Opinie

Stop nou eens met dat eeuwige pamperen

Paspoorten afpakken, het leger inzetten, politie met mitrailleurs bewapenen; vanuit de politiek ideeën te over hoe terreur aan te pakken. Maar wat werkt het beste volgens niet-politici?

Zwaarbewapende politieagenten bewaken het nieuwe justitiepaleis aan de Bolivarplaats in Antwerpen.Beeld anp

Nadia Ezzeroili, publiciste:

'Richt je op de ouders van mogelijke Syriëgangers, zij zien de eerste signalen van radicalisering. Een jaar geleden was ik in de Haagse Schilderswijk bij een bijeenkomst voor bezorgde moeders naar aanleiding van een radicaliseringsgolf in de wijk. Een moeder die haar zoon in Syrië had verloren vertelde daarover aan andere moeders. Dat had een enorm waarschuwingseffect. Ouders hebben geen idee wat zich afspeelt op internet, maar het rekruteren en doorspelen van informatie gebeurt juist daar.

Via Facebook ben ik ooit in contact gekomen met een IS-sympathisant. Hij vertelde dat hij naar Syrië wilde gaan. Het enige dat hem tegenhield waren zijn ouders. Of je afvallig of diepgelovig bent, je ouders zijn altijd je zwakste plek. Zet ouders bij elkaar om met elkaar en experts te praten, in een veilige en gelijkwaardige omgeving. Zonder politici.'

Nadia EzzeroiliBeeld -

Erik van Muiswinkel, cabaretier:

'Laat de professionals in stilte hun werk doen. Het ergste is die Britse komiek Russell Brand, die na zijn ghb-verslaving een soort Messiascomplex heeft ontwikkeld en komt aanzetten met quasi-oplossingen en woedende analyses. Of Matthijs van Nieuwkerk die aan iedereen in DWDD vraagt: ben jij bang?

Ik ontmoette laatst een man die jarenlang veiligheidsbaas van de KNVB was geweest, een verademing. Zonder meninkjes legde hij uit dat het handhaven van veiligheid een schaakspel is: een hooligan van 16 jaar vraagt om een andere aanpak dan een 40-jarige, en of iemand een pilletje of alcohol op heeft, maakt ook veel uit. Die verschillen bestaan ook als het gaat om de aanpak van jihadisten. We hebben dus meer baat bij stoïcijnse professionals dan bij paniekerige meningen.'

Erik van MuiswinkelBeeld -

Saskia de Coster, schrijfster:

'Ik sta met lege handen en woorden. Ik heb gewoon geen antwoord want ik geloof niet in effectieve maatregelen omdat de enige echte effectieve maatregelen per definitie ook heel immoreel zouden zijn, van het genre: sluit de grenzen van onze burcht of sluit iedere teruggekeerde Syriëganger voor altijd op. Die maatregelen zijn ook louter symptoombestrijding. Een heel taaie kwestie.

Vorm hen om tot toptheatermakers, daar hebben die jongens wel talent voor.'

Saskia de Coster.Beeld anp

Arthur van Amerongen, schrijver:

'Jihadgangers worden behandeld als zieken die te genezen zijn. Als ze maar genoeg kansen krijgen, dan worden ze beter. Het doet mij denken aan Alex deLarge, de hoofdpersoon uit de film Clock-work Orange. Zeg maar een soort criminele jihadist, maar dan anders. Hij wordt behandeld door de overheid, maar aan het einde blijkt hij gewoon weer de oude slechte Alex te zijn en heeft hij iedereen in het ootje genomen. Ik heb dus geen enkele illusie over het 'behandelen' van jihadisten.

Die jongens behoren tot de vijfde colonne. Ze lachen de politie en de Marokkaanse burgerwacht uit. Voor mijn boek Brussel: Eurabia ( 2007) woonde ik in de Brusselse wijk Molenbeek, waar de politie gisteren een inval deed. Toen waren die jongens nog te herkennen als mafkezen met een baard. Ik ben bang dat slimme jihadisten zichzelf zullen transformeren met nette haartjes, zoals de harde kern van hooligans dat ook heeft gedaan. Die Syriëganger uit Arnhem mag zijn enkelband afdoen omdat hij anders niet kan kickboksen. Die is straks gevlogen natuurlijk. Stop met dat pamperen.'

Arthur van AmerongenBeeld -

Klaas Wilting, Nederlandse ex-politieman:

'Als ik alleen naar Nederland kijk, denk ik dat er meer politiemensen in wijken en buurten moeten worden ingezet. Je hoeft ze helemaal niet zwaarder te bewapenen, daar heb je andere eenheden voor. Wijkagenten zitten in alle haarvaten van de samenleving. Alleen moeten ze nu te grote buurten bemannen of bevrouwen. De regering roept dat er genoeg mankracht is maar dat is niet waar. Soms is een agent verantwoordelijk voor een buurt met meer dan duizend inwoners, hoe kun je dan aan goede informatie komen? Juist die informatie is essentieel.'

Klaas WiltingBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden