Stop criminaliteit Marokkaans-Nederlandse jeugd!

In een Manifest roepen professionals en organisaties van Marokkaanse origine hun achterban op zelf te voorkomen dat hun jongeren ontsporen

Onze samenleving wordt in toenemende mate geconfronteerd met criminaliteit en geweld van Marokkaans-Nederlandse jongeren. De door deze jongeren veroorzaakte overlast is inmiddels uitgegroeid tot een probleem dat beslag legt op onze samenleving. Zowel materieel als immaterieel.

Daarnaast is deze overlast is inmiddels ook een probleem voor de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. De criminaliteit van deze jongeren heeft tot gevolg dat Nederlanders van Marokkaanse afkomst steeds vaker als tweederangsburgers worden gezien, waardoor ze steeds vaker alleen maar worden getolereerd, niet geaccepteerd. Daar komt bovendien nog bij dat het geweld van deze jongeren steeds hardere vormen aanneemt en steeds meer slachtoffers eist.

De Marokkaanse gemeenschap stelt zich bij de bestrijding van deze criminaliteit nog steeds te passief op en wekt daarmee de indruk dat de door deze jongeren veroorzaakte overlast haar probleem niet is. Ten onrechte. Juist Nederlanders van Marokkaanse komaf moeten alles in het werk stellen om deze criminaliteit te stoppen. Het zijn ‘hun jongeren’ die deze overlast veroorzaken, en zij worden erop aangekeken door de samenleving.

Met alle negatieve beeldvorming van dien. Bovendien richt de criminaliteit zich in toenemende mate steeds vaker op de Marokkaanse gemeenschap, waar ook steeds meer mensen de dupe worden van het jongerengeweld.
Ofschoon wij ons realiseren dat de samenleving de Marokkaans Nederlandse gemeenschap niet verantwoordelijk kan stellen voor deze problemen vinden wij toch dat onze gemeenschap op dit punt initiatieven moet gaan ontplooien en op die manier meer verantwoordelijkheid moet gaan nemen.

Het is de hoogste tijd dat de Marokkaanse gemeenschap een actievere rol gaat spelen bij de preventie en bestrijding van deze criminaliteit onder Marokkaans-Nederlandse jongeren. De actiegroep ‘Stop criminaliteit Marokkaanse jongeren’ wil een platform zijn voor alle Nederlanders van Marokkaanse afkomst, die vinden dat de maat vol is en dat ook de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap haar verantwoordelijkheid moet nemen.


De actiegroep stelt zich hierbij het volgende tot doel een netwerk op te richten van professionals en andere geïnteresseerden, waarbij alle Nederlanders van Marokkaanse komaf zich kunnen aansluitenmet als doel de preventie en bestrijding van criminaliteit onder Marokkaans-Nederlandse jongeren.

Dit netwerk gaat zowel preventief als corrigerend optreden. Preventief in die zin dat jongeren die dreigen te ontsporen in een vroegtijdig stadium worden gesignaleerd en door de lokale gemeenschap en lokale leiders worden gecorrigeerd. Corrigerend in die zin dat criminele jongeren, die overlast veroorzaken op de huid worden gezeten, onder druk worden gezet en continu worden gevolgd. Hierbij richten we ons niet alleen op jongeren maar ook op de ouder, c.q. hun ouders en opleidingsinstituten.

De actiegroep gaat samen met de lokale Marokkaanse gemeenschap bekijken welke rol die gemeenschap bij de bestrijding van de Marokkaanse jongerencriminaliteit kan spelen. Wij streven er hierbij naar om deze jongeren weer te resocialiseren. Wij willen dit doen via intensieve begeleiding die ervoor moet zorgen dat ze een opleiding gaan volgen, eventueel een baan krijgen en ook hun vrije tijd zinvol gaan indelen.
We realiseren ons dat dit een moeizaam en arbeidsintensief proces is, maar dit is de enige weg om deze jongeren weer in het gareel te krijgen.

Er worden themadagen en informatiebijeenkomsten georganiseerd waarop de vraag wat de Marokkaanse gemeenschap kan doen om de jeugdcriminaliteit te bestrijden centraal staat. De Marokkaanse moskeekoepels zullen nauw worden betrokken bij de preventie en bestrijding van deze Marokkaanse jeugdcriminaliteit. De actiegroep gaat advies geven aan professionals die zich met de bestrijding van Marokkaanse jeugdcriminaliteit bezighouden. Er zal eveneens nauw worden samengewerkt met jeugdinrichtingen en gevangenisimams.

Comite van aanbeveling;
Dr. Frank Bovenkerk,criminoloog
Drs.Nadia Bouras
Mohamed Sini, directeur ROC-Midden Nederland
Dr. Albert Benschop

De professionals die ondertekend hebben;

Werkzaam in welzijn,cultuur, politie,/justitie en onderwijs
Ibrahim Wijbenga
Fadma Bouchataoui , Rotterdam
Hassan Lamou, Den Haag
Ibtissam Asbaa, Eindhoven
Fatima Querrach, Den Bosch
Najoua el Yacoubi,Amsterdam
Nesrin Adlani,Amsterdam
Mustafa Aoutiq,Utrecht
Aziza Aarab,Den Haag
Karima Sahla,Den Haag
Hafid Azaoum,Eindhoven
Chahid el Haddouti,Gouda
Salima Essakati, Rotterdam
Khalid Chiki, Amsterdam
Ali Al Hadaui,Leiden
Fatima Zohra Hadjar, Amsterdam
Jamal Sbai, Eindhoven
Rajae el Mouhandiz, Amsterdam
Mamoun el Louikili, Utrecht
Chaaib el Maach, Helmond
Dounia El Baraka, Den Haag
Mousid Akhamrane, Amsterdam
Hassan Idrissi, Bergen op Zoom
Mounir Dadi,Amsterdam
Wafae Mansuri,Eindhoven
Rafia Aallouch,Amsterdam
Abdel Aziz Abousellam,Sassenheim
Nora Asrami, Zoetermeer
Gerard "Red"Wijngaarden, Eindhoven
Ahmed Kotati, Eindhoven
Layla Hacene, Rotterdam
Fatima Laghzaoui,Utrecht
Abida Chakay, Den Bosch
Mohamed Amessas,Gouda
Iliass el Hadioui, Rotterdam


Organisatie;
UMMON
VIN
SMN

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden