ingezonden brieven
Stop de kap van 88 hectare bos Schoorl
De ingezonden lezersbrieven van woensdag 28 juli.
Brief van de dag
Urgenda wint van de Nederlandse Staat. Milieudefensie wint van Shell. Zouden wij als Duinstichting dan kunnen voorkomen dat VVD-gedeputeerde Esther Rommel van Noord-Holland liefst drie bossen in de Schoorlse duinen laat verdwijnen om ‘natuurwaarden te versterken’? Mag zij van Provinciale Staten straks haar gang gaan door het Leeuwenkuilbos, het Frederiksbos en het Baaknolbos te kappen?
Bij een bezoek aan het Torentje in maart 2019 bracht ik premier Rutte op de hoogte van de dreigende kap. Zijn chef protocol verwees me naar de verantwoordelijke ministers Schouten en Wiebes. Zij lieten hun hoogste ambtenaren lege woorden schrijven. In november 2019 werd bekend dat er minder bos gekapt zou worden in de Schoorlse Duinen: het Baaknolbos werd gevrijwaard. Maar in het Natuurbeheerplan 2022 zijn op de ambitiekaart alle drie bossen weggevaagd. Alsof het hier Amazonegebied is. Terwijl Frans Timmermans 3 miljard bomen wil planten. Liefst 88 hectare bos moet verdwijnen, waaronder 100 duizend dennen geplant tussen 1920 en 1939.
De bomen zijn onze groene longen, ze slaan CO2 op. De bomen van Timmermans hebben minstens tachtig jaar nodig voordat ze zo groot en mooi zijn als die in de Schoorlse bossen. De dennen zijn nu nog de veilige bakermat van 75 bedreigde paddestoelensoorten. Net als veel bedreigde rode-lijst-vogelsoorten, zoals de koekoek, grauwe vliegenvanger, boomleeuwerik en nachtzwaluw. Deze week sturen wij onze zienswijze naar de provincie met de conclusie: de kap is een onzalig plan.
Kees de Bakker, Voorzitter Duinstichting
Beschaafd land
Hoewel ik er af en toe erg mijn best voor moest doen, probeerde ik altijd het goede te zien van Nederland. Bij het vernemen van het nieuws over de voorgenomen uitwijzing van een Russisch stel dat informatie kwam delen over de ramp met de MH17 (Zaterdag, 24 juli), lukte me dat niet meer.
Ik kan niet langer trots zijn op een land dat willens en wetens twee mensen marteling en een zekere dood tegemoet laat gaan. Een beschaafde overheid doet zoiets niet.
In 2017 werd ik geridderd voor mijn jarenlange inzet in arme landen en het enthousiasmeren van aanstaand artsen om te gaan werken in de tropen. Mochten de twee Russen daadwerkelijk worden teruggestuurd, dan kan de koning de onderscheiding terugverwachten.
Ik kan geen ereteken blijven dragen van een land waarvoor ik me schaam. In het dringend beroep dat ik aan de koning deed de harteloze beslissing van het IND ongedaan te maken, heb ik hem hier alvast van verwittigd.
Adriaan Groen, oud-tropenarts, Rotterdam
Topsport
In het artikel over de Oostenrijkse medaillewinnares Anna Kiesenhofer (Sport, 25 juli) schrijft de verslaggever: ‘Behalve in afdalen is Kiesenhofer ook heel goed in wiskunde. Ze studeerde aan de Technische Universiteit van Wenen, aan die van Cambridge en studeerde af aan die van Catalonië. De amateurwielrenster en wiskundelerares (in Lausanne) weet alles van cijfers, kan alles goed berekenen en versloeg juist in die disciplines de vermeend onklopbare Nederlandse ploeg.’
Kiesenhofer typeren als ‘wiskundelerares’ is een understatement. Ze is gepromoveerd wiskundige en verbonden als onderzoeker aan de prestigieuze EFPL in Lausanne, waar ze toponderzoek doet op het gebied van partiële differentiaalvergelijkingen, integrable systems en symplectic manifolds. Ongelooflijk dat iemand zo uitblinkt in twee vormen van topsport.
Frits Vaandrager, Radboud Universiteit
Kop
Wat een verbazingwekkende kop: ‘Zelfdoding niet strafbaar, de middelen ervoor geven wel’ (Ten eerste, 26 juli). Fijn dat degene die zichzelf van het leven heeft beroofd niet strafbaar is. Zou ook moeilijk naar de rechtbank kunnen komen. De kop had moeten luiden: ‘Middelen verstrekken voor zelfdoding strafbaar’.
Annemarie de Bruin, Gorinchem
Actie
Mensen kunnen nu ‘Met je ecodepressie naar de klimaatpsycholoog’ (Boeken & Wetenschap, 24 juli). Is het niet juist de bedoeling om een unheimisch gevoel bij ons huidige gedrag te krijgen zodat er actie ondernomen gaat worden?
Susan Janssen Jouwsma, Leeuwarden
Hoogopgeleid
Als jarenlang abonnee lees ik nog steeds met veel genoegen de Volkskrant. Maar soms vraag ik me af of ik er goed aan zou doen mijn abonnement op te zeggen.
Als lageropgeleide denk ik dat deze krant alleen nog maar voor hogeropgeleiden is en steeds weer speelt de Randstad de hoofdrol. Nu zal deze mail ongetwijfeld niet geplaatst worden, maar het zij zo. Ik ben in ieder geval wel mijn frustratie kwijt.
Wim Olthof, Woerden