Stop het eurogezeik!

Donderdagavond gaan we allemaal weer krokodillentranen huilen. O, wat jammer toch dat de opkomst bij de Europese verkiezingen zo laag is. Hoe kan dat toch?

de Haagse redactie

Wat is de burger toch sceptisch en wat was er weer weinig aandacht voor Europa geweest!

Toch is dat maar de halve waarheid. De Europese verkiezingen hebben meer aandacht gekregen in de media dan ooit. De lijsttrekkers deden hun best om hun eurosceptische, eurorealistische of eurofiele meningen uit te dragen. Maar veel verder dan de geijkte clichés kwamen de meeste uitzendingen niet.

Of Europa krijgt overal de schuld van. Actualiteitenprogramma had een reportage over Blauwestad, een huizen- en bouwkavelproject aan het Oldambtmeer in Oost-Groningen. Mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Europese Unie. Maar Blauwestad blijkt een flop. Dus wat zegt de voice-over van Netwerk: 'Gaat Europa de verliezen bijleggen of draait de belastingdraaier daar voor op?'

Stank voor dank
Wat een bezopen vraag! Nu krijgt Europa ook nog de schuld van de mislukking van projectontwikkelaars en de regionale autoriteiten. Stank voor dank, heet dat.

De NCRV lijkt vanavond voor het grootste dieptepunt te tekenen, met het televisieprogramma ‘Europa in 10 ergernissen’. Want we storen ons allemaal aan de hoge kosten van de Europese Unie, de prijsstijgingen door de euro, de open grenzen voor Poolse werknemers.

Maar bijna niemand blijkt te weten hoeveel we betalen aan Europa. Laat staan hoeveel we terugkrijgen dankzij die open grenzen. Voor elke euro die we aan contributie betalen, krijgen we zes euro terug dankzij de interne markt, becijferde het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ongeveer een dertiende maand per jaar, schoon in het handje.

En gaan we nu alweer romantisch doen over de gulden? Ach, moesten we nog maar bij elke grenspost anderhalf uur in de file staan: ‘Heeft u nog iets aan te geven?’ En dan nog gezellig in de rij bij het Grenswisselkantoor.

Weg zappen
Het meest ergerniswekkende is: de verkiezingen gáán daar niet over. Maar het verkoopt zo lekker. De kijker blijkt toch al massaal weg te zappen als er een Europese vlag in beeld komt. Bij een gemiddeld item in het NOS Journaal over de Europese verkiezingen haken 200.000 en soms zelfs 300.000 mensen binnen een minuut af.

Conclusie: als je al over Brussel wil berichten, doe het dan maar in de vorm van gemakkelijke, negatieve clichés. Mijn voorspelling: de komende vijf jaar zal je zeker op tv vrijwel niets horen over het Europese parlement – de Van Baalens, Van de Campen en Barry Madleners moeten stunts verzinnen om regelmatig in het nieuws te komen.

En na een mediastilte van vijf jaar begint een maand voor de verkiezingen van 2014 het hele circus weer van voor af aan.

Bart Dirks

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden