Lezersbrievenmaandag 27 april

Stop het gezeur over leerachterstanden

De ingezonden lezersbrieven van maandag 27 april.

Redactie
Twee meisjes leren thuis omdat hun school gesloten is. Beeld Robin Utrecht / SOPA
Twee meisjes leren thuis omdat hun school gesloten is.Beeld Robin Utrecht / SOPA

Mijn kleinkinderen van 8 en 10 hebben een goed en veilig thuis, toch snakken ze ernaar om weer naar school te gaan. Ik maak me geen moment zorgen over hun leerachterstand, zelfs niet als ze niet zo goed konden leren.

Kinderen gaan in ons land ­minimaal acht keer veertig weken naar school. De paar weken die ze nu missen, maken niets uit op die 320 weken. Bovendien zijn onze schoolweken langer dan in sommige andere landen. Daarbij nog in aanmerking genomen dat er in geen enkele ­bedrijfstak, ook niet in het onderwijs, elke dag optimaal gewerkt wordt.

Het onderwijzend volk heeft na al die weken thuiszitten vast en zeker een razende ambitie om er tot de grote vakantie wat van te maken. Het is van grote opvoedkundige waarde dat kinderen al op jonge leeftijd in de gaten krijgen dat het leven niet altijd gemakkelijk is. Kinderen zijn weerbaar.

Dus ook het repareren van die emotionele schade die ze misschien hebben opgelopen, zoals briefschrijver Ad Matheeuwsen stelt (O&D, 24 april), lijkt me voor verreweg de meeste kinderen volstrekt overbodig.

Pier Bergsma, voormalig basisschooldirecteur, Hurdegaryp

Veertig dagen

Van origine is quarantaine Italiaans (quaranta giorni, veertig dagen), een medische term tijdens de pestepidemie in de 14de eeuw. Aanmerende schepen moesten 40 dagen in de haven blijven liggen, de bemanning mocht het schip niet verlaten. Na die tijd konden de opvarenden weer alles doen. Het is te begrijpen dat mensen beginnen te muiten nu de quarantaine langer dan 40 dagen duurt.

Piet Post, Arnhem

Indrukwekkend

Het indrukwekkende interview met anesthesioloog in opleiding Coen Feron (Ten eerste, 25 april) is een dankzegging waard. Allereerst voor Coen dat hij zo open durfde te praten over wat hem door het coronavirus is overkomen, daar is moed voor nodig. Dank aan Maud Effting die de juiste vragen wist te stellen en de sfeer creëerde om het hele verhaal te laten vertellen. Dank aan Linelle Deunk die prachtige foto’s van Coen maakte waarbij de ene foto de durf en angst mooi weergeven en de andere foto de berusting laat zien. Tenslotte dank aan mijn Volkskrant die hiervoor uitgebreid de ruimte heeft gegeven.

Leon Leijtens, Berg en Dal

Middelvinger

Minister Hoekstra verantwoordde staatssteun aan KLM aldus: ‘KLM is van vitaal belang voor de Nederlandse economie en de Nederlandse werkgelegenheid.’ Al in 1997 bleek uit een WRR-onderzoek dat miljarden investeren in Schiphol weggegooid geld is, omdat mainports niet de motoren van de economie bleken te zijn. Hoogleraar Albert Pols (TU Delft) zei toen: ‘De zeer goed georganiseerde lobby voor dit soort projecten, Nederland Distributieland, slaat beleidsmakers om de oren met multipliers voor werkgelegenheid en toegevoegde waarde (...). Die euforie staat echter in schril contrast met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek.’ En: ‘De overstapvluchten op Schiphol goedkoper maken of de containeroverslag op de Maasvlakte is goed voor KLM en ECT, maar nog niet voor Nederland.’

Als 1997 te lang geleden is, dan zien we dat de bevindingen uit 1997 in 2016 bekrachtigd zijn door een onderzoek van de Raad voor de leefomgeving. Weer bleek: mainports zijn niet de motor van de Nederlandse economie. Econoom Walter Manshanden (3 januari) had dezelfde boodschap: ‘Schiphol is geen aanjager voor economische groei. Het is andersom: zodra het goed gaat met de economie, groeit Schiphol.’ Dat het kabinet nu een sector steunt die geen enkel duurzaam toekomstperspectief biedt of economische of andere meerwaarde heeft voor de Nederlandse maatschappij, is een dikke middelvinger naar de wetenschap, de planeet en al die andere sectoren die het ook moeilijk hebben, maar ons land wél een duurzaam toekomstperspectief bieden.

Leon Commandeur, Bergen

Winstziek

Hierbij nomineer ik ‘winstziek’ tot woord van het jaar 2020’, met dank aan Ewald Engelen, Marcia Luyten, ­Jeroen Smit e.a. (Zaterdag Opinie, 25 april). Als hun richtlijnen door de overheid per direct gevolgd worden, raakt het woord nog voor het eind van dit jaar in de vergetelheid. Ik hoop dat mijn nominatie geen schijn van kans maakt op de benoeming.

Gerda Kranen, Bennekom

Bezoekers

Ook op de somatische afdeling in het verpleeghuis waar mijn man wordt verzorgd, is corona vastgesteld en zijn mensen overleden. Al weken zijn de bewoners geïsoleerd. Mijn man is door de eenzaamheid depressief geworden en gaat met grote snelheid fysiek en cognitief achteruit. Andere bewoners zijn opstandig, snel geïrriteerd of sterven zelfs door verdriet van het gemis van hun naaste.

Telefoneren, FaceTime is voor velen niet mogelijk meer. Zij willen vastgehouden en getroost worden, hun partner of andere geliefde bij zich hebben. Als mantelzorger/partner bepleit ik het toestaan van een vaste bezoeker per bewoner, desnoods onder strenge hygiënemaatregelen.

B. Gerritsen, Rosmalen

Kiezersraadpleging

De coronamaatregelen zijn door premier Rutte vooral genomen op basis van adviezen van ‘zorgexperts’. Velen adviseren nu ook ‘experts’ zoals economen e.a. bij de besluitvorming te betrekken. Het lijkt het mij daarom tijd dat ook de kiezers worden geraadpleegd. Laat een aselecte groep van zeg 1.500 Nederlanders kiezen uit diverse scenario’s. En weeg de stem van het volk mee bij het beslissen over de volgende stappen.

R. van der Gun, Zeist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden