ingezonden brieven

Stop met term ‘klimaatverandering’

De ingezonden lezersbrieven van maandag 3 mei.

Redactie
De 24 meter hoge wereldbol op het Jaarbeursplein in Utrecht ter gelegenheid van de reizende voorstelling Climate Planet. In deze wereldbol bevindt zich een kleinere ronddraaiende wereldbol, die de klimaatverandering toont van de oerknal tot aan 40 jaar in de toekomst. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
De 24 meter hoge wereldbol op het Jaarbeursplein in Utrecht ter gelegenheid van de reizende voorstelling Climate Planet. In deze wereldbol bevindt zich een kleinere ronddraaiende wereldbol, die de klimaatverandering toont van de oerknal tot aan 40 jaar in de toekomst.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Brief van de dag

Klimaatverandering is een topic, een issue, een kwestie. Hoofd- of subtitels in kranten, op televisie, enzovoorts.

Salomon Kroonenbergs boek De menselijke maat, de aarde over tienduizend jaar uit 2006, kan ik eenieder aanbevelen. Het gaat over klimaatveranderingen in de afgelopen miljoenen jaren, zichtbaar gemaakt in de aardlagen, door geologen als Kroonenberg. Klimaatverandering is van alledag en hoort bij onze planeet.

Wij gebruiken deze term nu eufemistisch, alsof het iets is dat buiten ons gebeurt, waar we geen schuld aan hebben. Laten we het beest bij de naam noemen. Wij, de mensheid, vernietigen al 150 jaar onze aarde, onze planeet.

Dus verander alsjeblieft de titel van deze kwestie of dit issue. Schrijf en praat niet meer over ‘klimaatverandering’ maar over ‘planeetvernietiging’.

Ton Remeeus, Poortugaal

Laatste wil

Filosoof Paul van Tongeren schreef een betoog over vrijwillige levensbeëindiging (O&D, 30 april). In zijn stuk wordt het individu driedubbel geïnfantiliseerd. Ten eerste neemt Van Tongeren de doodswens van een individu niet serieus. In plaats daarvan wordt de wens weggefilosofeerd. Ook miskent Van Tongeren dat een mens zelf zijn verantwoordelijkheid wil nemen voor de existentiële twijfel die bij deze keuze gepaard gaat.

Tenslotte meent Van Tongeren dat de samenleving verplicht is om het individu dat dood wil, te helpen. De hulp zou volgens hem niet moeten zijn iemands wens te vervullen menswaardig te sterven, maar voorzien in zijn of haar (niet geuite) wens om een beter leven te krijgen. De les die ik trek na het lezen van zijn betoog: nee, het is niet de taak van de filosofie om problemen op te lossen.

Henriette Broekema, Amsterdam

Zorg

Toch vreemd. De zorg trekt alle verloven in vanwege de piek in de coronabesmettingen en de Tweede Kamer gaat vrolijk twee weken met reces voordat de volgende stap in de kabinetsformatie wordt genomen. En dat terwijl een formatie zo belangrijk is voor de bestrijding van diezelfde coronapandemie.

Wim Thijssen, Grubbenvorst

Oneerlijk

Wat oneerlijk. Op pagina 5 van de zaterdagkrant het bericht dat het ministerie van VWS omkomt in de mondkapjes, spatschermen, handschoenen en schorten. Op pagina 6 het bericht van de humanitaire ramp die zich in India voltrekt (Ten eerste, 1 mei).

Als iets laat zien hoe bepalend het is op welke plek je geboren wordt, is dit het wel. Laat de hulptroepen uitrukken alstublieft.

Ellen Boonstra, Ede

Prijs

Gefeliciteerd Volkskrant: best ontworpen krant ter wereld. Je leest lekker. Je moet de eerste prijs wel delen met het Deense ‘Weekendadvisen’. Mooie ondertitel van de zaterdagkrant?

Pim Ligtvoet, Amsterdam

AstraZeneca

Als Nederlanders zich te goed voelen voor het AstraZeneca-vaccin, laten we onze voorraden dan sturen naar landen waar ze het harder nodig hebben dan wij. Niet omdat het minder erg is als ze daar last krijgen van bijwerkingen, maar omdat wij blijkbaar alle risico’s willen uitbannen.

Prima, maar er zijn landen waar ze andere afwegingen maken en waar ze staan te springen om vaccins. Het valt niet uit te leggen dat wij het hier op de plank laten liggen om minieme risico’s uit te sluiten, terwijl in veel landen slechts een fractie van de bevolking is gevaccineerd en het virus vele slachtoffers eist.

Peter Jamin, Utrecht

4 mei

Vanuit mijn woning loop ik regelmatig langs het verzetsmonument in Alkmaar. Er hangt een bord met vijf foto’s van verzetsstrijders uit de omgeving die gefusilleerd zijn. Op een dag legde een man bloemen bij het monument. Ik vroeg hem of hij een van de verzetsstrijders had gekend.

Hij vertelde dat zijn moeder die ochtend was gecremeerd en dat het haar laatste wil was dat er bloemen van haar uitvaart bij het monument zouden worden gelegd. Ze had uitgelegd: dankzij de moed van deze verzetsstrijders heb ik heel mijn leven in vrijheid kunnen leven.

Mijn kinderen heb ik gezegd dat wanneer ik overlijd, zij dit ook moeten doen. Als meer mensen dit navolgen, liggen er niet alleen rond 4 mei mooie kransen bij het monument, maar mogelijk het hele jaar.

Gerard Lammers, Alkmaar

Gij

De Duitse columnist Yaghoobifarah, non-binair persoon, wordt aangeduid met ‘hen’ en ‘hun’ (O&D, 1 mei). Deze woorden geven een meervoud aan en kunnen verwarrend zijn. Misschien kunnen we het in de vergetelheid geraakte ‘gij’ gebruiken; de ‘g‘ ook verwijst naar genderneutraal.

Jenneke Kester, Noordwijk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden