lezersbrievenwoensdag 22 juli

Strenge Rutte is niet zuinig, maar verstandig

De lezersbrieven van woensdag 22 juli.

De Italiaanse premier Conte en Mark Rutte tijdens de EU-top in Brussel. Beeld AFP
De Italiaanse premier Conte en Mark Rutte tijdens de EU-top in Brussel.Beeld AFP

Brief van de dag

‘Waarom heeft Nederland een hekel aan Italië?’, vraagt een Italiaanse krant (Ten eerste, 21/7) zich af. Tot 2016 wilden zowel de populistische Vijfsterrenpartij als de Legapartij de euro opblazen en verlaten. Met leuzen als ‘Basta Euro’ kwamen deze partijen (opnieuw) in de Italiaanse regering. Eind 2018, een jaar voor het eerste coronageval, ­berichtten vicepremier Luigi di Maio en minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini dat zij zich niet zouden houden aan de gemaakte begrotingsafspraken voor 2019. Ondanks waarschuwingen van de EU zouden uitkeringen en pensioenen worden verhoogd en belastingen verlaagd, in plaats van te bezuinigen.

De EU kon slechts melden dat de ervaring leert dat economische schade snel kan worden toegebracht, maar dat het jaren kost om te repareren, en dat de EU hoopt dat Italië de nodige ­beslissingen neemt om te voorkomen dat het in de problemen komt. Dat advies lijkt te vrijblijvend te zijn geweest. Het is logisch om hieruit lering te trekken en alleen financiële hulp aan te bieden onder voorwaarden, bijvoorbeeld de belofte te laten doen de euro niet opnieuw op te blazen. Ik ben geen fan van Mark Rutte en sterk pro-EU, maar hier je poot stijf houden is niet zuinig, maar verstandig.

Marc van der Sluys, Nijmegen

Belastingparadijzen

Door de houding van Rutte en Hoekstra is de reputatie van het Nederlandse volk veranderd van vooruitstrevend tot kille boekhouder. Je zou bijna denken dat Nederland alleen de bijdrage betaalt, terwijl Duitsland een veel groter evenredig deel ophoest. Dat de Duitsers daar in meerderheid achter staan, laat zien dat zij solidair en vooruitstrevend zijn.

Nederland blijft maar hameren op hervormingen in de zuidelijke landen; bedoelen we daarmee dat die landen ook belastingparadijzen moeten worden?

Fons Keislair, Zandvoort

Preuts

We worden absoluut steeds preutser (O&D, 20 juli). Waar we vroeger tot eind jaren’90 met de bandjes en de topjes omlaag aan het zonnen waren, gingen douchen na het gymmen en fietsten met hockeyrokjes-zonder-broekje eronder, ben ik nu soms even naar de kalender aan het turen of we de klok terug hebben gedraaid naar ergens eind jaren ’50.

Los van het feit dat de intimidatie hetzelfde is gebleven, zowel in mijn pubertijd als die van mijn dochter nu, begrijp ik uit de verhalen dat het uitermate provocerend is om streeploos, dus soms bijna helemaal topless, te zonnen.

Douchen na het gymmen gebeurt in badkleding of helemaal niet meer en er worden hele joggingoutfits gedragen óver de hockeyrokjes heen, want ‘anders vraag je erom, mam’, krijg ik te horen. Waar precies om? Om commentaar? Intimidatie?

Ineens kwam er een logica. Althans, van mijn dochter, 14 jaar oud. Het gaat volgens haar om het verschil tussen bloot en naakt zijn. Bloot is bewust een beetje spelen met je naaktheid. Naakt is bewust biologisch puur bloot zijn. Volgt u het nog?

Isabelle Bolluyt, Amsterdam

Preuts (2)

Tjarda de Groot vraagt zich af waarom ‘we’ steeds preutser worden. Een naakt kindje van 2 jaar dat met water speelt is inderdaad onschuldig en mooi. In de eigen achtertuin. Ik denk dat ‘we’ minder naïef worden. Mijn vraag aan De Groot: op hoeveel kinderpornosites wilt u uw dochtertje geplaatst hebben? Ook onder de iets oudere jeugd neemt ‘preutsheid’ toe. Als leerkracht en moeder ben ik daar blij mee. We leven in tijden met sociale media, sexting en chantage, soms zelfs uitmondend in zelfdoding. Het is goed dat kinderen een meer ingetogen houding aannemen bij hun naaktheid. Kinderen moeten leren oog te hebben voor hun veiligheid en voor wat privé mag blijven.

Maria Rademaker, Leiden

Inzakken

Volgens seismoloog Bernard Dost van het KNMI ‘zakt de boel een beetje in’ als je, zoals in Groningen, gas uit zandsteen haalt (Ten eerste, 21 juli). In datzelfde Groningen leven tienduizenden mensen in beschadigde, soms onveilige huizen. In continue angst dat de volgende ­beving hun huis verder beschadigt. Angst die leidt tot stress, burnouts, depressies, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en zelfs suïcides.

Beloftes van de overheid over herstel en financiële vergoedingen worden telkens niet nagekomen. Veel Groningers hebben het gevoel dat de rest van Nederland geen idee heeft wat er in Groningen gebeurt. Soms denken we zelfs dat het de rest van Nederland niet interesseert. Of misschien maar een beetje. Zoals de boel bij ons volgens een seismoloog van het KNMI ook maar een beetje inzakt.

Jan Rob Dijkstra, Winsum

Italiaanse regeltjes

De opmerking van een Italiaanse krant ‘wat voor mens is Rutte dat hij zijn stervende moeder niet bezoekt’ geeft precies aan dat de Italianen ­regeltjes en afspraken niet serieus nemen als hen dat zo uitkomt (Ten eerste, 21 juli). Dat geeft te denken over afspraken over de leningen aan het land. Helaas past het ze niet om uit de euro te stappen en eventueel uit de Europese Commissie.

Theo de Klerk, Bussum

Winkelmeisje

Rinus Scheele schreef over de CDA-verkiezingen en besloot zijn brief met de zin: ‘Klanten komen niet voor het winkelmeisje’ (O&D, 20 juli). Vroeger zat er in Crooswijk te Rotterdam een bakkerswinkel van Van der Meer & Schoep. Ik weet honderd procent zeker dat ik naar die winkel ging, uitsluitend voor het winkelmeisje.

John de Vaal, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden