OpinieNederlandse games

Steun ook onze nationale games

Het kabinet moet ook naar Nederlandse games kijken als het gaat om bescherming van ons erfgoed, betogen Tomas Sala en Wim Westera.

Tomas Sala en Wim Westera
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het kabinet gaat bioscopen, online video-platforms en omroepen verplichten een percentage van hun omzet te investeren in de productie van Nederlandse films en series. Door machtige buitenlandse streamingdiensten staat het Nederlands cultureel audiovisueel aanbod onder druk. Zo’n verplichting zorgt ervoor dat we verzekerd zijn van voldoende aanbod en zichtbaarheid van nationale content. Belangrijk, want onze eigen films, series en documentaires zijn waardevol: ze verbinden ons, ze dragen onze waarden uit en vertegenwoordigen wie we zijn. Jammer genoeg lijken de ministers Van Engelshoven en Slob in hun brief hierover aan de Kamer het meest dynamische en eigentijdse medium over het hoofd te zien: games.

De consumptie ervan is inmiddels groter dan die van de film- en muziekindustrie samen. Games vertegenwoordigen een groeiend aandeel in de mediaconsumptie. Ze vormen een belangrijke culturele factor, passen bij de Nederlandse ontwerpcultuur en onze oriëntatie op creativiteit en weerspiegelen onze open, sociale en culturele waarden.

Nederland wordt overspoeld met buitenlandse games. Enorme bedragen worden omgezet door buitenlandse platforms en bedrijven, jaarlijks ruim 750 miljoen euro. Om zich staande te houden zien Nederlandse gamemakers zich gedwongen hun modellen en inhouden aan te passen aan de buitenlandse markt. Kortom, net als bij films en series staan ook bij games aanbod en zichtbaarheid van nationale content onder druk.

Games zijn bij uitstek het medium van de toekomst, een medium dat alle audiovisuele uitingsvormen in zich verenigt. Ze koppelen culturele betekenis bovendien aan technologische innovatie en maatschappelijke relevantie, met invloedrijke lijnen naar het onderwijs, de industrie, de zorg en andere sectoren.

Kortom, ook voor games moet een voldoende nationaal aanbod worden gewaarborgd. Dat kan door games in de voorgestelde investeringsverplichting voor Nederlands cultureel audiovisueel aanbod mee te nemen.

Tomas Sala, onafhankelijk gamemaker
Wim Westera, bestuurder van de Dutch Games Association

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden