OpinieCultuursector

Stort AOW-geld dat gemist kan worden in een cultuurfonds

Laat AOW’ers die het geld makkelijk kunnen missen hun uitkering doneren aan een noodfonds voor de cultuursector, stelt cabaretier Freek de Jonge voor.

null Beeld ANP
Beeld ANP

In het leven hebben we moeten aanvaarden dat het oplossen van problemen nog niet zo simpel is. Er is altijd wel een complicatie. En de complicatie is de voordeur van de concessie en de concessie is de achterdeur van de oplossing.

Tot voor kort.

Want opeens blijkt het mogelijk kort door de bocht te gaan. De pandemie is een complicatie die geen concessie toestaat.

Toen ik afgelopen woensdag in de Volkskrant een oproep las om tot een noodfonds voor de culturele sector te komen, moest ik denken aan een oud plan.

Jaarlijks ontvangen zo’n drie miljoen Nederlanders een AOW-uitkering. Dat is voor velen een uiterst noodzakelijke bijdrage in hun levensonderhoud die vaak nog tekortschiet. Maar, schat ik zo uit mijn duim, er is onder die maandelijkse AOW-ontvangers ook zo’n 10 procent die er niet van afhankelijk is, die er soms zelfs lacherig over doet.

Als die groep nu eens, uiteraard in goed overleg met de overheid, dat bedrag zonder tussenkomst van welke concessie ook in één keer maandelijks naar het Cultureel Noodfonds (Coronofo) kan overmaken, levert dat volgens mij jaarlijks zo’n 250 miljoen euro op. En dat is ongeveer gelijk aan het bedrag dat de laatste tien jaar in de culturele sector is wegbezuinigd.

De Belastingdienst die popelt weer eens een goede beurt te maken, kan hier goede zaken doen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met zijn netwerk van kunstraden en advieslichamen gaat vervolgens voor de verdeling zorgen.

Voorlopig ben ik het enige lid van het Comité van Aanbeveling. U kunt zich aanmelden op mijn website .

Simpel toch?

Freek de Jonge is cabaretier

Nu klanten wegblijven, starten boekhandels (en uitgevers) een offensief
Nieuws over kunst, cultuur, mode en media in quarantainetijd, op deze plek verzameld door verslaggevers van de Volkskrant.

Huiskamershows van Elton John en James Corden benadrukken de ernst van de situatie
Afgelopen maandag was het benefietdag in Amerika. Zowel Elton John als James Corden (The Late Late Show ) maakte een speciale show vol beroemdheden vanuit de huiskamer, om Amerika te verbinden en geld op te halen voor noodfondsen.

Culturele sector verdient een noodfonds, stellen PvdA, SP, GroenLinks en een groep artiesten
GroenLinks, PvdA en SP voorzien een ‘onomkeerbaar drama’ in de creatieve en culturele sector. Een noodfonds moet uitkomst bieden, schrijven zij in een manifest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden