LEZERSBRIEVENZaterdag 31 oktober

Stop de demonisering van het algoritme

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 31 oktober.

Redactie
Nederlandse jongeren zijn de afgelopen jaren digitaal handiger geworden. Zij scoren hierop binnen de Europese Unie als een van de besten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Beeld ANP XTRA
Nederlandse jongeren zijn de afgelopen jaren digitaal handiger geworden. Zij scoren hierop binnen de Europese Unie als een van de besten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).Beeld ANP XTRA

Brief van de dag

Steeds vaker zijn er berichten over de algoritmes die onze levens besturen, die ons verslaafd maken aan sociale media, ons verleiden om bepaalde producten te kopen of de perfecte serie voor ons uitzoeken zodat we net wat langer blijven kijken. Algoritmes worden in de media allemaal over dezelfde kam geschoren: alle algoritmes zijn slecht. Als informaticastudent doet dit, eerlijk gezegd, een beetje pijn. Algoritmes zijn onmisbaar in het dagelijks leven, er is een ware symbiose ontstaan tussen de mens en zijn algoritmes.

Een algoritme kun je zien als een stappenplan. Je beschrijft stappen die de computer moet volgen om tot een bepaald doel te komen. Dit kunnen banale doelen zijn, zoals het oplossen van een simpele rekensom of formule. Complexere ­algoritmes zijn bijvoorbeeld zoekalgoritmes, die proberen de snelste route tussen twee punten te vinden in een zo kort mogelijke tijd.

Deze algoritmes zijn ­tegenwoordig voor veel mensen onmisbaar: wie gebruikt er nu nog een papieren kaart?

Er bestaan ook algoritmes die je leven kunnen redden. Denk aan de algoritmes die gebruikt worden door een MRI of röntgenmachine. De verwerking van alle data van de metingen gebeurt met algoritmes. Zonder deze algoritmes zouden we dit soort machines niet kunnen gebruiken. Het opsporen van wellicht levensbedreigende kwalen zou lastiger en vooral langzamer worden.

En wat dacht je van auto’s? Ze gebruiken algoritmes om automatisch een bepaalde afstand van de auto voor je te houden, om automatisch in je rijbaan te blijven rijden of een botsing te voorkomen. Sommige auto’s kunnen bijna volledig autonoom rijden. En ook het grootste deel van een vliegreis ben je compleet in handen van de automatische piloot, weer een ander soort ­algoritme.

Helaas zijn er ook ‘slechte’ algoritmes. Als in de media gesproken wordt over algoritmes dan gaat het bijna uitsluitend daarover. Algoritmes zoals die van Facebook en Twitter, die ze gebruiken om relevante content voor jou te vinden, zodat je eindeloos door kan blijven scrollen. Algoritmes die je likes en shares analyseren om perfect passende advertenties te vinden in de jacht naar nog meer omzet. Algoritmes die je gezicht uit duizenden herkennen. Algoritmes die bepalen of iemand schuldig is of niet.

In sommige gevallen is dit best eng. Maar algoritmes zijn niet allemaal over één kam te scheren. De volgende keer dat je iets over slechte algoritmen leest, bedenk dan dat er ook goede zijn.

Thijs van der Heijden, Bussum

Moslimterreur

Het heeft even mogen duren voordat men in ons land begon te begrijpen en uiteindelijk gehoor begon te geven aan de roep van zwarte mensen om met Zwarte Piet te stoppen. Deze kindervriend veroorzaakte bij hen ieder jaar weer gekwetstheid, belediging en verdriet.

Zwarte Piet werd niet verboden maar verdween wel schoorvoetend uit het zo geliefde kinderfeest. Het deed zwarte mensen recht.

De gekwetstheid en belediging tot in het diepst van hun ziel moet bij zeer vele moslims ook groot zijn over met name cartoonafbeeldingen van hun profeet, gezien reacties van gewoon zwijgen tot aan gruwelijk bloederige moorden toe. Voor de moslims nu geen enkel begrip tonen en vooral hameren op ‘kom niet aan onze vrijheid’ doet hen mijns ­inziens geen recht.

Is het nu buigen voor terreur of is het voortschrijdend begrip, als we cartoons over hem die zovele moslims heilig is ­nalaten? Zonder het te verbieden! Wat kost het dan? Gewoon wat begrip tonen voor wat de ander pijn doet, in zijn ziel treft, is ook hier geen zwakte maar een kwestie van fatsoen, van rekening houden met elkaar. Wat kost dit nou?

Marcel Gerritsen, Amsterdam

Moslimhaat

Bij de discussie over spotprenten laat de krant verschillende moslims en moslimorganisaties aan het woord. Logisch. Maar niemand van hen blijkt kritisch naar de eigen godsdienst te kijken. Daardoor ontstaat het beeld dat Nederlandse moslims defensief en kritiekloos zijn, en daardoor al heel snel iets als ‘moslimhaat’ opvatten.

Het doet mij denken aan de manier waarop de conservatieve, welbespraakte priester Antoine Bodar jarenlang het beeld van de angstige Nederlandse ­katholiek bepaalde. Daarom mijn vraag: kunt u over de spotprenten ook het licht van kritische moslims laten schijnen? Er moeten toch jonge mensen te vinden zijn met dezelfde instelling als Khadija Arib en Ahmed Aboutaleb?

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Excuses

De islamitische gemeenschap hoeft geen excuses aan te bieden voor de aanslagen in Frankrijk of zich te distantiëren van dit ziekelijke geweld, omdat ze het simpelweg niet gedaan heeft.

­Integendeel: wij zouden juist als ­Westerse samenleving het boetekleed mogen aantrekken, omdat we een maatschappij in stand houden waar discriminatie, xenofobie en uitsluiting op basis van geloof, afkomst en huidskleur aan de orde van de dag is.

Dat voedt radicalisering en vormt de bodem waarop terrorisme kan bloeien. Nostra culpa. We verwachten geen vergeving, maar hopen samen met jullie stappen te zetten voor een eerlijkere wereld.

Er is een lange weg te gaan en het zal moeilijk zijn. Excuses zijn natuurlijk loze woorden tenzij ze worden bekrachtigd door actie.

Hoe zeiden de Fransen het ook alweer? Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Ditmaal voor iedereen.

Pauline Wiersema, Rotterdam

Maanmannetjes

Verbazingwekkend dat de vondst van een paar druppels water op de maan de hele ruimtevaart op zijn kop zet, en weet te verleiden tot het maken van nog absurdere plannen om mannetjes op de man te stationeren. Je vraagt je af hoe die ruimtewetenschappers dat voor zich zien: mensen die leven op de maan.

Het is een waanidee dat menselijke wezens zouden kunnen gedijen in die trieste, zuurstof- en levenloze duisternis, laat staan dat er mensen te vinden zijn die zo gek zijn om daar hun leven hier op aarde voor op te offeren. Afgezien van enkele dubieuze noviteiten (de bekende, maar kankerverwekkende anti-aanbaklaag) heeft de ruimtevaart ons niets reëels opgeleverd, maar wel onvoorstelbaar veel geld gekost. Geld dat men beter zou kunnen besteden om de aarde leefbaar te houden.

Ik moet bij zulke berichten altijd denken aan een songtekstfragment van Leonard Cohen: ‘It’s like our journey to the moon or to some other star: I guess you go for nothing if you really wanna go that far’. De mensen zouden meer naar de dichters moeten luisteren.

Jaap Dros, Den Burg (Texel)

Gezondere levensstijl

Ons kabinet voert, internationaal gezien, een behoorlijk eigen koers in deze crisisperiode. De besluitvorming en communicatie is misschien discutabel, maar ondanks dit alles is er toch één ding waarin men pas echt tekort schiet. In de persconferenties gaat het nooit over wat mensen kunnen doen om hun immuunsysteem beter te laten functioneren. Dat men gezond moet eten, veel moet bewegen en overtollig vet zou moeten kwijtraken.

Hoe gemakkelijk zou het zijn om op mondkapjes geen btw te heffen, en de btw op broccoli en dergelijke weg te halen. In plaats daarvan is vorig jaar op alle groentes de btw met 50 procent verhoogd (van 6 naar 9 procent). Dit geldt ook voor het bezoek aan een ­sportclub.

Als er een kans is op een omslag in de levensstijl van mensen, dan is dat wel nu. Zorg dat groentes, fruit en sport goedkoper worden, praat met zorgverzekeraars zodat zij sportabonnementen (meer) gaan vergoeden, creëer ook andere beloningssystemen (via apps bijvoorbeeld) om mensen gezonder te laten leven, start in het onderwijs met vakken op het gebied van een gezonde lifestyle.

Dit is hét moment om een omslag voor elkaar te krijgen en om het zorgstelsel nog enigszins betaalbaar te houden in de toekomst.

Marcel Zijlstra, Heemstede

Thuiswerken

Er wordt ons gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. En als je in quarantaine moet, wordt er geprobeerd alle werkzaamheden door te laten gaan. Vergaderen via Zoom, Teams of iets dergelijks, zodat het werk niet stilvalt. Maar zodra er in de Tweede Kamer iemand in quarantaine gaat, worden debatten uit­gesteld. Is er in de Tweede Kamer geen groot scherm, waar afwezige leden ­kunnen inbellen, zoals het ‘gewone’ volk al maanden doet?

Corrie van Wietingen, Delft

Extra straatje

Het gevoel af te stevenen op een vol jaar geen armen om je heen gevoeld te hebben in troost of gedeelde vreugde, gaat inmiddels een aantal lagen dieper dan het aan de oppervlakte liggende woord huidhonger.

Het ontbreken van ontmoeten in een handdruk, de bemoediging van een arm op de schouder of het gevoel van werkelijk contact binnen een omhelzing... de ziel staat droog bij de één-persoons-huishoudener.

Hoe mooi zou het zijn als er een na-de-teststraatje zou zijn, waar negatief getesten elkaar een opgeluchte lange hug zouden kunnen geven om weer even op te teren.

Timia Rugenbrink, Dieren

Virusontkenners

Waar ik, als viruserkenner, nieuwsgierig naar ben, is de vraag of er onder virusontkenners procentueel gezien meer besmettingen voorkomen. Op grond van hun gedrag (elkaar aanraken, geen mondkapjes gebruiken, massale bijeenkomsten bijwonen) zou je mogen verwachten dat dat het geval is. Ik neem ook aan dat de virusontkenners daar zelf ook nieuwsgierig naar zijn.

Welk argument zou de ontkenningstheorie beter ondersteunen dan een ­gelijk of lager percentage besmettingen onder de virusontkenners! Ik geef graag toe dat ik ongelijk heb, maar dan wel op grond van spijkerhard bewijs.

Wim Huisman, Teteringen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden