lezersbrievendonderdag 7 maart

Stop dat milieuverpestende racen op Zandvoort

Max Verstappen en prins Bernhard temidden van pitspoezen Beeld Aurélie Geurts
Max Verstappen en prins Bernhard temidden van pitspoezenBeeld Aurélie Geurts

Brief van de dag: stop dat milieuverpestende racen op Zandvoort

Het is ongelooflijk dat in een tijd dat het ene na het andere klimaatdebat plaatsvindt, serieus gesproken wordt over de organisatie van F1-races in Zandvoort. Iedereen die de krant leest, weet wat er allemaal nodig is om zo’n circus te realiseren. Niet alleen op de dag van de races zelf wordt er op een maniakale manier met het milieu omgesprongen, maar ook gedurende de periode die daaraan vooraf gaat mogen alle klimaatdoelstellingen achter de Zandvoortse horizon verdwijnen.

De productie van de wagens zelf, de testfase, de verplaatsing van het ene naar het andere toernooi per vliegtuig, zijn onderdelen van een geldverslindend circuit dat zijn weerga niet kent. En dan spreek ik nog niet eens over de geluidsoverlast waar de regio mee geconfronteerd wordt. Dat prins Bernard zich hiervoor hard maakt verbaast me van deze huisjesmelker niks, maar dat ook Van Praag van de Nationale Sportraad zich hiervoor inzet, verbaast me enigszins. En dat allemaal onder het mom van het bieden van een thuisrace aan Max Verstappen. Gelukkig weigert de overheid om geld te steken in dit milieutartende evenement. Het zou toch werkelijk onvoorstelbaar zijn dat een dergelijke race mede gefinancierd zou worden uit belastinggeld dat door ons allen wordt opgebracht.

Jan van Heerbeek, Tilburg

Nagenieten

Niet alleen Real Madrid-Ajax was van grote klasse,maar ook weer het verslag van Willem Vissers! Dat was woensdagmorgen dubbel nagenieten.

Willem bedankt, Willem bedankt...!

Wim Tielens, Almelo

Nummer 14

1-4 is ook 14. Het was een teken uit de voetbalhemel van Nummer 14 zelf. Op magistrale wijze vorm gegeven door een onwaarschijnlijk mooi vierde doelpunt. Let op de gezichtsuitdrukkingen van de Madrilenen. En eerbiedig bogen zij hun hoofden.

Marcel van der Poel, Bleiswijk

Eindelijk erkenning

Eindelijk is het voorpaginanieuws: enquêtes hebben ook symbolische waarde! (Ten eerste, 6 maart). Een fraai stuk over ‘nieuwe inzichten’ dankzij een enquête en ‘mosterd na de maaltijd’ doordat opbrengsten uit de enquête op voorhand te laat zullen zijn om nog iets te veranderen.

De schrijvers zien het als erkenning. En daarmee wordt misschien wel de belangrijkste functie van dit soort enquêtes benoemd: de symbolische waarde. Misschien eigenlijk uitsluitend. Het is een uitstekend middel om van het gezeur af te zijn: laten we een enquête houden! Gelukkig hoeven we niets met de uitkomsten.

Etienne Scheeper, Alkmaar

Sloper Rob Jetten

Het klinkt heldhaftig… de sloophamer… muren wegslaan voor mensen zonder zekerheid (Ten eerste, 5 maart)... maar was het niet juist D66 die deze de onzekerheid bevorderde met doorslaande flexibilisering van arbeid en uitholling van de rechtspositie van werknemers, die individualisering als het hoogste goed aanprees. Een late bekering is beter dan geen, maar geloofwaardig is anders. Er zijn tenslotte verkiezingen aan aantocht.

A. Hamstra, Zuidland

Minder minder

Milieupsycholoog Sörqvist legt de vinger op de zere plek van ons milieudenken (Wetenschap, 6 maart). Minder kopen is de beste manier om zelf het milieu te verbeteren. Op één punt slaat hij echter de plank mis. Hij wil een toiletpapierhouder die meteen laat zien wat het effect van het gebruik van wc-papier is op het aantal bomen in Afrika waarvan het wordt gemaakt. Veel van ons toiletpapier wordt van oud papier gemaakt. Het toiletpapier dat wel van hout wordt gemaakt komt niet van bomen uit Afrika maar grotendeels van bomen uit Scandinavië. De vorm van de rol toiletpapier geeft al aan hoeveel Afrikaanse bomen geveld zijn: nul.

Peter de Leeuw, Leiden

Milieubewust op de wc

Patrik Sörqvist, milieupsycholoog, maakt zich wel heel erg veel zorgen over het milieu (Wetenschap, 6 maart). Hij wil een toiletpapierhouder die aangeeft of we te veel toiletpapier gebruiken. Lastig voor erg milieubewuste mensen met darmproblemen, misschien toch maar de linkerhand gebruiken.

Catriene van Beek, Zwolle

Onze moerstaal

Tiny Rutten (‘Leer Europa schoonheid van Nederlands kennen’, O&D, 6 maart) gebruikt ‘schoonheid’ als hét argument om het Nederlands te koesteren. Als Nederlandse moet ze toch weten dat dat argument op dode aarde valt. Duits en Frans ‘mooi’? Nooit aanvoeren! Beter: ‘Nederland loopt miljarden mis als weinig Nederlanders die talen beheersen.’ Maar veel landgenoten, universiteiten en ook de overheid zijn bereid hun ouwe moer en hun moerstaal in de verkoop te doen als die niet voor vette winst zorgen. Engels, dáármee spek je pas de kas!

F. Bakker, Nijmegen

Heerlijk Nederlands

Tiny Rutten schreef een prachtig artikel. Precies, de schoolgaande jeugd moet niet minder, maar meer les krijgen in de Nederlandse taal. Er moet meer belangstelling worden bijgebracht om de Nederlandse taal zonder fouten te schrijven. Het is toch echt niet moeilijk om een werkwoord foutloos te vervoegen, maar blijkbaar interesseert deze jeugd zich daar niet voor, vandaar de vele fouten. Het Nederlands als lingua franca voor Europa is heel grappig bedacht, maar hoeft voor mij niet. Het is juist zo handig dat wij onderling overal samen onze taal kunnen spreken die bijna niemand verstaat!

Caroline Thoenes, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden