm van onderzoek of rechtspraak kan er simpelweg geen gerechtigheid plaatsvinden, en kan er zomaar een nieuwe IS ontstaan.

‘Syriëgangers kunnen wél heel goed in hun landen van herkomst worden berecht. Zo voorkomen we ook dat slachtoffers hun beulen in Syrië tegen het lijf kunnen lopen. Bovendien hebben we een Internationaal Hof in Den Haag, dat een rol kan spelen bij het onderzoeken van vermeende misdaden. Europese landen moet zich committeren aan de mensenrechten; juist daarom moeten Syriëgangers hier worden berecht.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden