OpinieBuitenschoolse druk

Stop met al die naschoolse activiteiten

Ouders zijn gestrest, kinderen oververmoeid. Tijd om te stoppen met al die naschoolse verplichtingen, vindt civiel ingenieur Kristina Reinders.

Kinderen op de basisschool. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Kinderen op de basisschool.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het einde van het schooljaar nadert en veel ouders klagen weer dat het zo druk is. Net zoals in de maand december. Daarin wordt ook steen en been geklaagd door ouders dat het zo druk is. Trouwens, er wordt het hele jaar door ouders geklaagd dat het zo druk is. En daar komt nog bij dat ouders klagen dat hun kinderen zo onrustig en druk zijn, en moeilijk doen. De zin ‘de kinderen zijn aan vakantie toe’ wordt regelmatig geuit de laatste weken.

Ik begin daar steeds geïrriteerder door te worden. Ik begrijp dat het druk is als je werkt en kinderen hebt. Maar de drukte die deze ouders bedoelen is van een andere orde. Hier kiezen ze, in mijn ogen, zelf voor. We zien om ons heen dat kinderen van zes en zeven jaar al op meerdere naschoolse activiteiten zitten.

Mijn dochter vertelde dat een kind in haar klas alleen op zondag niets te doen heeft. Elke andere dag heeft ze een activiteit. Ouders zijn continu bezig om hun kinderen naar al die activiteiten te brengen en op te halen. En tegen het einde van het schooljaar hebben ze bij elke vereniging ook nog een barbecue of ander feest. Het verbaast me niets dat je dan als ouders druk ervaart en dat je kinderen oververmoeid en aan vakantie toe zijn.

Wij zijn inmiddels buitenbeentjes geworden met ‘maar’ één naschoolse activiteit voor onze kinderen en elk weekend helemaal vrij. Wij hebben elk weekend tijd voor uitjes, huishoudelijke taken, de krant lezen en lekker nietsdoen. De kinderen kunnen uren spelen. Wij ervaren nauwelijks ‘eindeschooljaarsdrukte’. Ondanks dat we drie kinderen hebben en allebei 32 uur werken, hebben wij een heel rustig leven. Dit is een bewuste keuze omdat we vinden dat onze kinderen genoeg tijd moeten hebben om gewoon lekker niets te doen. En wij als ouders trouwens ook.

Elke keer als ik op het schoolplein en in mijn omgeving weer hoor dat het zo druk is en dat de kinderen overprikkeld zijn, denk ik: daar kies je toch zelf voor? Ik kan het bijna niet meer aanhoren.

Ik blijf me maar afvragen waarom ouders ervoor kiezen om hun kinderen op zo veel buitenschoolse activiteiten te zetten. Waarom maken ze hun eigen leven en dat van hun kinderen zo druk? Zijn ze bang dat hun kinderen de boot missen als ze niet op hockey, tennis en pianoles zitten op hun zevende? Ik zie moeders met een burn-out, gestreste vaders, kinderen met een drukke agenda en vermoeide kinderen met moeilijk gedrag. En waarom?

Mijn oproep aan al die klagende ouders: stop met al die buitenschoolse activiteiten en verplichtingen. Ga gewoon eens lekker nietsdoen, samen met je kinderen. Dan heb je vanzelf geen drukte meer. En wordt het nieuwe schooljaar na de zomer lekker rustig.

Kristina Reinders is civiel ingenieur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden