Stop met het uitreiken van het predicaat ‘excellent’ aan scholen

Minister Arie Slob van Basis en Voortgezet Onderwijs en Media, reikt het predicaat Excellente School 2017 uit aan het Twents Carmel College. Beeld ANP

Brief van de Dag over 'excellente' scholen

Schoolleider Eva Naaijkens schrijft (O&D, 22 maart) dat het predicaat ‘excellente school’ onder meer leidt tot het verminderen van kansenongelijkheid in het onderwijs. Wat ze over het hoofd ziet, is dat door het in het leven roepen van het ‘excellente’ predicaat juist meer kansenongelijkheid voor scholen en leerlingen kan ontstaan. In het actualiteitenprogramma Kassa (zaterdag 17 maart) bleek dat ouders doorgaans niet op de hoogte zijn van wat het predicaat ‘excellente school’ betekent. Doordat deze scholen vrijwel allemaal op hun site met chocoladeletters pretenderen dat ze excellent zijn, kiezen ouders er vaak blind voor. Het woordje ‘excellent’ suggereert immers dat de school over de gehele ­linie excellent is. Terwijl de scholen juist uitblinken in één bepaald aspect.

Terecht zei Monique Vogelzang, inspecteur-generaal van het Onderwijs, dat ze deze onduidelijkheid wil aanpakken om geen verkeerd beeld te schetsen van het aanbod en de kwaliteiten van een school. Wellicht is dit, mede door de vele kritiek op dit thema, een aanleiding om de uitreiking van excellente predicaten uit te bannen en in te zetten op kwalitatief goed onderwijs over de hele linie. Daarbij hoort de Onderwijs­inspectie haar oordeel te hebben en kan elk excellerend onderdeel van een school eventueel voor pluspunten zorgen. Laat daarbij de scholen niet onnodig met elkaar concurreren; onderwijs hoort immers geen wedstrijd te zijn.

Dit zal ook de druk verlagen voor de leerlingen die gebukt kunnen gaan ­onder excellente voorwaarden in de ­huidige prestatiemaatschappij. Juist op deze manier kan worden bereikt dat het onderwijs gelijkwaardig en eerlijk is.
Pascal Cuijpers, Herten, docent VO, faalangstreductietrainer en auteur van Leraren zijn net echte mensen

‘Bakfietssteden’

Ik erger me aan de term ‘bakfietssteden’ op de voorpagina van mijn krant (22 maart). In mijn buurt in Amsterdam-West zie ik weleens een paar bakfietsen, maar de meerderheid van de ouders heeft nog steeds een zitje voor- en achterop. Maar of je nu per fiets of bakfiets je kinderen naar school brengt, dat is nog altijd veel beter dan hen met de auto voor het schoolplein afzetten!
José de Wild, Amsterdam

Mag GroenLinks wel?

Op mijn leeftijd vind ik een bakfiets iets te zwaar. En heb dus voor de e-bike gekozen. Woensdag konden wij geen ­gemeenteraad kiezen, want ‘komende herindeling’. Maar indien ik gisteren wel had kunnen kiezen, zou mijn keuze toch ook Groen Links geweest zijn. Dat mag toch wel van jullie redactie?
Rutger van Gent, Nieuw-Vennep

Partij voor de Dieren

Hoe kan Martin Sommer (Ten eerste, 23 maart) beweren dat de Partij voor de Dieren-liefhebbers inzake de honger­crisis in de Oostvaardersplassen op dezelfde golflengte zaten als de PVV en lokale partijen? De PvdD houdt zich juist al jaren muisstil in deze kwestie en was het altijd eens met het beleid van Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland. Dus niet bijvoeren, maar de natuur zijn gang laten gaan en voor de winter begint zonodig reactief afschieten. Net als de meeste linkse partijen trouwens. Dat dit beleid pas in de laatste maand aan het schuiven is, is te danken aan de actievoerders en niet aan de PvdD.
Ik heb jaren in Lelystad gewoond en vanuit de trein het landschap van de Oostvaardersplassen zien veranderen van een ruige wildernis met volop struiken en bomen in een naargeestige kale vlakte met nauwelijks voedsel en geen beschutting.
Jurjen Huisman, Finsterwolde

Nepkandidaten

Ze waren er weer volop, de lijstduwers voor de gemeenteraad. Landelijk bekende politici, entertainers, sporters en andere vervuilers van de lokale democratie. Ze bungelen onder aan de lijst als stemmentrekker, zonder in de raad te willen gaan zitten. Nepkandidaten dus. Het zou voor het vertrouwen in de politiek een goede zaak zijn aan dit gedoe voorgoed een einde te maken. Neem in de procedure op dat wie op de lijst staat en met voorkeurstemmen gekozen wordt, daadwerkelijk in de raad benoemd wordt. Met alle toeters en bellen eromheen. Wie er dan alsnog uitstapt, van hem of haar is het overduidelijk: dit was een nepkandidaat.
Chris Perreijn, Oss

Meer Sheila

Wat een heerlijke, scherpe analyse van Sheila Sitalsing (Ten eerste, 23 maart). Ik wil pleiten voor meer Sheila!
Henk Drost, Purmerend

Hout stoken is hobby van egoïsten

In O&D van 22 maart houdt Erik Nieuwkoop een exposé over stoken met houtkachels. Zijn verhaal is een pleidooi voor kleinschalig stoken. Het is natuurlijk niet het enkele individu, maar juist de grote en groeiende groep houtstokers die overlast veroorzaakt. Veelgehoord ­argument voor stoken: doe het op de goede manier. Maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet, het gros van de mensen doet maar wat.
Plant Nieuwkoop na iedere boom die hij verstookt een nieuwe, zodat de CO2-kringloop in balans blijft? Ik heb mijn bedenking. Voor het gemak laat hij onvermeld dat er naast CO2 nog tal van andere schadelijke stoffen zoals PAK’s, VOS, dioxine, koolmonoxide en acroleïne de lucht worden ingeblazen.
Dat stoken de vervreemde mens (hoezo ben ik vervreemd?) bewust maakt van de natuur komt nogal gekunsteld over. Stoken heeft niks met natuur van doen, maar is slechts een particuliere hobby van tamelijk egoïstisch ingestelde mensen. Hun vrijheid om te stoken stopt zodra ze daarmee overlast aan anderen bezorgen. Hoe goed Nieuwkoop het ook bedoelt, hij geeft zelf al aan dat ook hij overlast bezorgt.
Huub Soulimans, Hoofdplaat

Koop liever zonnepanelen

Erik Nieuwkoop beweert dat een goede houtkachel niet vervuilt. Dat Nieuwkoop zijn eigen kachel niet ruikt, is geen bewijs dat de rookgassen schoon zijn. Dat kan zelfs per definitie niet, want bij elk verbrandingsproces ontstaan stikstofoxiden en daarvan zitten er al te veel in de lucht.
Dat houtkachels ­klimaatneutraal zijn, is ook vrijwel onmogelijk. Bij het machinaal omzagen en verkleinen van de bomen wordt CO2 uitgestoten en dat geldt ook voor het transport naar de klant.
Bovendien is er een fundamenteel bezwaar tegen houtstook. Het verbranden van een boom levert juist nú een piek in de CO2-concentratie in de atmosfeer op die pas geleidelijk afneemt naarmate de nieuw geplante boom het broeikasgas weer opneemt. Pas als die boom na minstens twintig jaar volgroeid is, is de uitstoot gecompenseerd.
Volgens de wetenschap moeten we ­uiterlijk in 2020 de CO2-uitstoot gestabiliseerd hebben, willen we de opwarming van de aarde binnen de 2 graden houden. Dat gaat met houtstook dus niet lukken. Koop liever een warmtepomp en zonnepanelen.
Jan van Evert, Haarlem, milieutechnoloog

Verman jezelf

Psycholoog Huub Buijssen schreef een handleiding hoe om te gaan met een ­depressieve dierbare (V, 22 maart). Hoe graag had ik dit vijftien jaar geleden willen lezen. De vader van mijn toentertijd puberende kinderen werd depressief en ik heb werkelijk alles gezegd wat niet gezegd had moeten worden.
Als werkende moeder met drie opgroeiende kinderen op de middelbare school moest het leven doorgaan. Ik wist niet hoe om te gaan met mijn zieke echtgenoot en hulp was weinig voorhanden.
Fijn dat nu voor alle naasten dit boek er is en misschien komt er ook nog eens een handleiding hoe de naasten zich door deze zware periode heen moeten slaan. Tot die tijd... verman jezelf.
Dorethé Jans, Boxmeer

Onttegelen

De steden moeten meer onttegelen; er moet meer groen komen. Een ander verhaal is dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen. Ik heb samen met de buurvrouw één tuin. Voor en achter veel groen en een grote vijver, heel mooi. Maar we zijn tachtigers en het wordt moeilijk de tuin te blijven onderhouden.
Een offerte van een hovenier kwam op 3.250 euro voor vijf maanden onderhoud. Welke oudere kan dat betalen? Vrijwilligers? Waar?
Ik woon in een straat met veel ouderen met veel tuinen helemaal betegeld en ik vind het ook afschuwelijk, maar wat moet je als het teveel wordt.
L.Boelaars-Schipper, Purmerend

Tim Knol

Zolang het overschrijden van fatsoensnormen niet alleen een podium krijgt, maar ook nog vet gesalarieerd wordt, denken radiomakers als Giel Beelen dat de norm door hen bepaald wordt (V, 23 maart). Hulde aan Tim Knol. Hij is gelukkig wel fatsoenlijk.
Hans Petersen, Utrecht

Maak minder kinderen

Stephan Huijboom heeft gelijk als hij schrijft dat veeteelt een inefficiënte en verspillende manier van voedselproductie is (Geachte redactie, 22 maart). Vleesproductie gaat bovendien gepaard met een grote hoeveelheid CO2-uitstoot en draagt daardoor bij aan klimaatverandering.
Toch zet het gebruik van anticonceptiva veel meer zoden aan de dijk dan het afzien van een biefstukje of karbonade. Onderzoekers van de universiteit van Lund hebben becijferd dat in ontwikkelde landen een kind elk jaar gemiddeld 58,6 ton CO2-uitstoot aan die van zijn moeder toevoegt. Deze vergroot haar uitstoot met de helft van de latere uitstoot van het kind (de andere helft komt op rekening van de vader) en met een kwart van die van de kleinkinderen. Ter vergelijking: geen vlees eten levert slechts een jaarlijkse besparing van 0,8 ton CO2 op.
Tel uit je winst.
Jan van Weeren, Velp

Vooroordelen

Onze dyslectische zoon kreeg van zijn juf een vmbo-advies dat indertijd nog niet doorslaggevend was. Haar ‘fout’ was dat ze de problemen van haar dyslectische zoon één op één op onze zoon projecteerde. Gelukkig mocht hij van school de NIO (IQ)-toets doen, waaruit bleek dat hij qua schrijven inderdaad op vmbo-niveau zat, maar verder op vwo-niveau. Hij heeft havo gedaan, toen een hbo-opleiding gevolgd en deze zomer hoopt hij aan de universiteit af te studeren.
Waar het om gaat is dat het kind op de juiste plek terechtkomt en dat kan ook prima het vmbo zijn! Zowel ouders als leerkrachten zijn bevooroordeeld, alleen een objectieve toets kan bepalen waar een kind thuis hoort.
Julie Veenenbos, Aalsmeer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden