Stop het kappen van de Schoorlse dennen

'Als we niets doen is het straks één groot dennenbos.' Deze uitspraak van boswachter Duinker stemt niet overeen met de werkelijkheid.

De bosbrand in 2009.Beeld anp

Bij de bosbranden rond 2010 gingen vooral Oostenrijkse dennen verloren en in mindere mate zeedennen. In de percelen waar Oostenrijkse dennen stonden, zie je na een kleine tien jaar nauwelijks nieuwe aanwas. De zeeden zaait zich goed uit en groeit (te) uitstekend. Rond Kerst kun je dan ook jonge zeedennetjes komen kappen of kopen. Verder zie ik geen wezenlijke verschillen tussen de grootte van bospercelen op de meest recente wandelkaarten van de Schoorlse duinen en kaarten met de laatste beplantingen tot 1936.

Waarom staan er zoveel dennen in de Schoorlse duinen? Simpel: om te voorkomen dat de bevolking van de dorpen aan deze duinen door verstuiving verdreven zou worden. Al vanaf 1494 klaagden bewoners van Schoorl, Groet en Camp over de verstuiving en stelden de graaf van Holland en later de Staten van Holland en West-Vriesland regels op voor beplanting en bebossing en kwam er geld voor vrij.

In 1828 kreeg jhr. Gevers van Endegeest de opdracht de duinen van Schoorl en Wassenaar te bebossen. Zijn pogingen met zaad van naald- en loofbomen mislukten door droogte en verstuivingen. In 1863 kreeg, na veel tegenwerking van de 'loofbomen'-mensen, Winand Carel Hugo Staring de opdracht deze duinen met naaldbomen te beplanten. Zijn opdracht werd beëindigd, vooral op basis van kritiek van de 'loofbomen'-mensen. In 1892 ontdekte de Nederlandse Heide Mij dat Staring wél succes had met zijn aanpak van duinbebossing en vanaf die tijd zijn, eerst door de Ned. Heide Mij en van 1899 tot 1936 door Staatsbosbeheer (SBB) de duinen van Schoorlse duinen met voornamelijk dennen beplant.

En nu? Nu 'is het onze (SBB) taak om de natuur te herstellen waar dat nodig is'. Door het verwijderen van de zich overmatig uitbreidende Amerikaanse vogelkers, het beperken van de vergrassing van de heidevelden of het kappen van grote stukken bos? Dat laatste, volgens het Natura 2000-plandeel voor de Schoorlse duinen. Vorig jaar, kort voor en in de vakantie, is over dit plandeel in Schoorl informatie gegeven en kon een zienswijze worden ingediend. Bijna niemand heeft dit geweten, en het is dan ook niet verwonderlijk dat er nu heftige reacties zijn tegen de kapplannen.

Naar aanleiding van de suggestie dat er een relatie zou zijn tussen het kappen van bomen en de mogelijke uitbreiding van een mestbedrijf in de Beemsterpolder, hebben SBB en de provincie Noord-Holland een maand geleden een informatieavond gehouden. Vooral de eerste kapplannen bij de zeereep werden toegelicht. Over het kapplan van een bos vlak bij Groet die zeker tot stuif zullen leiden werd gezegd dat die kap pas in de tweede of derde fase zou plaatsvinden.

Er is al genoeg verbrand en niet herplant, waardoor stuifduinen zijn ontstaan: stop daarom met kappen. Ik steun dus de petitie 'Schoorlsebosmoetblijven.nl'.

Hans Egberts is bomengids en auteur van de Schoorlse brochure 18 naaldbomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden