Opinie

Stop met dromen en decriminaliseer XTC-bezit

Het huidige repressieve drugsbeleid van het kabinet zorgt voor onnodige gezondheidsrisico's en heeft niets met de realiteit te maken.

Vera BergkampD66-Kamerliden Elene Walgenbach en voorzitter van de Jonge Democraten.
Verschillende XTC-pillen. Beeld anp
Verschillende XTC-pillen.Beeld anp

Deze week gaat de Kamer in debat over het Burgerinitiatief "Eén pil maakt nog geen crimineel". In korte tijd tekenden meer dan 40.000 mensen de petitie. D66 vindt de strafbaarheid van het bezit van XTC en de gevolgen daarvan voor gebruikers ook onnodig hoog. Waar de Opiumwet een uitzondering maakt voor het bezit, verkoop en productie van maximaal 5 gram hasjiesj of hennep, heeft het in bezit hebben van meer dan één XTC-pil nog steeds als gevolg dat je vervolgd kan worden en een strafblad krijgt. D66 wil dat ook voor XTC een uitzondering plaatsvindt. Maak het bezit van maximaal drie XTC-pillen mogelijk, zonder strafrechtelijke gevolgen.

De cijfers liegen er niet om. Zo'n tachtigduizend Nederlanders gebruiken maandelijks XTC. Daar kan men van alles van vinden, maar het is wel de realiteit. Nee, XTC-pillen zijn geen onschuldige pepermuntjes en het gebruik hiervan is nooit zonder risico. D66 wil daarom liever een realistisch drugsbeleid. Het huidige repressieve drugsbeleid van het kabinet zorgt voor onnodige gezondheidsrisico's en heeft niets met de realiteit te maken. Wie denkt dat een drugsvrije wereld mogelijk is, leeft vooral in een droomwereld. D66 wil een nuchter drugsbeleid, gebaseerd op de feiten, en gericht op het terugdringen van de gezondheidsrisico's. En dat doe je niet door het te verbieden of zwaar te bestraffen, maar door XTC-bezit te decriminaliseren, het geven van eerlijke en open voorlichting en het aanbieden van testfaciliteiten.

Repressie

XTC staat nu op lijst 1 van de Opiumwet, en wordt daarmee gezien als een drug met een onaanvaardbaar risico. Wetenschappelijke onderzoeken laten echter iets heel anders zien. Namelijk dat de schade voor de gezondheid op de langere termijn minder ernstig is dan aanvankelijk werd aangenomen. Een rapport van het RIVM (2009) toont bovendien aan dat XTC-gebruik minder schadelijk is dan alcohol en tabak. Toch is het gebruik van deze laatstgenoemde middelen alom geaccepteerd, maar heerst op XTC nog steeds een taboe.

Volgens het Trimbos Instituut is de drugsaanpak nu nog te vaak gestoeld op politiek en gevoelens, terwijl de wetenschap leidend zou moeten zijn. D66 wil dat wetenschappelijk onderbouwd wordt welke aanpak werkt en of het gezien de risico's nog wel terecht is dat XTC op lijst 1 van de Opiumwet staat. Die plaatsing op lijst 1 heeft ook gevolgen voor de strafbaarheid, en leidt tot meer repressie. En dat werkt juist averechts. Wanneer er drugshonden in de rij staan voor controles bij een festival, nemen jongeren bijvoorbeeld soms meerdere pillen tegelijk, die ze anders verspreid over de avond hadden genomen. Of ze durven, wanneer het misgaat, niet naar de EHBO.

Zuiver

Tot slot moet het belang van het testen van pillen meer benadrukt worden. Het gevaar bij het gebruik van XTC is namelijk vooral het gebrek aan kennis bij de gebruiker. Om te weten hoe hoog de pil gedoseerd is, en of de pil zuiver is, kan een pil getest worden bij een testlocatie. Helaas is niet iedereen op de hoogte van deze mogelijkheid. Testlocaties zijn soms maar een paar uur per week tijdens kantooruren open, of zitten weggestopt in een verslavingszorginstelling, wat de drempel om daar te laten testen hoger maakt. Ook heeft niet elke stad een dergelijke testlocatie (zoals Rotterdam) of zijn de beschikbare testlocaties overbelast (zoals in Amsterdam). Testen zou dus makkelijker gemaakt moet worden, om gezondheidsrisico's terug te dringen.

We moeten onze ogen niet sluiten voor het gebruik van XTC, we moeten er vooral mee dealen. Daarom wil D66 af van het criminaliseren van drugsgebruik, en naar een realistisch beleid dat wetenschappelijk onderbouwd is, en zich richt op het terugdringen van de gezondheidsrisico's.

Vera Bergkamp is D66-Kamerlid. Elene Walgenbach is voorzitter van de Jonge Democraten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden