ColumnJean-Pierre Geelen

Storm ‘Jan’, ‘Piet’, ‘Gerda’ – laat toch waaien, KNMI

null Beeld

Er is niets grappigs aan Dorian, de orkaan die tientallen doden en duizenden vermisten op zijn naam heeft staan. Toch moest ik lachen toen het KNMI meldde dat het Nederlandse stormen een naam gaat geven. ‘Hiermee willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat’, aldus de weerlui. Daar zal het gevaarlijke weer van opknappen.

Nederland blaast een partijtje mee: het mocht aanschuiven bij de ‘stormengroep’ van Groot-Britannië en Ierland. Je ziet de rayonhoofden voor je, met hun rode koontjes in de brainstorm over geschikte namen. De lijst voor dit seizoen: Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Roisin, Samir, Tara, Vince en Willow.

Ik zie de bui al hangen: wéér een stap verder in de infantilisering van de wereld. Laat toch waaien, KNMI: door jullie codes geel, oranje en rood verkeert het land al jaren in overspannen toestand. Nog vóór het eerste vallende blaadje legt de NS al gansch het raderwerk stil. Eén ‘Code geel’ of Gerri Eickhof staat met Goofy-muts en winterjas op een dijkje in Friesland, waar een vrouw nietsvermoedend haar hondje uitlaat – het stormde enkel in een glas water bij Hilversum en De Bilt.

Storm ‘Jan’, ‘Piet’, ‘Gerda’ – onmiskenbaar de inbreng van Gerrit Hiemstra. Mijn oog bleef hangen op een andere naam: Samir. Lekker ‘inclusief’. Daar is over nagedacht. Maar wat was het idee?

‘Wat zegt een naam?’, dichtte Shakespeare (in fenomenale vertaling van Gerrit Komrij). Romeo en Julia, balkonscène: ‘Zou niet een roos, wanneer ze anders heette, even lieflijk ruiken?’ Nee dus. Romeo wist al: je naam is je identiteit. Hoe dat werkt, zag ik dit weekend op Twitter. Daar was weer eens een stormpje opgestoken, in het oog stond een naam. Omdat hier alleen maar nette mensen lezen, moet ik dat even uitleggen.

Op Dumpert.nl was een (telefoon)filmpje geplaatst van een ettertje dat in Den Haag een verkeersregelaar uitschold. Aanleiding en context ontbraken, maar aan het eind spuugde de jongen de regelaar in het gezicht en vertrok. Was hij helblond geweest, dan had deze hap lucht Dumpert nooit gehaald. Nu zwol die aan tot stormpje, want het klootzakje leek een ‘kansparel’, ofwel ‘Mocro’. Alle stigma’s aangewakkerd. Want op Twitter bepalen de tyfoontjes Henk en Ingrid het klimaat, zo onderzocht onlangs De Groene Amsterdammer. Het sociale medium is een vrijplaats voor ‘alternatief-rechts’, ofwel ‘alt-right’.

De ‘spuuglul’ had zich beklaagd en wil dat Dumpert het filmpje verwijdert. Zijn mail belandde natuurlijk op straat. Lachen: ‘Ik ben de jongen die verwijst wordt in de titel als ‘meneer’.’ - niveautje Nederrap en Koningslied.

De huiskamervraag: heet de jongen Jordy, of Oualid? Tegenover het AD had hij zich Jordy genoemd, aan Dumpert stelde hij zich voor als Oualid. Twitter wist het wel.

Had Romeo anders geheten, dan zou hij volgens Julia ‘niets van zijn volmaakte wezen kwijt zijn geraakt’. Jordy en Oualid leken mij beiden even vervelende ventjes. Maar dit stormpje was de wind niet waard, het toonde enkel uit welke hoek die waait.

Tot slot het weerbericht. Storm ‘Piet’ zal ‘een stevige Hollandse jongen’ blijken. ‘Gerda raast over het land’ – de guitige grappen zullen niet van de lucht zijn. Maar ik ken media die zich al verheugen op de kop ‘Fatima terroriseert Nederland’. Het KNMI heeft code rood afgegeven voor Samir, de Romeo van het huidige klimaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden