LEZERSBRIEVENZaterdag 28 november

Stop de mannetjesmakerij bij de overheid

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 28 november .

Redactie
Premier Mark Rutte na afloop van het verhoor door de parlementaire enquetecommissie Kinderopvangtoeslag. Beeld ANP
Premier Mark Rutte na afloop van het verhoor door de parlementaire enquetecommissie Kinderopvangtoeslag.Beeld ANP

Brief van de dag: Mannetjes- en vrouwtjesmakerij

Mensen die hardop en veel lachen brengen het ver binnen de overheid. Het prototype hiervan was Gerrit Zalm, oud-minister van Financiën. In de gesprekken voor de toetsingscommissie toeslagen verzuchten verantwoordelijken volgens de Volkskrant nogal eens ‘dat de aanwezige kennis verdampt’. Zowel mevrouw van Ark als de heer Snel wezen in hun relaas op dit verschijnsel.

Zelf ben ik een kwart eeuw onderdeel geweest van deze vluchtige wolk en niet bij machte geweest er iets aan te veranderen. Toch hadden de ­hogere managementlagen de ‘Lerende Organisatie’ hoog in het vaandel staan. Wij als middenkader moesten leren van onze fouten.

Helaas, dat deden we niet. Ik noem een paar kenmerken van onze overheidscultuur die de neiging om te vervallen in oude fouten, of het wegkijken bij gemaakte fouten, in stand houden. De ambtenaar wordt geacht zijn werk steevast als positief te beoordelen en er in die zin over rapporteren. Het liefst met een lach op je gezicht en zeker tegenover hoger geplaatsten.

Wat evenmin wordt beloond is terugkijken. Als een nieuwe manager vraagt: ‘Hoe bevalt het u binnen onze dienst?’, ga dan niet zeuren over de privacywetgeving die al twintig jaar noodzakelijk processen in de uitvoering belemmert. Het correcte antwoord, terwijl je professioneel lacht: ‘Paar hobbels in de uitvoering, maar daar wordt aan gewerkt.’

Als laatste noem ik de neiging om voorgangers te negeren. Voortbouwen op wat jouw voorganger tot stand heeft gebracht doe je liever niet. Jij gaat jouw ­eigen stempel zetten. Met het herstellen van fouten van jouw voorganger maak je van jezelf geen sterk merk.

Kortom, stop met die mannetjes- en vrouwtjesmakerij. Doe wel en zie om.

Jan Bouman, Zeist

Jongeren

Aan de uiteinden van het politieke spectrum vertonen de jongeren van de Socialistische Partij en de Jongeren van Forum voor Democratie opmerkelijk gelijkende centrifugale bewegingen : de kinderen eten hun eigen revolutie op.

Johan F. Bil, Oosterhout

Hiddema

Wat ik in de treurige vertoning bij de Forum-soap mis, is dat er wordt vergeten dat je er zit omdat de kiezers jou hebben gekozen. Een man als Theo Hiddema zou dat toch moeten begrijpen. In plaats van zichzelf ‘arbeidsongeschikt’ verklaren, had hij zich kunnen distantiëren van de vechtende meute en gewoon zijn tijd ­uitdienen tot de verkiezingen, omdat hij dat verplicht is aan zijn kiezers.

Yvelotte Hennings, Apeldoorn

Loyaal

Smolders en de rest van het Brabantse FvD-kader blijven loyaal aan Baudet. Misschien een reden voor VVD en CDA daarom niet loyaal te blijven aan de Baudet-vleugel van de partij en de samenwerking in het provinciebestuur onmiddellijk op te zeggen?

Arjan Krijgsman, Zaandam

Trial the media

Soms is het moeilijk om op afstand een diagnose te stellen. Maar soms is het ook eenvoudig: een narcistische persoonlijkheid valt op, met name als de drager daarvan uitgebreid media-aandacht zoekt. Een dergelijke wandelende narcistische stoornis is leuk als voorlichtingsmateriaal voor het onderwijs. Ook een stuk levendiger dan de beschrijvingen zoals je die in de boekjes vind.

De vraag is natuurlijk of zo iemand niet tegen zichzelf beschermd moet worden. Vanuit die persoonlijkheid zijn alle mediagerichte acties van de laatste dagen goed te begrijpen. Eerst grote ophef veroorzaken (pardon: dat doen de anderen), daar vervolgens de media de schuld van geven (trial by media), en dan de volgende dag niet weg te slaan zijn uit diezelfde media.

De man zelf kan er waarschijnlijk weinig aan doen, zo zit hij nu eenmaal in elkaar. Maar de media zouden terughoudend moeten zijn in het bieden van een podium. Wat we zagen was een pervers stukje kijkcijfergeilheid van tv-rubrieken. Ik zou zeggen: Trial the media voor deze ranzige vertoning.

Wim van Lankveld, Nijmegen

Uil

De Uil van Minerva heeft een bal gebraakt.

Henk Meeus, Den Haag

Grootgrondbezitter

Was dat even schrikken afgelopen zaterdag: ‘Eenderde van Nederlandse grond in handen grootgrondbezitters’. Zou Nederland al vijf eeuwen stiekem voor een deel een feodaal land zijn gebleven? Je zou er een complotdenker van worden. De meeste Nederlanders menen, met steun van Van Dale, dat een grootgrondbezitter een privépersoon is. Ze zullen opgelucht ademhalen als ze verder lezen en ontdekken dat Staatsbosbeheer de grootste grondbezitter is en 100 keer zoveel grond bezit als de grootste particuliere grondbezitter, die maar op de 37-ste plaats staat.

Frans de Graaf, Brussel

Meeliften

Briefschrijver Netje Reezicht wil zich niet laten vaccineren, ‘vertrouwend op haar eigen immuunsysteem’. Ze moet zich realiseren dat ze er daarbij ook op vertrouwt dat de meerderheid van de bevolking zich wel laat vaccineren. Want daardoor daalt de kans dat zij zelf wordt besmet, en daardoor is er voor haar straks voldoende zorg beschikbaar, mocht ze toch corona krijgen of andere medische zorg nodig hebben. Zij maakt zich dus schuldig aan ‘free rider’-gedrag, het gratis meeliften op kosten van anderen.

Henk de Regt, Duivendrecht

Cruijff

Maradona hoort zeker thuis in het rijtje Pele, Beckenbauer, Cruijf en nu Ronaldo en Messi, maar hij is niet de beste aller tijden. Alleen al Johan Cruijf was naast een grandioze voetballer ook een succesvolle trainer met een geheel eigen visie over hoe voetbal gespeeld zou kunnen worden. Daarnaast heeft hij Barcelona en Catalonië zelfbewust gemaakt.

Henk Meeuws, Den Haag

Digitaal vaardig

Naar aanleiding van de toeslagenaffaire stelt Mara Yerkes dat veel burgers niet ­digitaal vaardig zijn (O&D, 24/11). Maar het probleem ligt niet altijd bij de burger. Ik ben behoorlijk digitaal vaardig, maar toen ik voor mijn hoogbejaarde moeder zorgindicaties moest regelen, kon ik bij twee instanties de aanvraag niet indienen omdat haar situatie niet in het keuzemenu paste. Uiteindelijk heb ik het formulier geprint, handmatig ingevuld met toelichting bij de vragen die niet op haar van toepassing waren en per post verstuurd. Een systeem dat zich richt op een brede doelgroep met grote onderlinge verschillen, kan niet volstaan met vaste antwoordcategorieën.

Catrien Mesdag, Den Haag

Betalen

Naar aanleiding van de verhoren in de toeslagenaffaire kan er maar één besluit worden genomen: getroffen ouders dienen morgen de rekening in bij dit kabinet en dit kabinet betaalt de dag daarna. Eenvoudigst is via IDEAL. Klaar.

Jan Bekhuis, Arnhem

Oeganda

Vorige week zag ik in een documentaire een Oegandees jongetje een krekel roosteren boven een vuurtje, om zijn honger te stillen. Vrijdag lees ik dat Oeganda zo’n 300 miljoen dollar aan belasting misloopt omdat een Chinees en een Frans olieconcern in dat land olie oppompen zonder daarover belasting af te dragen − ‘dankzij’ een belastingverdrag tussen Oeganda en Nederland.

De twee olie­giganten vestigen voor hun activiteiten in Oeganda gewoon een bv in Nederland. Reactie van CNOOC en Total: wij houden ons aan de wet. Dit is onze ­wereldsamenleving in een notendop.

Gijs van de Lagemaat, Amsterdam

Oeganda (2)

Nederland doet dus aan omgekeerd ontwikkelingswerk in Oeganda en nu dit algemeen bekend is gaat de regering over 14 dagen praten of hier al dan niet mee gestopt moet worden? Stelen van de armen, en schenken aan de rijken, dief en diefjesmaat zijn even strafbaar, onmiddellijk mee stoppen en terugbetalen.

Annelies Jacobsen, Dordrecht

Ouderen

‘60-plussers hoeven niet of nauwelijks deel te nemen aan het dagelijks leven en kunnen zich eenvoudig in de huiselijke sfeer afzonderen.’ ­Pardon jongeman T. Falch, als bijna 60-plusser en velen met mij, juist ook in ­vitale beroepen, staan wij nog midden in het werkzame leven. Zeker gezien de verhogingen van de pensioengerechtigde leeftijd. Vier dagen per week, ben ik werkzaam in het basisonderwijs, groep 3, en o ja, ook al drie keer getest op corona (al die snotneusjes).

Ik denk dat ik namens vele 60-plussers spreek om eens voor te stellen die leeftijdsgrens (tussen werken en thuiszitten) maar eens op te schalen naar de term 70-plussers.

Marianne de Groote, Koedijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden