Opinie

Stop obscene salarissen in het betaald voetbal

Ook voor een balkenendesalaris zal Messi tegen een bal willen blijven trappen. Wat moet hij anders?

Memphis Depay arriveert per Rolls Royce op de training van Manchester United, 23 december. Beeld afp
Memphis Depay arriveert per Rolls Royce op de training van Manchester United, 23 december.Beeld afp

Van jongemannen, rondrijdend in bolides ter waarde van een flinke woning, zou je verwachten dat zij die ofwel geërfd hebben, ofwel dat zij lid zijn van de maffia. Wat is echter het geval? Ze kunnen lekker tegen een balletje trappen. Wie had ooit gedacht dat al die uren op het pleintje zich zo riant zouden uitbetalen?

Een voetballer die op weekbasis een paar ton binnensleept? Niemand die er nog van opkijkt. Een Balotteli die zijn bolides aan de lopende band in de prak rijdt, een Ronaldo die een huisje koopt à 15 miljoen voor een vriend, noem het maar op. Deze jongens spenderen net zo makkelijk geld als dat ze ademhalen. Vinden ze dit normaal? Niet allemaal. Zo vindt voetballer Juan Mata, van Manchester United, dat zijn salaris obscene is. En dat zouden er meer moeten vinden.

Dubbeltjes tot kwartjes

Laat ik beginnen met een lichtpuntje over de salarissen van voetballers: het maakt dubbeltjes tot (gouden) kwartjes. Redelijk wat voetballers (niet allemaal natuurlijk) komen namelijk uit een lager milieu. Maar anders dan mensen uit de financiële wereld die zich, na genoten te hebben van het studentenleven, grootse bonussen toeëigenen, werken deze jongens zich van jongsaf in het zweet, wetende dat slechts enkelen het hoofdpodium zullen bereiken.

Ook is alom bekend dat voetballers uit de lagere milieus niet vergeten waar ze vandaan komen, en hun oude voetbalclub of andere goede doelen voorzien van flinke financiële injecties. Rechtvaardigt dit de torenhoge salarissen? Nee, zeker niet. Maar ik zie het geld van grote bedrijven liever terechtkomen bij jongetjes uit de achterwijken dan bij de managers, topmannen of al het andere dat om de voetbalwereld heen zweeft. Jammer aan dit lichtpuntje is wel dat dit enkel voor de mannen weggelegd is, de vrouwen blijven nog even dubbeltjes.

Wat doen we dan aan de enorme bedragen in de voetballerij? De ons reeds ontvallen Johan Cruijff kaartte dit probleem ook aan. Het ging hem niet zozeer om het geld an sich maar om de verantwoordelijkheid die zulke jongemannen nog niet aankunnen, en raadde daarom begeleiding vanuit de club aan om deze jongens op het rechte pad te houden. Hiermee pak je echter niet de kern van het probleem aan.

Salariskoers moet dalen

De hele standaard in het voetbal moet omlaag, de salariskoers moet dalen, en niet zo'n beetje ook. Er zijn voetballers die niet alleen inzien dat ze teveel verdienden, zoals Mata, maar ook daarnaar handelen. Zo leverde de (voormalig) keeper van NAC, Jelle ten Rouwelaar, op eigen verzoek een deel van zijn salaris in om daarmee zijn club financieel bij te staan; een mooi gebaar.

Het zijn echter niet de eredivisieclubs die astronomische bedragen uitkeren, maar de clubs waar een grote geldschieter achter zit. Deze oliesjeiks en Russische baronnen beschouwen voetbal niet meer als een volkssport, maar als een potje gokken waarbij de spelers enkel dienen als dure, en hopelijk 'rendabele', pionnen.

Het systeem als oorzaak

Het probleem ligt dan ook niet bij de voetballers zelf. Net als in het geval van de Londense bankiers, als we journalist Joris Luyendijk mogen geloven, moet het gehele systeem eens onder de loep worden gelegd. Het argument 'als wij dit salaris niet bieden, gaat hij naar de concurrent' moet onbruikbaar gemaakt worden.

Neem een voorbeeld aan het Amerikaanse basketbalsysteem. Hier is een salary cap ingesteld: een maximumbedrag dat clubs aan salarissen mogen uitgeven. Waar de Amerikanen meesters zijn in het zakkenvullen, hebben ze dit toch wel goed voor elkaar.

Een balkenendenormsalaris

Ik ben ervan overtuigd dat bij bezuinigingen op de voetbalsalarissen deze voetballers niet ineens besluiten iets anders te gaan doen. Ook voor een balkenendenormsalaris (zo'n twee ton) zal Messi tegen een bal willen blijven trappen. Wat moet hij anders? Iets minder Lamborghini's, horloges en diamanten zou toch wel moeten kunnen?

Laten we per volgend seizoen een salarisplafond instellen: het 'Ten Rouwelaar'-plafond, waarbij een speler geen bijbaantje hoeft te nemen om te kunnen voetballen, maar ook geen krankzinnige bedragen op zijn rekening krijgt bijgeschreven. Dan kunnen de clubs de ticketprijzen omlaag gooien en de stadions zich weer vullen: winwin.

Afijn, zaterdagavond weer lekker naar die verwende jochies kijken.

Mart de Jong is historicus en voetballiefhebber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden