Opinie Pabo

Stop die nodeloze toetsen en open de deuren voor gemotiveerde Pabo-studenten

Wie naar de Pabo wil wordt getest op kennis, niet op motivatie. Dat is de verkeerde insteek betoogt oud-leerkracht Erik Tillema.

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Zojuist heeft mijn dochter haar havo-diploma behaald, na ­jaren hard werken. Uiteraard is ze trots en zeer gelukkig. Ook moe na maanden van hard leren en de spanningen van het examen.

Nu kan ze een begin maken met het verwezelijken van haar droom, lerares in het basisonderwijs worden. Of kan/lukt dat toch niet? Bij veel opleidingen kun je aan de slag zonder specifieke toelatingstoetsen. Bij de Pabo moet je eerst toetsen halen voordat je aan de opleiding mag beginnen.

Allereerst de rekentoets. Daarna moet je voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur & techniek, waar je geen havo-examen in hebt gedaan, een aparte toelatingstoets doen. In het geval van onze dochter gaat het om de toetsen aardrijkskunde en natuur & techniek.

Het is niet voor niks dat ze eerder op de havo die vakken heeft laten vallen. Terwijl om haar heen klasgenoten vakantie vieren en toegelaten zijn tot hun vervolgopleiding, mag zij voor de Pabo in de boeken duiken. Ja, ik weet dat je die toelatingstoetsen ook al eerder in het schooljaar kunt doen. Echter, als je het al druk hebt met leren voor de havo, dan komt extra studie ernaast niet gelegen.

Vanaf de lagere school roept mijn dochter dat ze leerkracht wil worden op een basisschool. Het Pabo-diploma heb ik zelf in mijn bezit. Het is maar goed dat ik toen wel met een havo-­diploma werd toegelaten. Want als ik nu samen met haar een paar van die toetsen van voorgaande jaren oefen, zou ook voor mij de deur naar de Pabo gesloten blijven. Zeer pittig en veelal overbodig. Zinloos zelfs.

Het is natuurlijk goed dat we iets proberen te doen aan het niveau van de leerkrachten in het basisonderwijs. Als ervaringsdeskundige − ruim 10 jaar voor de klas gestaan − kan ik mij daar in vinden. Maar ik heb in die tijd ook geleerd dat de beste leerkracht toch diegene is die het meest gemotiveerd met zijn vak en met de kinderen bezig is.

En wat doen we nu voordat je naar de Pabo mag? We testen kennis. Naar motivatie kijken we niet. Ik verzeker u, het is de verkeerde insteek.

De allereerste en eenvoudigste stap om iets te doen aan het eventueel ontbreken van kennis voor bepaalde vakken lijkt mij dat je dat bijleert tijdens de vier jaar op de Pabo. Daarvoor ga je toch ook naar school?

En tot slot, stel dat ze straks les geeft in groep 7. Op het programma staat een biologie- of aardrijkskundeles. Wat denkt u, zou alle nodige informatie niet in de methode staan?

Lerarentekort? Ja. Meer dan logisch. Mijn dochter overweegt nu (nog enkele weken spanning of ze de toetsen heeft gehaald) om iets met rechten te gaan doen. Zo zonde. Er gaat, voordat ze een geweldige leerkracht had kunnen worden, weer iemand voor het onderwijs verloren.

Beste minister Slob, stop die nodeloze toetsen. Zorg dat het niveau van de Pabo’s goed genoeg is om na vier jaar als gemotiveerde en kwalitatief goede leerkracht voor de klas te kunnen. Dat is stap 1 om iets te doen aan het lerarentekort. En het mooie is: dit kost geen geld. Open die deuren voor gemotiveerde Pabo-studenten.

 Erik Tillema, oud-leerkracht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden