lezersbrievendonderdag 28 februari

Stikstofuitstoot beperken? Helaas ontbreekt de politieke wil om echt structureel in te grijpen

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 28 februari.

Redactie
De kolencentrale van RWE op het randje van de Waddenzee. Beeld Corné Sparidaens
De kolencentrale van RWE op het randje van de Waddenzee.Beeld Corné Sparidaens

Brief van de dag: Beperk de stikstofuitstoot

In het artikel van Pieter Hotse Smit lezen we dat Nederland nog steeds meer mest (dus stikstof) mag uitrijden dan de Europese richtlijn voorschrijft (Ten eerste, 23 februari). Nederland mag meer dan 10 procent boven op de door Europa vastgelegde norm bemesten. Dit is verreweg de hoogste uitzondering (derogatie) die vandaag door Europa wordt getolereerd.

We weten niet eens of er bij de genoemde stikstofgetallen in het artikel rekening is gehouden met mest die ergens onderweg ‘verdwijnt’ (meer dan 25 procent!), oftewel illegaal wordt uitgereden. Hoe dan ook, het betekent dat het milieu nog steeds blootgesteld wordt aan een onverantwoord hoge stikstofuitstoot met alle nadelige gevolgen van dien.

De Nederlandse landbouwsector gaat er blijkbaar van uit dat in de toekomst de richtlijnen voor stikstofemissie wel in hun richting gaan opschuiven. Dat kan nog weleens erg tegenvallen. De landbouwlobby kan misschien in Nederland de zaken gemakkelijk naar zijn hand zetten, maar dat ligt op Europees niveau wel een beetje anders.

Heeft onze minister Schouten ondertussen misschien signalen uit Europa opgevangen dat er een einde gaat komen aan onze derogatieregeling? Dat zou een logische beslissing zijn, dit soort regelingen zijn van tijdelijke aard en bedoeld om een land tijd te geven zich aan strengere richtlijnen aan te passen.

Helaas ontbreekt de politieke wil om echt structureel in te grijpen. Gezien het verleden kunnen we ook niet verwachten dat de landbouwsector zelf de problemen gaat aanpakken, laat staan oplossen. Die besteedt vooral veel energie aan het verdraaien van harde feiten.

Het is een verstandige zet van minister Schouten om nu al een schot voor de boeg af te geven als een eerste aanzet voor echt ingrijpende maatregelen.

Rob Bongers, Groenlo

Kerkhof

Op het kerkhof van de marktwerking zijn weer twee slachtoffers bijgezet: het begin deze eeuw verkochte KLM en de postbezorging met de in de jaren 90 verzelfstandigde PTT/PostNL. Gelukkig wordt het vol op dit kerkhof. Wie volgt? De marktwerking op het spoor? De niet solidaire marktwerking in de zorg (vooral de zorgverzekeraars)?

Peter Koppen, Haarlem

Gek geworden

Dat het kabinet ons wil laten investeren om onze woningen en levensstijl klimaatbestendig te maken, lijkt me (mits individueel haalbaar) een goede zaak. Maar dat ze ons geld in luchtvaart gaan investeren, is daar totaal niet mee te verenigen. Ze zijn gek geworden in Den Haag!

Hendrik Bijnsdorp, Nieuwegein

Halfzachte parttimers

Heleen Mees tjilpt er weer lustig op los (O&D, 27 februari). Over feminisme en wat wij halfzachte parttimers met ons foute voorbeeldgedrag allemaal verpesten in onze eigen carrière en die van anderen. Fulltime werken, waarom moest dat ook alweer van haar? Omdat mijn werkgever anders geen vrouwen meer zou willen aannemen, omdat ik finan­cieel niet zelfstandig zou zijn bij echtscheiding en omdat ik dan gevoeliger ben voor een burn-out.

Ik kan het allemaal ontkrachten: ik ben met vreugde binnengehaald bij mijn nieuwe werkgever, ik ben financieel zelfstandig en aan de horizon gloort geen burn-out. Mag ik nu weer rustig parttime verder werken, mevrouw Mees?

Maaike van der Horst, Haarlem

Oplichterssyndroom

Marleen Kamperman spreekt haar onzekerheid uit over het feit dat ze hoogleraar is (Wetenschap, 27 februari). Haar verhaal deed me denken aan het imposter syndrome. Daarbij heeft iemand het gevoel terechtgekomen te zijn op een positie die hij helemaal niet heeft verdiend. Imposter betekent oplichter. Het komt meer voor bij (hoogopgeleide) vrouwen. Mannen hebben nog wel­eens last van het tegenovergestelde: het gevoel dat ze ten onrechte géén hoogleraar zijn.

Het komt zoveel voor, dat het opgevat kan worden als behorend tot de normale variatie. De filosoof Bertrand Russell heeft zelfs gezegd dat domme mensen overlopen van zelfvertrouwen en slimme mensen een en al twijfel zijn. Kamperman hoeft zich dus geen zorgen te maken. Er is overigens wel een ziekelijke variant, een vorm van dwangstoornis waarbij het idee de boel te bedriegen een kwellende obsessie is.

Menno Oosterhoff, Thesinge, psychiater

Falende school

Leerlingen beschuldigen een docent van het beledigen van de profeet Mohammed (Ten eerste, 27 februari). Het schoolbestuur stuurt de docent naar huis. Vreemd dat niet ook de leerlingen een time-out wordt gegeven. Nu zullen ze de situatie als een morele overwinning beschouwen. En een belangrijk leerdoel, dat je in Nederland niet zomaar iemand mag beschuldigen van ernstige feiten, wordt totaal gemist. De school faalt hier in dubbel opzicht.

J. Tolsma, Genève

Joost de Vries

Leuke vondst om het interview met Joost de Vries over zijn boek ‘Echte pretentie’ te larderen met lemma’s (V, 27 februari). Echter, bij het lemma chablis wordt de kleur van de wijn niet vermeld. Die is wit. Om met Miss Piggy (The Muppet Show, een Amerikaans-Britse tv-serie met poppen) af te sluiten: ‘Pretentious? Moi?!’

Eddy Koning, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden