LezersbrievenVrijdag 5 april

Streef naar een rijke natuur, daar profiteert ook de visserij van

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 5 april.

Vissers op het IJsselmeer.Beeld ANP

Brief van de dag

Maandag, 1 april, bracht uw krant een artikel over de Afsluitdijk en vis en visserij in het IJsselmeer. In dit stuk stelt visser Harm Kay dat visgronden verloren gaan door renovatie van de Afsluitdijk. De renovatie van de Afsluitdijk en aanleg van de vismigratierivier hebben echter niets te maken met het verbod om, met name, op spiering te vissen in de spuikom bij Den Oever. Die visvangst is namelijk al illegaal.

In de ‘spuikom’, een verbinding tussen IJsselmeer en Waddenzee, bij Den-Oever ligt de spiering in bepaalde perioden per jaar letterlijk voor het opscheppen. De vis verzamelt zich daar om zich in het IJsselmeer voort te planten. Hierop wordt door vissers zónder vergunning – en dus illegaal – gevist. Zo’n vergunningsplicht is er niet voor niks.

Spiering is van levensbelang als voedsel voor heel veel vogels in het gebied. Vogels die al jaren in aantal achteruit gaan. Het visje is een sleutelsoort in zowel het Wadden- als IJsselmeer-ecosysteem. Twee van belangrijkste natuurgebieden in Europa.

Maatregelen om de natuur in het IJsselmeer te verbeteren, waaronder de vismigratierivier en andere maatregelen bij de Afsluitdijk, dragen bij aan een betere visstand. Daar profiteren vogels van maar op termijn ook de visserij.

De best denkbare toekomst van het gebied is een rijke natuur vol vogels en vissen, waar ook een, weliswaar kleinere, maar duurzame visserij mogelijk is. Daar kunnen vissers alleen maar voor zijn.

Kees de Pater, Vogelbescherming Nederland

Populist

Wil CDA-Kamerlid Martijn van Helvert soms kiezers winnen van FvD of PVV? Met zijn uitspraak over het terughalen van IS-kinderen (‘ze hebben net een lesje keel snijden gekregen en dan moeten ze bij mijn dochter in de klas komen?’ (Ten eerste, 4 april), lijkt hij zelf cum laude geslaagd te zijn voor de school voor populistische partijen.

Dat deze kinderen niet zo maar terug te plaatsen zijn in de Nederlandse maatschappij kunnen we ons heus wel voorstellen. Daar hebben we de walgelijke verkiezingsretoriek van Van Helvert niet voor nodig. Voer de discussie over de toekomst van deze getraumatiseerde kinderen op feiten. Ook IS-kinderen hebben daar recht op.

Marike Dickmann-Wijnand, Bennebroek

We hebben mannen nodig

Raffael Argiolu stelt in zijn artikel (O&D 4 april) de genderkloof op de arbeidsmarkt te kunnen dichten door de arbeid van moeders in het basisonderwijs te kapitaliseren en in buitenschoolseopvang (bso) onder te brengen. Hij laat daarbij een belangrijke oorzaak van de kloof en een onwenselijk gevolg in stand: het gebrek aan mannelijke bijdrages/rolmodellen in de eerste 12 jaar van opvang en onderwijs. Wanneer alle vaders 4 uur per jaar per kind hun bijdrage zouden leveren (dat is maar liefst een halve verlofdag), zou de kloof ook (deels) gedicht raken en krijgen kinderen bovendien een evenwichtiger aanbod aan rolmodellen voorgeschoteld.Met een ochtend voorlezen, mee naar kinderboerderij of het timmeren van een kerststal of een vogelhuisje zijn vaders best enthousiast te krijgen.

Mark Koenen (brief 4 april) doet vast ook mee! Of we het instituut luizenmoeder als vaders moeten willen afbreken laat ik, met een knipoog, in het midden.

Marco Tieleman, Rotterdam, klassenvader (32 uur werkend)

Soldier of Oranje

Natuurlijk is het aardig en winstgevend dat de musical Soldaat van Oranje opgevoerd gaat worden in Oost Londen, maar jammer is het dat duizenden Britten nu gaan denken dat Hazelhoff Roelfzema (die in 1947 ooit een staatsgreep plande, waarna hij premier zou worden ) de echte Soldaat van Oranje zou zijn. Roelfzema zat slechts in het bootje waarmee geheim agent Peter Tazelaar, in smoking (!), in Scheveningen aan wal gezet zou worden. R. kwam nooit aan wal zoals we in de musical zien. De ware held Tazelaar ontbreekt geheel. Ook in de herinnering van een generatie Nederlanders die de musical zagen.

Gerard van Lennep, Amsterdam

Voor volwassenen

De Volkskrant is geen krant voor zure links-intellectuelen. De Volkskrant is een krant voor volwassenen. Je wordt gedwongen na te denken, een woord dat je niet kent op te zoeken, te reflecteren op jezelf (Zaterdag, Dirk de Wachter, 30 maart) . Het consumentisme heeft ertoe geleid dat alles in hapklare brokken dient te worden opgediend, anders verteren we het niet meer. Gelardeerd met hartjes, bloemetjes, smileys die kusjes uitdelen. Babyvoedsel.

Daarom is het een krant voor volwasssenen.

Josien Hoogland, Sussac, Frankrijk

Lastige woorden

Ik geef eerlijk toe, ook ik moest het woord boreaal opzoeken. Donderdag las ik in de krant (reportage mazelen, Ten eerste, 4 april) het woord bucolisch. Ook hiervan moest ik de betekenis weer opzoeken. Blijken beiden met landschappen te maken te hebben.

Marcel van Enckevort, Geleen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden