Opinie

Stop met wildgroei van vakantieprojecten in Zeeland

Inmiddels woon ik een aanzienlijk deel van mijn leven in Zeeland en ik ben deze provincie steeds meer gaan waarderen. Er is hier veel ruimte om te recreëren en het is rustig en authentiek. Maar al meer dan een jaar erger ik me als ik als 'local' bij Dishoek kom, waar sinds kort een vakantiefabriek is aangelegd. Projectontwikkelaars en de gemeente Veere hebben Dishoek omgebouwd tot 'Disneyhoek'. Er is veel te massaal gebouwd en er lijkt geen oog voor de invloed van het aantal toeristen op het kostbare duingebied.

Een luchtopname van activiteiten op het strand bij de Brouwersdam in Zeeland. Beeld anp
Een luchtopname van activiteiten op het strand bij de Brouwersdam in Zeeland.Beeld anp

Hetzelfde dreigt nu te gebeuren bij het Nollebos bij Vlissingen en het Veerse Meer met meerdere parken en de megalomane Zeeuwse Lagune, maar ook bij de Brouwersdam (Ten eerste, 28 juni). Nu er op de stranden gelukkig beperkingen zijn gekomen ten aanzien van de wildgroei aan huisjes richten de investeerders zich op de overige recreatiegebieden.

Projectontwikkelaars en deelgemeenten hebben het blijkbaar voor het zeggen (en begrotingen of Icesavegaten van de gemeenten lijken te worden aangevuld), en de Zeeuwse bevolking en recreanten hebben het nakijken. De provincie houdt zich bijzonder afzijdig. Het kortetermijnbelang van het geld krijgt voorrang boven het langetermijnbelang van de Zeeuwen en hun kostbare leefomgeving. De waarde van Zeeland zit hem juist in de rust en het ongerepte landschap, maar enkelen zien de natuur slechts als een 'project dat ontwikkeld' dient te worden.

Als er zoveel interesse is om te investeren in Zeeland doe dat dan in groene energie, sociale woningbouw of onderwijs. Het idee dat investeringen werkgelegenheid opleveren, heeft geen fundering. De arbeidsmarkt in Zeeland is eerder krap, dus die vlieger gaat niet op.

Wat in Dishoek is gebeurd, moet een les zijn voor alle mensen die lijdzaam hebben toegekeken (ook ik zelf) en niet in verzet zijn gegaan. Zeeland moet geen wildgroei aan vakantieprojecten hebben, waar maar een paar mensen beter van worden. Mijn voorstel is een referendum te houden onder de Zeeuwse bevolking of er voldoende steun is voor de huidige ontwikkelingen. Als kiesgerechtigde van Zeeland ga ik hierin maar eens stappen overwegen.

Ineke Rijken, woont in Koudekerke

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden