Steun voor Draghi

Duitsland staat nu ook achter Mario Draghi als ECB-president. Die keuze valt zeker te billijken.

Met Mario Draghi krijgt de Europese Centrale Bank (ECB) een president die niet zijn best doet de media te behagen. De 63-jarige Italiaan staat bekend om zijn saaie presentaties. Waar zijn voorgangers Duisenberg en Trichet excelleerden in nieuwe formuleringen, verkiest Draghi herhaling van dezelfde boodschap.

Dat is overigens geen slechte eigenschap voor een centrale bankier. Iedere syllabe van hem wordt door de financiële markten, speurend naar signalen over het rentebeleid, tegen het licht gehouden. Een tekstvaste president kan dus zeker geen kwaad.

Verder geldt Draghi als een centraal bankier wiens soortelijk gewicht met dat van zijn twee illustere voorgangers valt te vergelijken. Niettemin is hij wel meer omstreden dan dat duo.

Dat houdt verband met drie elementen in zijn cv. Zo zou hij geen goede ECB-president kunnen zijn vanwege zijn nationaliteit - een argument dat niet serieus is omdat het volledig aan zijn kwaliteiten voorbijgaat. Ook wordt hem zijn tijd bij Goldman Sachs voor de voeten geworpen. Maar zolang niets onoirbaars boven tafel komt, geldt die periode vooral als aanbeveling. Hij kent de mores van de financiële wereld van binnenuit.

Ten slotte is er zijn rol als thesaurier-generaal van Italië. Hij wist zijn land voor de eurozone te kwalificeren, ondanks de weerzin van onder anderen Gerrit Zalm tegen de Italiaanse overheidsfinanciën. Maar Draghi voerde op dat moment het door politici vastgestelde beleid uit. Dat valt hem niet te verwijten. Wel is het in het licht van deze geschiedenis een aardige speling van het lot dat juist Draghi de problemen op zijn bord krijgt die de Zuid-Europese landen momenteel oproepen voor de euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.