LezersbrievenDonderdag 14 maart

Stop toch met dat bijzonder onderwijs

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 14 maart.

Leerlingen van het Cornelis Haga College. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: bijzonder onderwijs

Na de problemen met het omstreden Cornelius Haga Lyceum wordt het de hoogste tijd om de bijl te zetten aan de wortel van het totaal verouderd beginsel van bijzonder onderwijs. Aan dit wettelijk recht op een godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag voor onderwijs moet zo snel mogelijk een einde komen. Daarmee verdwijnt ook het volstrekt versleten recht dat deze scholen hebben om van hun leerkrachten te eisen dat ze deze ideologische overtuigingen delen. Onderwijs kan alleen maar goed vorm krijgen als de grondslag ligt in kennis met een wetenschappelijke ondergrond. Iets anders is volksverlakkerij. In dit tijdperk van desinformatie zouden we hierop extra scherp moeten zijn. In de strijd tegen desinformatie doen we er goed aan de grondslag voor ons onderwijs zo snel mogelijk in lijn te brengen met wetenschappelijke inzichten in plaats van met ideologie.

Dan is er nog de kwestie die in de wet wordt aangeduid met ‘algemeen bijzonder’, een school mag worden opgezet vanuit een bepaalde pedagogische achtergrond. Het antwoord daarop is ook eenvoudig; alleen indien die pedagogische en didactische achtergrond voldoende wordt gesteund door wetenschappelijke evidentie, anders niet.

Ik mag hopen dat er bij het ministerie van Onderwijs en in ons parlement voldoende nuchtere mensen werken die eindelijk eens laten zien dat ze zelf voldoende wetenschappelijk zijn opgeleid om te kunnen beslissen over deze volkomen uit de tijd geraakte kwestie.

Jan Derksen, Nijmegen, psycholoog

Pot en ketel

‘Italië wordt vaker het land genoemd dat door het feminisme is overgeslagen. Slechts 31 procent van de parlementariërs is vrouw (minder dan in Ecuador, Angola en Wit-Rusland)’, schrijft de Volkskrant op 13 maart in Ten eerste. Nederland doet het net zo slecht: van de 150 leden van de Tweede Kamer zijn er 47 vrouw en dat is 31 procent.

Niek van Dijk, Amsterdam

Westwoud anno 2019

Jammer dat het mooie stuk in de Volkskrant van 13 maart van Peter de Waard over het eeuwige leven van Kees Ooteman uit Westwoud zo teniet wordt gedaan door de karikaturale zin over het nietige dorpje Westwoud waar in de rest van het jaar klompen, kermis en veel bier het uitgaansleven bepalen. We struikelen over het woord klompen, ook in Westwoud wordt een modern leven geleid! Het nieuwe programma Eus in Medialand is een aanrader voor iedere journalist.

Saskia van Buren, Westwoud

Nog een eitje?

Toen ik twintig (nu zestig) was maakte ik met mijn toenmalige vriendin een fietstocht door Engeland. We kampeerden een keer bij een boer die ons uitnodigde voor het avondeten. Het menu bestond grotendeels uit een enorme berg gekookte eieren.

Mijn vriendin lustte geen eieren, maar moest toch meehelpen deze vracht weg te werken. De boer vroeg ons keer op keer of deze eieren niet minstens zo lekker zijn als die op het continent. Nou zeker, hup we nemen er nog eentje. Hij begreep niet waarom er ook eieren geïmporteerd zouden moeten worden, die bovendien tegen een veel te lage prijs op de markt kwamen. Alles de schuld van de EEG. Misschien speelde voedselvergiftiging mij parten, maar als ik me goed herinner hield hij ook nog een betoog over de veel te lage prijs van Franse wijn. Aan deze boer denk ik de laatste tijd vaak terug...

Johan de Koning, Baarn

Regenboogvlag

Misschien moeten we Florine Tijmes uit Nunspeet, die terecht kritiek heeft op de SGP die daar valt over zoenende vrouwen maar geen vlaggenstok heeft (O&D, 13 maart) om de regenboogvlag, helpen aan zo’n stok te komen via een crowdfundingsactie. Maar dan moet ze zelf wel zo’n vlag kopen. We zijn wel goed maar niet gek!

Jos Noordanus, Amersfoort

Het ei van Algra

Rendert Algra - nummer 7 op de provinciale lijst van het CDA - wil een toename realiseren van weidevogels door een ei van grutto en kievit weg te nemen en uit te broeden in een broedmachine (Ten eerste, 13 maart). Hij veronderstelt dat die vogels het verloren ei compenseren; ze leggen namelijk nog een ei. Een edel doel, gericht op de natuur.

Hij promoot zijn plan door niet alleen in zijn Seat door de provincie te toeren, maar ook door kunstdieren te produceren waarvan er één, een polyester kievit, het hele dak van zijn auto beslaat.

Wellicht kan Rendert zelf eens in zijn broedmachine gaan zitten om te broeden op het idee om met onmiddellijke ingang de vermeerdering van plastic dieren te staken én om te kiezen voor een meer milieuvriendelijke marketingmethode?

Karen Gerwig, Harderwijk

De wereld trekt aan je voorbij

Zorgen om het klimaat zorgen ervoor dat reizen onder druk staat, vooral het vliegtuig is een grote vervuiler. Ik kijk graag naar zomer- (en momenteel) winterbeelden op de Belgische televisie. Geweldige landschappen trekken aan je voorbij: gratis, thuis en met de Volkskrant en een kopje koffie in de nabijheid.

Ja, misschien is het wat minder exotisch dan wanneer je er echt bent, maar de kwaliteit van de beelden is tegenwoordig zo goed dat het nauwelijks onderdoet voor real life. Wat mij betreft zetten we op duizenden mooie plekken van de wereld camera’s neer. Je hoeft er maar een keer naar toe om die te installeren en lost voor een groot deel het klimaatprobleem op.

Martin Bons, Haarlem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden