LezersbrievenZaterdag 8 juni

Stop met de achterhaalde Kallemooi-traditie

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 8 juni.

Redactie
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Brief van de dag

Als Nederland Pinksteren viert begint op Schiermonnikoog Kallemooi. Een mooie traditie met een duistere kant. Het feest begint namelijk met het optakelen van een mand met een levende haan waarna het dier drie ­dagen en nachten bungelt aan een paal op 18 meter hoogte. Deze gebeurtenis is zo stressvol voor het dier dat het eerst gekeurd moet worden door een dierenarts en permanent cameratoezicht in de mand noodzakelijk is.

De haan moet dit leed bespaart blijven. Maar niet alleen de haan. Het gebruik van dit dier staat symbool voor de wijze waarop wij met dieren omgaan. We zien de meeste dieren niet als individuen met recht op leven en welzijn, maar als gebruiksmiddelen die we inzetten op de manier waarop wij dat wenselijk vinden. Wanneer Schiermonnikoog de traditie rond Kallemooi aanpast, is dat ook een signaal dat we anders naar de behandeling van dieren zijn gaan kijken. Dat ze er niet voor ons zijn, maar met ons. Dat het voelende wezens zijn met gerechtvaardigde wensen en belangen. In dat kader moeten we de jaarlijkse discussie rond Kallemooi en de bijbehorende demonstraties niet zien als een strijd voor een individueel dier. Het is onderdeel van een emancipatiestrijd, zoals er al vele zijn gevoerd en gewonnen.

Er verandert niets aan de ­essentie van het feest als er geen haan wordt gebruikt. Ik roep burgemeester Ineke van Gent daarom op om in overleg met de inwoners van Schiermonnikoog deze traditie op dat ene kleine punt te wijzigen. Laat bijvoorbeeld de schooljeugd een haan knutselen, selecteer de mooiste en stop die in de mand. Voor de inwoners verandert vrijwel niets, terwijl het voor de dieren in het algemeen en de haan in het bijzonder een wereld van verschil maakt.

Schiermonnikoog moet ­laten zien dat het met haar tijd meegaat en dat deze achterhaalde, dieronvriendelijke traditie niet in onze moderne samenleving past. Zolang Schiermonnikoog dat niet doet, stel ik voor dat we met onze portemonnee stemmen en onze vakanties doorbrengen op een van de andere prachtige Waddeneilanden.

Jan ten Cate, Den Haag

Polderroulette

De vakbonden, werkgeversorganisaties en regering dansen met elkaar de ­polderroulette onder de Haagse glazen stolp. En dat is niet de eerste keer.

Ik voel mij als vrouw, 65+ , meer dan 40 jaar werkzaam en regelmatig van baan veranderd, bij de neus genomen. Met dank aan alle partijen en in het bijzonder de FNV.

Wilma Hendriks, Houten

Of niet?

Alle onderhandelaars zijn het eens: we krijgen een beter pensioen. Allereerst mogen we eerder met de AOW. Of niet? De verhoging gaat wat langzamer maar betekent toch dat ik pas na mijn 67ste met pensioen kan. Tussentijds mogen wat mensen eerder met pensioen, wat ik ze van harte gun, maar ik niet want ik ben nog te jong. Vervolgens worden we niet gekort. Of wel?

Als het slechter gaat, dan wordt er eerder gekort. Nu gaat het slecht met de aandelenkoersen, de rente en het ziet er niet naar uit dat dat op korte termijn beter wordt, dus wordt het korten. Maar we stellen dan in ieder geval het pensioen voor jongeren veilig. Of niet? 40-plussers krijgen een gat op hun pensioenopbouw. Ach, maar de echte jongeren krijgen dan wel een goed pensioen. Of niet?

Ons was immers ook beloofd dat we met indexering met 65 met pensioen konden gaan, toch? Maar misschien moet het beter worden uitgelegd, omdat ik het niet begrijp, op mijn leeftijd (57) wordt alles wat moeilijker.

Rene Dupuis, Den Bosch

Pensioenobsessie

Waarom gaan we het werk in deze 24/7-economie niet meer verdelen? Denk aan meer banen van vier dagen. Dat ­betekent meer mensen een baan, en meer vrije tijd ‘tijdens’ je werkende leven. Genieten van werk én vrije tijd! Het betekent ook meer mogelijkheden om de zorg voor kinderen en ouders te delen, en gezonder en blijer langer door kunnen werken.

Stop met dat traditionele idee van óóit..., láter..., pensioen... Leef flexibel en leef nu. Laten we samen werken aan een gezonde economie met een langere houdbaarheid, ook voor de werkende mens.

Marjolijn Jans, Swolgen

Te grote schoen

Wie stemt ermee in dat een relatief kleine minderheid de sociale voorzieningen voor de meerderheid bepaalt, en met welk recht? Ook gepensioneerden die hun hele werkzame leven een volwaardige bijdrage hebben geleverd aan hun eigen pensioenvoorziening kunnen mede door dit militante groepje FNV’ers gedupeerd worden.

De vakbeweging trekt hier een veel te grote schoen aan. Zeker in tijden waarin de bomen niet meer tot in de hemel groeien.

George Meijer, Alhama de Murcia (Spanje)

Alles wat u moet weten over het pensioenakkoord

Mag u nu eerder met pensioen? Zeven vragen over het pensioen nieuwe stijl.

Het pensioenakkoord beoogt enkele grote problemen op te lossen, maar de aanpak kent zwakke plekken, schrijft Raoul du Pré in het commentaar.

Het nieuwe pensioenakkoord - ‘evenwichtig’ of ‘weer het casinopensioen’? Een dubbelinterview met SP-Kamerlid Bart van Kent en minister Koolmees.

Oranjevrouwen

In 2017 veroverden de Oranjevrouwen niet alleen de titel op het EK, maar ook het Nederlandse publiek. Wat bleef op het netvlies hangen, behalve goed ­voetbal? Een waanzinnig vrolijk team, juichende gezichten, ongekunstelde hartstocht en heel veel spelplezier. ­Nederland viel als een blok voor het vrouwenvoetbal.

Nu is het 2019. De Oranjevrouwen maken zich op voor het WK. De Albert Heijn maakt een poster van het team. Wat zien we? Stoere, boos kijkende vrouwen in vechthouding, met gebalde vuisten en een hautaine blik. Een knap staaltje karaktermoord op onze Oranjeleeuwinnen.

Annegriet Wietsma, Amsterdam

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Trump in Engeland

Voor het oog van de wereld bij een persconferentie door wereldleiders, vertelt de president van het machtigste land ter wereld zonder enige gène een aantoonbare en aperte leugen: ‘Ik heb de Brexit voorspeld.’

En niemand zegt iets, in het land van George Orwell. Het protest van duizenden demonstranten een paar mijl verder is fake news. Alle varkens zijn gelijk, maar...

Jan Ridder, Bilthoven

Woody Allen

Floortje Smit vraagt zich af waarom Woody Allen niet lekker met pensioen gaat in plaats van op z’n 83ste nog een nieuwe film te maken (V, 6 juni). Ze kan als redenen verzinnen: werkethos, geld, ego, of een combinatie daarvan. Zou het ook kunnen dat hij het gewoon leuk vindt om films te maken?

Jan van der Meer, Haarlem

Eindexamengala

Een gala en een voertuigenparade als je een middelbareschooldiploma hebt gehaald (Ten eerste, 7 juni). Steeds vaker is dat diploma het resultaat van een beetje gecalculeerd blokken – tussen het gamen, chillen en appen door – om net gemiddeld voldoende te staan.

Waar eindigt dit, of moet ik zeggen, waar is het fout gegaan met het ouderproject kind? Dat we van nog niks in het leven bereikt hebben zo’n poppenkast maken, met scholen die feest–, voertuig– en optochtprotocollen maken? Is er niet een antropoloog uit een ver land die hier een studie van wil maken?

Ja, natuurlijk het leven moet en mag een feest zijn, maar zwetend schrik ik wakker uit een droom waarin mijn kleinzoon van 6 overgaat en in gala­kleding de walk of fame loopt naar groep vier.

Marien van Schijndel, Deventer

Venetië

Zondag was ik in een Venetiaanse boot in Venetië voor de jaarlijkse ceremonie van ‘het Huwelijk met de Zee’. Sinds het jaar 1177 wordt de verbinding van deze stad en de zee gevierd met een ritueel waarbij de burgemeester van de stad een ring in zee gooit.

Dit jaar ging het anders. Wij lagen voor de kade van het San Marco Plein, toen wij werden gekruist door een 275 meter lang cruiseschip. Twee minuten later, als gevolg van een storing, ging het schip uit koers en sloeg het op hol. Ankers werden uitgegooid in een extreme poging om het schip te stoppen, maar de scheepsschroeven bleven draaien! Een hele kilometer lang ging het gevaarte met volle sirene zijn gang voor het toevallig en ‘gelukkig’ (met slechts vier gewonden) eindigde tussen een ander schip en de kade.

Het is een wonder! 10 minuten eerder, zou het schip in de Canal Grande beland zijn (en de Notre Dame-ramp overtroffen hebben) of tegen de honderd gondels vol toeristen voor het San Marco Plein.

Het ‘Grote Schip met Geld’ won het dit jaar van onze historische ‘Huwelijksboot’. Waar wij getuige van waren, voelde voor ons meer als een ‘Scheiding van de Zee’.

Lorenzo Gagliardi, Venetiaan, woonachtig in Amsterdam

PvdA en GroenLinks

Onlangs sprak ik een gemeenteraadslid van de PvdA uit een andere gemeente dan waar ik woon. Het viel mij op hoezeer zij tegen GroenLinks ageerde, alsof het de vijand was.

Ik probeerde haar, als iemand die al lang PvdA stemt, duidelijk te maken dat ik als kiezer zoekende ben. En dat het mij hindert dat er tussen politieke partijen steeds meer gezocht wordt naar de onderlinge verschillen dan naar dat waar men gezamenlijk voor staat. De PvdA en GroenLinks hebben veel meer gemeen dan dat er verschillen zijn. De energie zal gezamenlijk gestoken moeten worden in een progressief geluid als reactie op het rechts­populisme. Maar het onderlinge wantrouwen en wellicht persoonlijk gewin lijkt vaak groter te zijn dan dat wat in mijn ogen veel kiezers willen.

Als zoekende kiezer voelde ik mij totaal niet gehoord door dit raadslid. En dat is wat er in mijn ogen vaak ontbreekt aan de huidige politiek: luisteren naar de achterban.

Bart Burggraaf, Uithoorn

Eindige mineralen

Het is mooi dat de Volkskrant uitgebreid bericht over hybride auto’s (V, 5 juni), het klimaat en fossiele brandstoffen.

Wat ik ernstig mis is een bespiegeling over de eindigheid van olie, gas, metalen en andere mineralen. Over een paar honderd jaar is, als we doorgaan op dezelfde voet, alles op. Waarvan maken we dan nog een auto, vliegtuig, een koelkast, een smartphone? Van hout? Van glas? En, vooruit, een condoom? Van leer?

Joost Heyink, Zuidwolde

Regionalisering NPO

De plannen van de coalitie om van NPO3 een regionale zender te maken zouden weleens heel positief kunnen uitpakken voor de lokale en regionale journalistiek (Ten eerste, 6 juni).

Die sector is door bezuinigingen zo verschraald, dat we bijna niet meer van een sector kunnen spreken. Bij gemeenteraadsvergaderingen is er vaak geen journalist meer om verslag te doen, terwijl de gemeenteraad nu meer dan vroeger invloed heeft op ons dagelijks leven.

Daarom is het zaak om de ‘regionalisering’ van NPO3 grondig aan te pakken. Het zou weinig toevoegen om een reportage van Omroep Gelderland uit te zenden op een landelijk net, wat heeft iemand in Appingedam daaraan? Maak in plaats daarvan ongeveer veertig varianten van het nieuwe NPO3, voor elke regio één.

De lokale en regionale omroepen gaan daar dan in op. Met dat geld kan dan echt lokale content gemaakt worden. Dan ziet iemand uit Appingedam wat er in zijn of haar streek gebeurt, terwijl op hetzelfde moment iemand in Rheden alles over de storm daar te zien krijgt.

Maarten Glorie, Den Haag

Verdwenen examens

De Onderwijsinspectie heeft de gemaakte eindexamens geschiedenis en wiskunde A van vwo-leerlingen van het Rythovius College ongeldig verklaard (Ten eerste, 5 juni). De leerlingen moeten de twee eindexamens overdoen. De reden: de postzak waarin de examens onderweg waren naar de tweede corrector was gestolen.

Was het geen optie geweest om in dit geval van overmacht gewoon de scores van de eerste correctoren over te nemen? Dat bespaart zowel de leerlingen als hun docenten veel extra werk. Of schuilt er achter dit inspectiebesluit nog een achterliggende reden: weinig vertrouwen in de deskundigheid en ­integriteit van eerste correctoren? ­Jammer, ze verdienen beter.

Jan van der Kemp, docent vo, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden