column Arnon Grunberg

Steven Anderson haat Joden nog meer dan homoseksuelen. Maar haat kan ook liefde zijn

Verleden week schreef ik dat Coronado een eiland nabij San Diego was. Een lezer wees me erop dat Coronado een schiereiland is. De lezer heeft gelijk.

Nauwkeurigheid is liefde, en dat herinnerde me aan dominee Anderson, over wie Remco Meijer recentelijk in de Volkskrant schreef dat staatssecretaris Harbers had besloten dat deze haatprediker Nederland niet in mocht. Veel kan namelijk liefde zijn.

Verleden jaar bracht ik enkele dagen door in de kerk van deze dominee, de Faithful Word Baptist Church nabij Phoenix. Ook had ik een genoeglijke ontmoeting met de dominee, na te lezen op de website van Vrij Nederland.

De dominee wil niet eigenhandig homoseksuelen ombrengen, hij hoopt dat de zondige overheid in Washington vervangen zal worden door een minder zondige die zal besluiten dat op homoseksualiteit de doodstraf zal komen te staan.

De dominee haat Joden overigens nog meer dan homoseksuelen.

Andersons grootvader, die bij de politie in Los Angeles werkte, had ook een hekel aan Joden, omdat, aldus de grootvader: ‘Prostitutie, criminaliteit, allemaal Joden, er is geen vunzigheid op deze wereld te vinden of er zit wel een Jood achter.’

Anderson beweerde (uiteraard) dat Hollywoord, het IMF en de Amerikaanse Centrale Bank in Joodse handen waren, en dat de Holocaust een verzinsel was. Hij zei eerlijk Joden te haten (dat ik Joods was verzweeg ik, leek me beter) maar dat hij bereid was Joden te accepteren mits ze Christus accepteerden. Billijk.

In Amerika zijn zijn woorden beschermd door de grondwet, in Europa ligt dat anders. Historisch gezien begrijpelijk.

Ik heb sympathie voor het Amerikaanse systeem, ik woon niet voor niets in dat land.

Praat met iedereen, luister naar iedereen. Het monster lijkt altijd meer op jezelf dan je denkt.

Zolang dominee Anderson niet overgaat tot fysiek geweld mag hij me haten. Eigenlijk zie ik in zijn obsessieve haat ook liefde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden